Sub umbrela Pricewaterhouse Coopers

Directoarea și executivul AEM și-au jefuit fabrica de contoare

Ani la rând, vreo zece, filiala autohtonă a „celei mai mari companii de servicii profesionale de consultanță și audit din lume” – PricewaterhouseCoopers România – a furnizat, contra cost, serviciul de audit financiar al Companiei AEM S.A. Timișoara. Rezultatul anual al serviciului de audit s-a concretizat cu opinia „fără rezerve asupra activității economice desfășurate”. Prin mintea celor mai buni autori de scenarii hold-up și de tunuri financiare nu putea să treacă ideea că la AEM Timișoara, una dintre cele mai faimoase întreprinderi din Romania, se derula anual o fraudă care, la final, avea să însumeze zeci de milioane de euro.

Realitatea, după cum avea să iasă ulterior la iveală, a fost alta decît cea certificată de PWC. La adăpostul opiniei „fără rezerve asupra activității economice” s-a ascuns managementul fraudulos al unui grup infracțional organizat, compus din membri ai executivului Societății Comerciale AEM S.A. din Timișoara. Este vorba de un grup condus de Olimpia Moica, fost președinte al directoratului companiei prejudiciate cu peste 40 de milioane de euro.

Metoda folosită pare ingenioasă și oarecum clasică. Grupul infracțional, organizat de Olimpia Moica și de soțul acesteia Ioan Moica, cu complicitatea a peste 60 de angajați ai companiei a falsificat situația economică reală a societății. Frauda era destul de simplă. Olimpia Moica repartiza către membrii grupului premii enorme pentru merite deosebite și diverse alte stimulente pentru producție și performanțe economice, inexistente și contabilizate în fals.

La rândul lor, membrii grupului returnau în conturile familiei Moica aproximativ 80 de procente din sumele primite, pe baza unor contracte de împrumut fictiv. Aproape toate lichiditățile societății au fost folosite în acest scop. Iar sumele pentru funcționarea societății AEM au fost create prin credite, prin neplata furnizorilor, precum și cu complicitatea unor clienți care au plătit în avans o marfă inexistentă.

Ca să nu se declanșeze nici o alarmă, pe toată perioada derulării fraudei, au fost menținute aparențele unei societăți profitabile și a unui important și respectabil contribuabil. Cu o rigoare matematică, doamna de fier de la AEM a achitat toate obligațiile financiare față de stat.

Auditul situațiilor financiare si emiterea fără rezerve a opiniilor de către „PricewaterhouseCoopers” – ROMÂNIA a protejat frauda. Așa cum rezultă din dosarul depus la organele judiciare competente, existau suficiente elemente pentru a se putea sesiza premisele de comitere a unei fraude și a unor nereguli grave care au afectat echilibrul financiar al societatii, credibilitatea si continuitatea activității acesteia. Ani de zile, auditorul nu a sesizat inexistența producției și a stocurilor raportate si înregistrate în evidențele contabile. Ca într-un film despre Madox, erau înregistrate și operațiuni comerciale fictive. Iar PWC a girat managementul fraudulos al unei conduceri executive, soldat cu un prejudiciul uriaș.

Spre surprinderea tuturor, fostul executiv de la AEM a fost stopat exact în perioada în care pregătea împingerea societății în insolvență și faliment. Probabil argumentul de bază era „concurența acerbă de pe piața românească”.

În ultimul moment al derulării acestei mari escrocherii, Consiliul de supraveghere a dispus verificarea stocului de produse finite, validat și de PWC. Mega surpriză! La AEM, era o lipsă din gestiune a aproximativ 800.000 de contoare, contabilizate în fals ca producție finită. Este inexplicabil cum persoanele desemnate de PWC cu inventarierea stocurilor nu au putut să constate această lipsă și să observe falsificarea situației economice de la AEM.

Serioase semne de întrebare se ridică și în legătură cu lipsa de reacție a băncilor implicate de familia Moica în operațiunea de spălare a banilor: Aveau loc nenumărate retrageri și depuneri de sume în numerar, respectiv de transfer, a acestora în conturi deschise la bănci din Austria, Canada, Spania și alte țări. De asemenea, au fost operate și depuneri directe la bănci din străinătate, cu prilejul deplasărilor efectuate în exterior (Italia, Turcia ș.a.) de membri ai grupului infracțional.

