Daea: Am devenit inamicul numărul unu, dar salvatorul situaţiei

UPDATE
Mijloacele de transport din Ucraina care tranzitează România vor fi sigilate la intrarea în ţară, chiar dacă acestea poartă deja un sigiliu, pentru a putea fi urmărite prin sistem şi confirmate la destinaţie, a declarat, vineri, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, la finalul discuţiilor cu omologul său din Ucraina, Mikola Solski.

El a precizat că au fost făcute lucruri importante în privinţa tranzitului de produse din Ucraina cu toţi specialiştii implicaţi, întrucât în această situaţie nu este responsabil doar ministrul Agriculturii, deşi a devenit „inamicul numărul unu, dar salvatorul situaţiei”.

„În privinţa tranzitului am socotit a face câteva lucruri, zic eu extrem de importante şi pe care le-am lucrat ieri cu specialiştii. Astăzi se validează prin semnăturile miniştrilor cu responsabilităţi în domeniu, întrucât nu ministrul Agriculturii este responsabilul tuturor măsurilor care se impun în acest domeniu. Asta nu este o scuză ci un exemplu de implicare a ministrului Agriculturii în situaţii deosebite când are ţara, că am văzut că am devenit inamicul numărul unu, dar salvatorul situaţiei. În poziţia a 2-a mă aflu tot timpul, indiferent unde şi cât e de greu. Şi cu privire la transport am stabilit aşa: să punem un sigiliu, chiar dacă are sigiliu, mijlocului de transport, fie el feroviar, rutier şi dacă este posibil şi la barje să se procedeze la fel. Sigiliul respectiv pus peste sau alături de sigiliu care există este siguranţa noastră că îl putem urmări şi va fi urmărit prin sistem şi confirmat la destinaţie că a ajuns sub un sigiliu neviolat. Pe elementele de detaliu care sunt de control, pe rutier, trebuie văzut despre ce este vorba de către celelalte instituţii ale statului, ale Ministerului Administraţie şi Internelor, vă vom da acel material, acele măsuri sub semnătura miniştrilor, în aşa fel încât să fie cunoscute”, a subliniat Petre Daea.

Oficialul de la Agricultură a precizat că România a luat măsuri şi în privinţa importurilor de cereale din Ucraina pe care omologul său le-a apreciat ca fiind „normale, corecte şi în consonanţă cu legislaţia europeană”, respectiv prelevarea de probe în vamă, nu doar la destinaţie.

„În condiţiile în care România a rămas singura poartă de intrare pentru import, mă aştept şi ne aşteptăm ca să apară în România din dorinţa de a prelua produsele din Ucraina o cantitate mai mare ca până acum. Deci o situaţie mai dificilă pentru ţară, în condiţiile în care ceilalţi şi-au închis graniţele. Semnalul pe care l-a avut Slovacia cu privire la identificarea într-un lot de 1.500 tone de grâu a unei depăşiri a pesticidelor a fost un semnal de alertă pe care trebuie să îl procesăm ca atare. Astfel, în privinţa importului, am luat următoarele măsuri pe care le-am comunicat, iar Mikola le-a apreciat ca fiind normale, corecte, în consonanţă atenţie cu legislaţia europeană şi nu altfel, şi anume: să prelevăm probe în vamă. Aici sunt două aspecte: sunt birouri vamale în ţară şi acolo şi la frontieră. Pentru nevoia de a păstra fluidizarea traficului în aşa fel încât să facem două lucruri bune: să nu aglomerăm intrările în graniţă, dar să ne şi asigurăm că produsul respectiv este în regulă, până acum am procedat la determinarea sau la prelevarea de probe la destinaţia produsului. De data aceasta am considerat că este corect aşa. Aceasta este măsura pe care am luat-o privind produsele care se importă. Atunci când comisia va hotărî să se oprească importul, lucrurile acestea se subînţeleg că vor dispărea, întrucât nu mai este cazul la produsele respective. Evident că sunt o serie întreagă de produse care intră, vom vedea decizia şi aşteptăm”, a explicat Petre Daea .

Nu în ultimul rând, cei doi miniştri au convenit să comunice săptămânal asupra cantităţilor de produse de import şi a celor ieşite în tranzit pentru a nu exista interpretări pe cifre.

