Percheziții la AEM Timișoara pentru o fraudă uriașă

Am avut, din nou, dreptate. Procurorii au ajuns la concluzia semnalată de cotidianul.ro încă din luna martie. La AEM Timișoara, una dintre cele mai faimoase întreprinderi din România, se derula, anual, o fraudă care, la final, avea să însumeze zeci de milioane de euro, scria cotidianul.ro.

În această dimineață, polițiștii de la Crimă Organizată și procurorii DIICOT fac mai multe percheziții la AEM. „E vizat un grup infractional organizat condus de fosta directoare Olimpia Moica, supranumita si ‘Doamna de fier’“, scrie opiniatimisoarei.ro, care mai precizează că „Oamenii legii vorbesc de un prejudiciu de aproximativ 60 de milioane de euro facut de un grup infractional“.

(Acasă la Moica)

cotidianul.ro scria încă din luna martie că  „Ani la rând, vreo zece, filiala autohtonă a „celei mai mari companii de servicii profesionale de consultanță și audit din lume” – PricewaterhouseCoopers România – a furnizat, contra cost, serviciul de audit financiar al Companiei AEM S.A. Timișoara. Rezultatul anual al serviciului de audit s-a concretizat cu opinia „fără rezerve asupra activității economice desfășurate”. Prin mintea celor mai buni autori de scenarii hold-up și de tunuri financiare nu putea să treacă ideea că la AEM Timișoara, una dintre cele mai faimoase întreprinderi din România, se derula, anual, o fraudă care, la final, avea să însumeze zeci de milioane de euro.

Realitatea, după cum avea să iasă ulterior la iveală, a fost alta decît cea certificată de PWC. La adăpostul opiniei „fără rezerve asupra activității economice” s-a ascuns managementul fraudulos al unui grup infracțional organizat, compus din membri ai executivului Societății Comerciale AEM S.A. din Timișoara. Este vorba de un grup condus de Olimpia Moica, fost președinte al directoratului companiei prejudiciate cu peste 40 de milioane de euro.

Metoda folosită pare ingenioasă și oarecum clasică. Grupul infracțional, organizat de Olimpia Moica și de soțul acesteia Ioan Moica, cu complicitatea a peste 60 de angajați ai companiei a falsificat situația economică reală a societății. Frauda era destul de simplă. Olimpia Moica repartiza către membrii grupului premii enorme pentru merite deosebite și diverse alte stimulente pentru producție și performanțe economice, inexistente și contabilizate în fals“.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

12 Comentarii

  1. Ia sa vedem finalizarea si finalul anchetei. Sa vedem daca legea e egala pentru toti sau pe alese!, spun asta, deoarece, pentru 60 mil € Dan Voiculescu de la Intact-tv a primit 10 bucati fara baza reala! Mafaldoitii astia, cum si cat vor primi?!

  2. Eu as fi mai rezervat la implicarea securistoizilor de la DIICOT.In primul rand, cine relama „prejuduciul”?!Daca societatea a „umflat” rezultatele financiare, inseamna ca a platit taxe si impozite mai mari decat ar fi trebuit in mod normal!Deci, statul nu e „prejuduciat”, dimpotriva!Avand in vedere ca s-a raportat o productie inexistenta (800.000 contoare) , inseamna ca r putea fi prejudciati actionarii/asociatii fabricii.Sunt curios daca exista vreo plangere din partea acestora.De asemenea, sunt curios daca auditorul (Price -Waterhouse) va raspunde in vreun fel.Ca sa stie si cititorii, marile au companii au obligatia de a face un audit al bilantului anual.Firmele de audit care domina piata sunt niste multinationale cu conduceri locale securistoide.Acesti nesimtiti nu fac , de fapt niciun audit real!Pur si simplu, vine o pitipoanca cu un laptop in care are un fisier excel.In acest fisier introduce datele din bilantul depus de firma auditata , la care mai adauga cateva fraze in mare parte copy-paste de la auditul precedent.Pentru aceasta „activitate” incaseaza 20-30.000 euro, si la revedere!Eu cred ca in cazul AEM este vorba , de fapt, de o preluare ostila comandata din afara si executate de „oamenii legii”!Punem pariu?!