Relativ la transferul banilor în conturi externe, surprinde și lipsa de reacție a Oficiului pentru prevenirea spălării banilor, deoarece valoarea sumelor cu care s-au efectuat operațiuni în numerar a generat comentarii printre funcționarii băncilor și chiar în mediul unor autorități publice locale, care s-au mărginit să se lamenteze că „situația este cunoscută sus la București”.

Consiliul de supraveghere a constatat frauda, a convocat A.G.A., în vederea revocării directoratului și a trimiterii cazului în justiție pentru stabilirea vinovăților. Persoanele implicate, potrivit vinovățiilor ce vor fi stabilite de organele judiciare sesizate.

După tunul discret dat la AEM, noua echipă managerială a luat măsurile necesare relansării activității. Totul se desfășoară în parametri normali, urmînd să înceapă și recuperarea prejudiciilor aduse patrimoniului companiei.

Întrebarea de final care se pune este dacă frauda enormă de la AEM a fost doar o rețetă inventată de echipă managerială constituită în grup infracțional organizat sau este vorba de un virus încă nedepistat care decimează și alte companii românești ?

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 14
Vlad Dumitraș 282 Articole
Author

32 de Comentarii

  1. Cind o privesc pe Mangalița asta din imagine si cind ma gindesc la ce foame e in Romania, cred ca pina si fabrica de cotoare, nu de contoare, are mari sanse sa fie jefuita ! (ps1 : va dati seama, cred, ca sint zeci, daca nu chiar sute de indivizi, care au „ciugulit” cite ceva, mai putin sau mai mult iar alergatul dupa recuperarea celor 40 de milioane de euro probabil ca va dura vreo 40 de milioane de ani, cu largul concurs al unei justitii corupte care va trebui sa „ciuguleasca” si ea ceva, nu ? ; ps2 : „doamna” din imagine e deja fugita din tara, nu ?)

  2. se vor recupera cele 40 de milioane de euro/62 de „ingeniosi”…sau vor fi iertati, doar este o nimica toata…

  3. E o poveste lunga,grea,incarcata de „istorii”pornind de la Luxten(proprietar AEM)de la Basescu ,de la Nicolae Radulescu,de la Ionel Pepenica,de la servicii,de la mafia gitana,primaria Timisoarei,de la Olimpia Moica,Ioan Moica,Calin Moica, etc.,etc
    Ar mai fi durat,dar vorba lui Caragiale: „ajuns cutit os.Stop”!
    Bineinteles cu largul concurs a PWH-Coopers,aceasta consultanata,altadata celebra,azi de doi bani, plina in Romania de gradati,de boi si vaci

  4. Luati la mana contractele de privatizare daca vreti „RACHETE INTERCONTINENTALE” nu tunuri ca la aem !!.
    Auditele sunt tot hotii ,vin si pleaca niste pitifelinici care habar nu au sa caute .

  5. Deocamdată operează prezumția de nevinovăție ! Nu putem să comentăm în absența unei sentințe definitive și irevocabile !
    Sperăm să nu se producă din nou ,,spectacolul cătușelor,, !
    De fapt, s-ar putea ca batoza să sufere de alergie la cătușe…

  6. E o poveste lunga,grea,incarcata de „istorii”pornind de la Luxten(proprietar AEM)de la Basescu ,de la Nicolae Radulescu,de la Ionel Pepenica,de la servicii,de la mafia gitana,primaria Timisoarei,de la Olimpia Moica,Ioan Moica,Calin Moica, etc.,etc
    Ar mai fi durat,dar vorba lui Caragiale: „ajuns cutit os.Stop”!
    Bineinteles cu largul concurs a PWH-Coopers,aceasta consultanata,altadata celebra,azi de doi bani, plina in Romania de gradati,de boi si vaci,platiti gras pentru „consultanta „

  7. O mica parte din averea acestei tari ,uite ca se afla si in buzunarul acestor escroci si prin conturile lor de pe afara.Guvernantii se vaita ca n-au bani de salarii, pensii,sanatate,invatament etc.,Uite si aici sunt banii Romanilor!!!!!Ar fi interesant sa se afle daca ”gusata” asta si toata gasca de hoti mai sunt pe meleagurile romanesti sau se distreaza prin America de sud,de exemplu,dupa alte ”modele”!!!!!