„Am stabilit împreună cu Mikola să avem o comunicare săptămânală asupra cantităţilor de produse ieşite în tranzit, ca şi de altminteri şi de import, pentru a avea toate datele din toate părţile. Asta nu înseamnă că nu le-am avut până acum, dar să ne asigurăm că există această exactitate a datelor şi nu începem să interpretăm fiecare pe cifra care ne convine. Această comunicare o vom face în fiecare zi de luni cu datele la zi, de la începutul anului până la zi, şi apoi în fiecare săptămână cu datele pentru tranzit şi cât va fi import. O să dăm lămuriri şi elemente suplimentare, dar am socotit necesar să aşteptăm până în data de 25 (aprilie n.r.) să vedem ce hotărâre ia Comisia, după care ne vom întâlni din nou pentru a ne stabili o regulă, pe o durată lungă de timp, întrucât România şi Ucraina sunt ţări mari producătoare de cereale, au în apropiere soluţia, care este marea. N-avem de unde să ştim ce se întâmplă în continuare din punct de vedere militar, dar trebuie să ştim ce ne trebuie din punct de vedere alimentar”, a subliniat Petre Daea.

Săptămâna viitoare, omologul ucrainean va veni din nou în România pentru o nouă rundă de discuţii pe acest subiect, a mai spus ministrul Agriculturii, care şi-a încheiat discursul cu o serie de mulţumiri şi urări de bun venit ministrului Mikola Solski.

„Şi săptămâna viitoare ne vom întâlni, vine Mikola tot aici. Eu îi mulţumesc şi vreau să apreciez dialogul de astăzi. Mikola, ai păşit pragul la prieteni prin privirile umezite de lacrimile durerii, ceea ce ne-a determinat să cântărim atent, exact, echilibrat, liniştit şi sigur un drum al colaborării, nu-i de azi pe mâine, e un drum al colaborării noastre. Acestea au fost elementele convenite împreună şi pe care am considerat să vi le transmit. Mikola a fost de acord să participe la această conferinţă de presă. Abia te-ai obişnuit, Mikola, data viitoare vom avea tot atât de multă presă, dacă nu şi mai multă. Dorinţa de a cunoaşte a presei este nelimitată, interpretarea este diferită, însă să rămână abordarea noastră comună, asta contează. Îţi mulţumesc Nicola, bine ai venit în România şi abia aştept să ne revedem. Eu plec la Bruxelles şi îţi comunic ce-am decis acolo şi vom fi tot timpul alături în rezolvarea problemelor cu care ne confruntăm. Nu-i uşor. Unii fug la greu, alţii rămân. E bine că nu fug toţi”, i-a transmis Petre Daea omologului său.

La rândul său, Mikola Solski a mulţumit ministrului pentru ” dialogul sincer şi constructiv” , iar poporului român pentru „susţinerea sinceră” pe care a simţit-o în ultimii doi ani.

„Situaţia în care ne aflăm acum necesită nişte hotărâri foarte rapide. Noi înţelegem că aceste hotărâri trebuie să fie confortabile pentru fermierii români şi pentru toată societatea românească. Săptămâna viitoare aşteptăm hotărârea Comisiei Europene şi cum deja a menţionat domnul ministru, noi vom avea încă o întâlnire. Şi mulţumesc sincer domnului ministru pentru înţelegere şi pentru răbdare. Este clar că nici noi, nici voi, nu am fost iniţiatorii acestei situaţii, pe care a provocat-o doar agresiunea Rusiei, dar noi trebuie să ajungem la o hotărâre. Încă o dată mulţumesc domnului ministru şi tuturor le mulţumesc pentru posibilitatea de a avea o discuţie în continuare şi de a găsi o soluţie”, a concluzionat ministrul Agriculturii din Ucraina, Mikola Solski.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, se întâlneşte vineri dimineaţa, la Bucureşti, cu omologul său din Ucraina, Mikola Solski, pentru găsirea şi a altor soluţii ce pot fi implementate în vederea asigurării tranzitului cerealelor prin România, dar şi pentru alte probleme specifice situaţiei actuale.

Cei doi miniştri au avut miercuri discuţii online, ocazie cu care Petre Daea a prezentat omologului său situaţia „deosebit de gravă” cu care se confruntă agricultorii români şi l-a informat că România a luat măsura de intensificare a verificărilor în vamă a calităţii produselor importate din Ucraina, verificări coordonate de ANSVSA, conform legislaţiei europene în vigoare, scrie Agerpres.

