Pesta porcină aduce măsuri drastice la frontieră

Toate produsele alimentare cu care vin cetăţenii din Republica Moldova sau din Ucraina sunt confiscate la punctele de trecere a frontierei din judeţul Botoşani, pentru a evita răspândirea pestei porcine africane, produsele fiind distrusă sub ochii proprietarilor. 

Autorităţile din nordul ţării au luat noi măsuri de protecţie la punctele de trecere a frontierei, pentru a evita extinderea virusului de pestă porcină africană în judeţul Botoşani. Toate autoturismele care vin din Republica Moldova sau Ucraina, ţări unde este confirmată prezenţa virusului pestei procine africane sunt controlate, iar călătorii care încearcă să introducă în ţară alimente rămân fără produsele din carne, fie că este vorba de conserve, produse preparate sau sendvişuri, acestea fiind distruse de autorităţi, la faţa locului.

Conform directorului adjunct al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Botoşani, Ovidiu Airimiţoaie, activitatea pe care o desfăşoară instituţia la punctele de trecerea a frontierei respectă o hotărâre dată de Consiliul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, care a solicitat introducerea dezinfecţiei la punctele de intrare în ţară.

“Noi asigurăm permanenţa pentru o perioadă de timp la punctele de intrare din ţară. Ştim că virusul este foarte rezistent, avem şi experienţa de la Satu Mare unde ştim că virusul a intrat în ţară prin produse de origine animală, produse preparate tradiţional în Ungaria. Se confiscă tot ceea ce reprezintă produse alimentare, se deteriorează în prezenţa proprietarului, se stropesc cu clor şi apoi se stochează într-o ladă frigorifică până la incinerare. Persoanele care intră în ţara noastră sunt avertizaţi să nu aducă produse alimentare, am distribuit şi pliante, am pus afişe înainte de intrarea în punctul de frontieră”, a declarat joi  directorul DSVSA Botoşani, Ovidiu Airimiţoaie, citat de mediafax.ro. 

Secretarul de stat al MAI, Raed Arafat, a susținut  miercuri că au fost deschise mai multe dosare penale în cazul celor care nu au respectat indicațiile autorităților în ceea ce privește epidemia de pestă porcina. „Au fost deschise dosare penale”, a declarat Raed Afarat.

Informații alarmante în legătura cu problema pestei porcine! 

În plus, potrivit lui Geronimo Rădulescu, directorul general al ANSVSA, până în prezent au fost identificate 781 de focare și 123.000 de porci uciși. Totodată, 165 de localități sunt afectate de această situație.

Preşedintele ANSVSA a prezentat, miercuri, ultimele măsuri pe care specialiştii le-au propus pentru a limita efectele epidemiei de pestă porcină africană.  Potrivit acestuia, s-a recomandat menţinerea filtrelor rutiere pentru a depista tentativele de a scoate din perimetru animale bolnave sau produse provenind de la acestea. S-a mai propus scoaterea filtrelor dezinfectoare rutiere şi menţinerea acestora doar în exploataţile afectate.

”România şi Europa se confruntă în prezent cu cea mai gravă boală a animalelor de după al Doilea Război Mondial. Denumirea de pestă defineşte, practic, cea mai gravă boală care afectează animalele. Pestă porcină africană este o boală virală sistemică extrem de gravă, care, în mod obişnuit, evoluează cu mobilitate şi mobilitate de până la sută la sută”, a declarat Geronimo Răducu Brănescu.

Potrivit acestuia, boala are capacitate foarte mare de răspândire, iar ”ştiinţa nu este acoperitoare pentru pesta porcină africană”.

Geronimo Răducu Brănescu a precizat că până în prezent au fost finalizate dosare pentru despăgubire pentru 1.890 de exploataţii, în valoarea totală de aproape 6,8 milioane de lei.  Au fost plătite, 84 de dosare, în valoare de 220.060 de lei şi sunt în curs de finalizare 681 de dosare.  „Au fost finalizate dosare de evaluare în vederea despăgubirii pentru 1890 de exploatații, cu o valoare de peste 6 milioane de lei. Dintre ele, au fost plătite 84 de dosare, în valoare de 222.060 lei. Se află în curs de finalizare evaluarea a încă 681 de dosare”, a mai precizat șeful ANSVSA.

Epidemia de pestă porcină, cea mai gravă boală a animalelor de după al Doilea Război Mondial

În plus, acesta a mai susținut că nu există tratament, existând mai multe state care s-au confruntat și zeci de ani cu această epidemie.

„România și Europa se confruntă cu cea mai gravă boală a animalelor de după al Doilea Război Mondial până în prezent. (..) Peste porcină africană e virală, sistematică, gravă și evoluția este mortalitate sută la sută. Știința nu este acoperită pe acest domeniu, nu sunt suficiente informații în literatura de specialitate. (..)Boala nu se poate preveni, toate tentativele de vaccin au eșuat. Boala nu se poate trata. Singura soluție e de a elimina porci”, a declarat directorul ANSVSA.

Geronimo Rădulescu a dat exemplu Spaniei, unde epidemia dureaza de 30 de ani, sau Portugalia, unde boala s-a răspândit timp de 13 ani.

Pe data de 31 iulie 2017 au fost confirmate primele focare de PPF, dar încă din 2013 se iau măsuri de prevenire, a declarat șeful ANSVSA. De exemplu, a afirmat acesta, în 2013 a avut loc un exercițiu de simulare, la Bistrița, la care au participat mai mulți specialiști. În perioada 2016 – 2018 au avut loc peste 530 de acțiuni de informare, de formare, de instruire a tuturor instituțiilor, a mai precizat Brănescu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.