  8. Inca o dovada [pe linga justitie] despre cum „ajuta” organele Americane Romania!

  9. Mai ete in tara duamna ? sau va citeste articolul din Costa Rica, la o cafia cu domnul Moica?

  10. Nu se va recupera decât niște firimituri. Multi dintre hoti cred că au părăsit România.
    Audit fraudulos, mâna in mâna cu hoții.

  11. Iti sta mintea ! Dar, cum se face de s-a ajuns pana aici ? Nu a verificat nimeni nimic , ani de zile ? ANAF,DIICOT , ceva acolo ? Cum este posibil ? Chiar nimeni si chiar nimic ? Miroase foarte urat ! Cei cu atributiuni in domeniu au fost neglijenti si incompetenti , sau , si ei , fac parte din banda de infractori si si-au primit „partea ” ! Sa vedem cum se va recupera paguba si de la cine ? Eu cred ca nu se va recupera nimic , iar cei vinovati vor fi condamnati cu blandete , adica cam 3 ani la „mititica” , din care efectiv, un an ! Dar lucrul cel mai minunat ar fi tergiversarea procesului pana la prescrierea faptelor . Scuze ! E doar o parere buna , sau rea ! O sa vedem !

    • ANAF-ul n-are treabă cu administrarea companiilor. Îi interesau doar dările către stat care erau plătite cu religiozitate de balerina din imagine.
      PWC este cheia fraudei. Unde-și bagă jidanii coada este jale mare.

  12. Sa ceara bani de la stat sa-si salveze compania sa nu dea faliment! Oricum va lua ceva cu suspendare,despre prejudiciu nu are banii, au fost cheltuiti pe concedii,vacante.

  13. Uitati-va in foto la moaca asta de ghicitoare hulpava,moarta dupa arginti! Asta e emblema capitalismului romanesc!Sa nu va mai spun cum arata restul ‘actionarilor”,zici ca e satra Butoane!Editat

  14. Alexandra Smedoiu PWC are de zis ceva pe tema asta?
    Este foarte vocala la TV

  15. Grupul de la cluj, grupul de la timicioara, la conducere fiind grupul din sighii.

  16. Daca PeWC se mai respecta cit de cit, societatea „mama” ar trebui sa concedieze imediat borfasii sai din Romania care au participat la jaf, ori pe motive de timpenie, ori pe motive de complicitate cu borfasii romani.
    Plus actiuni in justitie, cel putin pentru „daune de imagine” ! Cit despre jegurile autohtone de la AEM (+ complicii) eu am o idee simpla de recuperare a banilor : in afara faptelor in sine (frauda, etc) care trebuiesc oricum pedepsite (si, pentru ca sumele sint enorme, cu pedepse la limita maxima a Codului Penal, fara posibilitati de amenajare a pedepselor, suspendari si alte mizerii) sa se treaca la recuperarea banilor. Stiu, foarte multi (din cei pe care justitia va mai reusi sa puna mina, bineinteles) vor zice ca nu mai au banii … He he ! Gluma anului ! toti stim ca acestia dorm „linistiti” prin cine stie ce conturi in exterior, in tara fiind lasate „la vedere” doar sume mici, „de cosnita”. Si atunci ? Simplu : la cineva care deja pentru fapta sa zicem ca a luat 10 ani de puscarie si nu s-au putut recupera decit 50% din suma dovedita in instanta ca a fost furata, pina cind respectivul/respectiva scoate banii (restul) pedeapsa initiala sa-i fie majorata cu acelasi procent, 50% ! Deci 10 ani + 5 ani (50% de „bonus”) = 15 ani in total. Simplu, nu ? Si cred ca si eficace, ia sa vedeti cum le va reveni memoria, unde sint dositi banii !

  17. De marea artizana a acestui furt nu se pomeneste.
    Este Ambrus Mariana , fosta contabila sefa care ,normal, s’a pensionat cu o casa cat AEM -ul in Ciarda Rosie.

  18. Cei care au participat la acest jaf sunt și ei în aceiași măsură responsabili… Și aici ma gândesc la tot felul de directori, șefi de secții, de ateliere….la pușcărie cu ei… Au dus în cap o fabrica de prestigiu din România, care are o piață foarte mare… Și poate fi un jucător important în acest segment.