De asemenea, ministrul ucrainean a fost informat că statul român va implementa măsuri de securizare suplimentară pentru transportul produselor care tranzitează teritoriul României către state terţe.

Petre Daea l-a rugat pe ministrul ucrainean să folosească toate mijloacele pe care le are la dispoziţie pentru ca agenţii economici din Ucraina să reducă exportul de cereale şi plante oleaginoase către România, dirijând exportul pentru culoarele de tranzit.

Ministrul Agriculturii a declarat miercuri seara, într-o conferinţă de presă, că vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a afirmat că măsurile unilaterale luate de cele patru state (Polonia, Ungaria şi Slovacia şi Bulgaria) în privinţa importurilor de cereale din Ucraina sunt ilegale şi a cerut retragerea acestora, pentru a se putea aplica propunerile Comisiei, care vizează, printre altele, oprirea importurilor de grâu, porumb, seminţe de floarea soarelui şi seminţe de rapiţă din Ucraina, până în data de 5 iunie. Măsura ar putea fi luată în 48 de ore după ce statele care au luat măsuri unilaterale şi le retrag.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

37 de Comentarii

  1. asta si cu Veorica, faceau de o pereche STAS!. Cred ca al de ii dirijaza din spatele perdelei, rade cu lacrimi! Si de ei si de noi…

  2. Cei doi pot vorbi o zi intrega despre fotbal si femei. In final vine Zelinsky si-i da ordin lui Klus. Nu uita ca turistul bezmetic i-a pupat ghiulul luand pozitia de capra.

  3. Prin videoconferință nu s-au înțeles, sau, ucraineanul vine cu țidula Comisiei Europene ? In topic : ce sens are controlul fitosanitar dacă camioanele sunt sigilate și doar ar tranzita România ???!!!

  4. Ești depășit de problemele unui minister, poate ai fost bun ca președinte de IAS sau CAP dar ca ministru și tot guvernul împreună cu excursionistul național trebuie să plecați!
    Așa că Daea plimbă OAIA și nu uita să-i iei și pe ceilalți.

  5. Ucrainenii nu vor reduce niciun export către România doar pentru că îi roagă Daea. Decizia nici măcar nu este la Ministerul Agriculturii, ci la ăla de Comerț Exterior unde ministru este un liberal, cârtiță a lui Zelensky, pus de Ciucă, generalul ordonanță a micului dictator de la Kiev. Suntem singura țară limitrofă cu Ucraina din UE care n-am interzis importurile de cereale toxice din această țară.

  6. Daia,dute și numără pelicanii ai dat cu mucii in fasole, ești un tip mic de tot speram să ai verticalitatea celui din Polonia dar am uitat că ești român.

  7. Auzi cât de mic poți să fi ,…”.la rugat pe omologul său din ukraina să nu mai trimită cereale în românia..”..și ăla a zis …”..bine mă, vă trimit atunci produse ,zahar,făină, malai,ulei ..”..astea nu sunt cereale…hai pa!..

  8. ….1)spuneți-ne și noua când retag cei patru::inițiativa anti UE”!”! 2)DACĂ PRODUSELE AGRICOLE DIN UCRAINA SUNT TOXICE : CÂND MARII JURIȘTI VOR DA ÎN JUDECATĂ „JELENSKO-KRAINA” PENTRU GENOCID ANTI AFRICAN,ANTI-ISLAMIC,ANTI-IURUPAN,?? IAR DOMNUL DAEA DACĂ TOT VORBEȘTE SĂ SPUNĂ LA CAPĂT.:-CINE A CUMPĂRAT CEREALE UCRAINE DIN CELE „ÎN TRANZIT”-CARE INSTITUȚII ROMÂNE SE OCUPĂ DE ,„CĂLCAREA LEGILOR ROMÂNEȘTI”?UNDE ERAU :VAMA,DIRECȚIILE DE CONTROL A PRODUSELOR (FITOSANITARE,ANIMALE,INDUSTRIALE),DAR SRI-UL,DAR POLIȚIA,DAR FERMIRII ȘI ASOCIAȚIILE LOR,;DAR PROCURORII „da,da -ăștia au o SCUZĂ -păzeau virginatea cumpărată de Diaconescu și rusofilia lui Simion! ai vorbit DAE-O -DACĂ TĂCEAI -MINISTRU RĂMÂNEAI!