  3. Eeee, tot Banatu-i fruncea, chiar si la hotie….La serviciul de aprovizionare era tot o Moica la conducere… o cumnata dupa cate stiu eu…

  4. Frauda de la AEM este atat de intinsa,cu ramificatii atat pana la varful gruparii Basescu, cat si aiurea via „servicii”prin strainatate,incat nu cred ca vreun procuror sau judecator are timpul si mintea necesara ..

  5. uhm Rromania mai produce ceva? Ma mir… Credeam ca ati inchis tot

  6. Din propria experienta trebuie sa recunosc ca Stefan are dreptate in ce priveste faptul ca firmele de audit externe nu fac nicio verificare reala, cel putin a societatilor din Romania. In calitate de actionar la Combinatul Siderurgic Galati preluat prin frauda de indianul Mital cu implicarea directa a lui Adrian Nastase precum si de actionar la Santierul Naval Galati, preluat tot prin frauda cu implicarea directa a fostului CNVM, actualmente ASF , in calitate de profesionist contabil am contestat in adunarile generale ale actionarilor bilanturile prezentate de administratorii acestor societati si “auditate” de firme de audit externe. Pentru ca necorelarile din cifrele prezentate in acele bilanturi nu au putut fi explicate nici legal si nici logic, cei care conduceau adunarile respective s-au spalat pe maini si mi-au recomandat sa contest in instanta hotararile de aprobare a acelor bilanturi. Intrucat stiam ca la instantele din Galati sansa de a castiga un proces impotriva acestor colosi privatizati prin frauda este egala cu zero am renunutat la acest demers. Din pacate ANAF-ul s-ar parea ca are consemn sa nu-i deranjeze pe acesti colosi cu controale fiscale, asa ca bugetul de stat este fraudat cu sute de milioane de euro anual, iar guvernantii se imprumuta in mod iresponsabil in dauna poporului fara sa-i traga nimeni la raspundere pentru faptul ca nu verifica in propria ograda daca marile societati cu actionari externi nu-ti transfera ilegal profiturile in tarile lor.

  7. PWC ar trebui sa fie facuta de rahat peste tot in lumea asta, sa se faca publice oriunde e posibil aceste ori dovezi de incompetenta crasa, ori de complicitate cu o grupare de crima organizata !

  8. Inseamna ca ,,ani la rand, vreo 10″, Kukuveaua de la DNA a dormit bine mersi, preocupata fiind sa-l termine pe Dragnea si sa-i gaseasca afacerile de prin Amazonia, multumindu-se in final cu prejudiciul acela ,,enorm” de 108 000 Lei (aprox 22000 E). Pe cele 6 mil E nu a avut ochi sa-i vada.
    Toate acestea in timp ce aia de la AEM furau milioanele si nu se mai saturau.
    In mod sigur gruparea de la AEM nu va pati nimic.

  9. Ei si uite asa o sa apara contoarele de la AEG. Sau alta firma interesata, evident straina.

  10. Interesant este faptul ca nora sotilor Moica, Andrada Moica, este Senior Manager la PwC Romania. Conform contului de LinkedIn a lucrat in trecut aproape 5 ani la AEM pe mai multe pozitii, inclusiv Head of Marketing. Pare foarta familiara cu „specificul” companiei si nu m-as mira sa fie implicata in neregurile din auditurile PwC.
    How deep does the rabbit hole go?

  11. Infractorii astia au sponsorizat probabil usereul sorosistilor vanzatori. Este plin USR-ul de astfel de auditori, mai toti scoliti sumar afara pe banii babacilor securisti si militieni. N-ar fi de mirare sa auzim ca au sponsorizat si campania fritzului Samuel.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.