  19. 800 de mii ????!!! 100 de contoare daca lipseau la inventar pe vremea lui ceasca,toata gasca intra la racoare !!Vreo 10 ani !!

  20. Pare surprinzator, pentru cine stie fabrica, dar este normal pentru o democratie originala, care a distrus fabrici si uzine vindute pe $1 buc., cei scapati de acest scenario ca IAEM urmind economia de haloimes, implementa de mult in marile companii capitaliste, cu mare apetit de globalizare, ca sa mai fure si de la altii, si mai ales sa aplice mai usor ingineriile financiare, cu tinta directa de imbogatire a unor personae, ex.directori prin metode necinstite, deci furindu-si businessul care este doar mascota.
    Sub Ceasca, cred ca era pintre putinele fabrici, care aveau un birou modern (ziceai ca este occident la mintea noastra de atunci) cu 2 camere, pentru pshihologia muncii, cu 2 psihologi care aplicau chiar metode moderne de recrutare a personalului. Dar ce se vezi, se fura si atunci, dar nu in gasca cu directive de la partid, baroni locali sau simpli interlopi ca acum. Procurorul orasului cunostea multe istorii si oameni, ex.dr. Boicil si altii, dar si ca un gestionar furase jumatate de milion de lei, dovedit, dar astepta cu lasitatea noastra mioritica ca altii sa il aresteze, probabil acel hot avind pile mai sus. Totusi nu erau minunile acestea relatate mai sus, si pentru mine, care pastram un respect aparte pentru timisoreni, si oamenii de acolo, este chiar un mare soc, mai bine zis o confirmare a esecului economic promovat sub patronajul atitor presedinti si PM in Romania.
    O zi buna.
    Con

  21. Cum e posibil asa ceva? Daca o vedeam pe doamna in autobuz îi cedam locul meu.

  22. Aceste „audituri” facute PWC si alte firme internationale sunt niste vrajeli!Auditarea consta in urmatoarea operatiune:la intreprinderea auditata se prezinta o pitipoanca imbracata „office” si un papagal absolvent de ASE ori SNSPA care poseda si un laptom misto.Pitipoanca sta la cafele si la mese cu conducerea, iar papagalul introduce intr-un tabel excel datele financiare puse la dispozitie de intreprindere.Dupa care, garniseste totul cu un copy-paste din raportul de anul trecut , actualizeaza data si incaseaza cateva mii sau zeci de mii de euro!Va rog sa ma contraziceti daca nu e asa!

  23. 40 DE ANI IN PUSCARIE CU POSIBILITATE DE ELIBERARE DUPA 25 DE ANI PTR. COMPORTAMENT EXCEPTIONAL. NUMAI CU METODE EXCEPTIONALE STARPESTI LACOMIA NATIEI ACESTEA.

  24. Defapt sotia lui Calin Moica, fiul directoarei, lucreaza la PwC de de ceva ani. ?

  25. Deci inteleg ca dihorii erau Olimpia Moica, Ioan Moica sotul, Calin Moica fiul techergheu , sotia acestuia lucrand la PwC ; vedeti ca mai sunt si altii din conducere si in plus lucrurile se intampla de prin 1999 …va zic pe surse din interior ! Grasana de Olipia Moica era o vita care lucra la desfacere ” pe vremuri” apoi s-a bagat la faculta fara frecventa privata ca sa para culta in cap . L-a adus si pe clovnul de barbat-su pe post de mare grangure la productie !!! el fiind un dobitoc din nastere ; l-au varat si pe fiu-sau , care dupa catea luni isi lua BMW deja , d eunde deducem ca era o familie de capacitati !

  26. Oamenii sunt slabi, in mod normal cei care comenteaza acum, trebuiau sa comenteze mai demult … poate se destepta actionariatul mai repede!
    Tangential lumea vorbea prin targ dar nu a fost suficient!
    Fara sa fac un audit n-as putea sa accept ca domana sa fie manager general, sotul manager de productie, fiul la fel in conducere si sotia fiului lucra la PWC. Bai actionarule ai dormit in pantofi si ti-a placut cand doamna facea temenele la PSD …

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.