  9. Nea Petrica a luat-o rau pe aratura! PSD trebuie sa-l traga de urechi! Cind va obtine subventie la hectar ca-n Franta si alte tari UE, poate macani politica agrara UE, pina atunci trebuie aparate drepturile romanilor in „razboiul” nedeclarat al granelor si altor produse agricole ukrane!!

  10. Noi trebuie sa intelegem ca Romania este o colonie mult inferioara Poloniei si celorlate tari din Europa de est, devreme ce noi nu putem face nimic decit cu acordul USA si al CE/UE! Sa moara tot romanul, dar sa supravietuiasca ukranul!! NU uitati, Ukrania este cea mai mare mostenitoare a URSS dupa Federatia Rusa si se comparta ca atare!!

  11. „Petre Daea l-a rugat pe ministrul ucrainean să folosească toate mijloacele pe care le are la dispoziţie pentru ca agenţii economici din Ucraina să reducă exportul de cereale şi plante oleaginoase către România, dirijând exportul pentru culoarele de tranzit”.
    Va mai umiliti mult politrucilor nevertebrati?chiar nu aveti deloc simtul ridicolului?trebuie sa va calce toti in picioare?

  12. Totusi e bine sa mai fie cineva cu Daea ,sa nu-si faca ministrul ucrainian o impresie proasta
    Guvernul nu e azil,poate PSD

  13. La toti comentatorii de aici.Daca erati in locul lui Petrica tot pozitia de cornuta indobitocita ati fi adoptat,ca vorba unuia de pe aici ,tot roani sunteti.Asa ca ciocul mic, indesati-va gura cu ce v-a mai ramas din colacii de paste din faina ucraina, daca nu aluneca ungetii cu miere ucraina si beti apa de pe canalul Bistroie.

  14. Nea Petrică te iubim, ca ca tine nu găsim?E văi de mama lui. Nu are simțul ridicolului să plece. Oricum va venii altul mai slab. ?

  15. Pacat. Este un profesionist autentic pe probleme de agricultura, dar slab pe latura politica. Trebuia sa aiba taria, demnitatea de a spune lucrurilor pe nume, asa cum au procedat cele 4 state invocate. In guvernul Romaniei exista printre si o alta mare hiba, mai degraba lasitate : deciziile cu impact major sunt lasate la latitudinea unui ministru, vezi si cazul ministrului Virgil Popescu de la energie.

  16. Daea vorbește mult și nu rezolvă nimic.L-am urmărit la ședința guvernului și m-am convins că numai gura e de el .Așteaptă rezolvarea problemei de la alții, cică are multe puști către el, păi da stimabile, deciziile sunt greu de luat, dacă nu poți lasă pe altul care poate și mu te face de rîsul lumii !

  17. Polonia, Ungaria si Slovacia spun ca, in urma analizelor, cerealele au continut mare de pesticide interzise in UE, sunt modificate genetic, etc. exact ca si celelalte produse alimentare exportate de Ucraina, fara vreo taxa(ca asa vrea Comisia „i”europeana, condusa de infractoarea Ursula von der LIAR).
    ANSVSA spune contrariul. Cate sute de mii sau milioane de euro au primit MITA sefii ANSVSA ca sa afirme aceste lucruri?
    Cu sustinerea cerealelor si a altor produse alimentare ucrainene in defavoarea fermierilor si producatorilor romani, Daea s-a desconsiderat, TOTAL, in ochii romanilor.
    Pana acum l-am aparat dar, de acum, pentru mine e un jegos de politician care se caca pe el de frica UE.

  18. De une e lasul asta de Daia? De la PSD? O sa ne aducem aminte la alegeri! Tradatorul intereselor nationale si regionale a bagat cutitul in spate si romanilor si ungurilor si polonezilor si slovacilor si bulgarilor. E momentul ca fiecare tara sa isi vada interesul, sa nu se mai lase calcata in picioare de politica perdanta a mUE si pacalita de minciunile mUE.

  19. cu dl Daea. Sa pui ministru un om de 73 de ani care oricat de june s-ar da poate obosi/adormi si avea scapari de memorie…chiar nu mai avea PSD un agronom/horticultor/zootehnist sa puna la ministerul Agriculturii?

