Pensionarii, plătitori de asigurări de sănătate, umiliţi de guvernanţi

Sute de pensionari şi bolnavi se calcă în picioare, zi de zi, la Casa de Sănătate a Municipiului Bucureşti. Cei mai mulţi vin după adeverinţa de asigurat făra de care nu se eliberează reţete, iar spitalele nu-i primesc pentru tratament. Toate acestea se întâmplă în condiţiile în care statul a cheltuit 119 milioane de euro pe sistemul informatic.

Lupta dintre Casa de Asigurări de Sănătate şi medici se răsfrânge asupra pacienţilor. Sute de pensionari şi bolnavi bat drumul la Casa de Sănătate a Municipiului Bucureşti şi stau la cozi interminabile pentru a obţine o adeverinţă de asigurat. Reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate spun că nu este nevoie ca pensionarii să obţină adeverinţele de asigurat şi că singurii vinovaţi de faptul că oamenii sunt puşi pe drumuri, sunt medicii.

„Circa 65% din cei care se adresează zilnic nu au motiv să solicite acest document, întrucât pot fi verificaţi de către furnizor pe interfaţa publică”, a declarat purtătorul de cuvânt de la Casa de Pensii, Cristina Călinoiu.

În replică, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie susţine că haosul este creat de Sistemul Informatic Unic Integrat, sistem care a costat statul 119 milioane de euro. „E adevărat, noi accesăm şi-n baza de date a Casei. Când accesăm, îmi apare ca neasigurat, iar el săracul este pensionar cu talonul în mână”, a completat preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie, Rodica Tănăsescu.

De la 1 ianuarie 2011, pensionarii sunt obligaţi să plătească contribuţia de 5,5% pentru asigurări de sănătate. Cu toate acestea, serviciile pentru ei nu s-au îmbunătăţit.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.