  20. Este din Mehedinti, deci chiar daca a fost numit de PSD este de a lui Basescu, Ciolos, Fritz si alte minuni ale progresului vopsit…

  21. „Fratele” meu de la Agricultura a observat „privirea umeda” a omologului din ucraina… Dar in ochii agricultorilor romani nu mai are curaj sa priveasca.

  22. Daia distruge agricultorii in beneficiu evvreilor globalisti care capusheaza Ucraina. E la moda. E ordin sa distruga tot din Romania.
    Daia sa se uite bine cum se jupoaie Oaia.

  23. O lichea ordinară… Ce-l interesează pe el de români, el trebuie să dea socoteală Ursulei, chiar dacă distruge întreaga agricultură.

  24. il vad pe Daea, imi pun intrebarea, sa mai muncesc pentru tara asta??
    Am ajuns rusinea Europei.

  25. Daea da-ti taica demisia! macar atata coloana vertebrala sa ai. Nu esti in stare sa reprezinti interesele taranilor romani pleaca cum a plecat ala din Polonia si a venit altul care a luat masurile care le trebuiau polonezilor.

  26. Nimic nu e intamplator,Ceausescu inconjurat de patrioti (care nu mai exista)si de oameni calificati(care sunt si acum dar nu au loc de javre) reusise sa scoata Romania din evul mediu.
    Dupa 1989 a inceput jaful sistematic.

  27. Comentatorii care scriu pe aici oare nu sunt constienti ca Daea are un sef (de partid). Crede cineva ca Daea face (are voie) ceva de capul lui ?! Pai isi permite? El are un sef care are un sef. Daca era un curajos si un luptator pentru drepturile romanilor nu ajungea ministru. Sau ajungea?

  28. La posibilitatile sale tot mai restranse de catre Ciuca si Iohanis, batranul DAEA se lupta ca un dorobant tanar pentru tara sa si pentru romanii sai. Este un exemplu pentru romanii patrioti tineri. Cinste lui!

  29. Oricum Daea nu este dintr-un sat plin de unguri ca sorosistul agricultor Julien. Daea provine din cea mai sanatoasa si romaneasca zona a tarii. Nu exista acolo nici un tradator.

  30. Dae și ciută doua exemplare din alta lume, graul ukranian cu pesticide a ajuns in pâinea de pe raft , grau din UE și din afara UE e scris pe.toate painele

  31. hahalera asta purtator de flatulatii este orelicva ceausista care se lauda ca o gazeta de perete de pe holul CAP !@ ieri se vaicarea si milogea de ,, fratii coledzi,, ca are pusti care il ameninta iar acum se da ,,salvator,,! mai, zdreanta ceausista , laudaros de bodega sin iarmaroace – o sa ii aduci ciolacului si gloatei o roaba de ,,voturi,, de ii cade barba cocalarului de Buzau, plecat sa pupe ceva pe langa manastire ca sa castige admiratia si oarece voturi de pe ulitele satelor ! ptrandavit ,amanat, promis,mintit in toate ministerele in care a pus doar hahalere: budai,daea,grindeanu, spataru, rafila,caciu, ange cu doctorat plagiat, sute de parlamentari, secretari si subsecreatari NUMAI de STAT !

  32. bah, se mai putem lua vreo hotarire / decizie (pentru pensii, salarii ,pret electricitae , sistarea taierile padurilor, exportul de gaze, sistarea sapaturilor la canalul bastroe, fabrici pe care trebuie sa le vindem atora ,la fel bogatiile subsoluleui, etc.) in tara asta fara sa intrebam comisia europeana , banca mondiala, pe soros, pe bill gates, pe baba ursula, pe bunica lui bill gates? Altele insa nu au nevoie de alte aprobari :mariri ale salarii ale perlamentarilor, procurorulor, sumele pentru ajutoare, armament ,servicii, etc., iar aprobarile pentru astia se obtin de pe o zi pe alta dar mai ales „noaptea ca hotii”.

  33. Da domnule Gaea ati devenit inamicul numarul unu sau mai bine zis zilelea astea sunteti SLUGA NR1. Desigur in competetie cu ceilalti slugoi din guvern in frunte cu carpa Ciuca.

  34. Aha … ACUM S.A INTELES DE CE A.TI ACCEPTAT TACIT LARGIREA CANALULUI CHILIA,ERA DEJA STABILIT SA FIE UNICA STRADA DE TRANSIT,ce era asa greu sa spuneti din prima??

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.