Petrobras – scandalul de corupţie care poate schimba regimul în Brazilia

Sute de mii de brazilieni au ieşit în stradă pentru a protesta împotriva corupţiei care macină statul şi pentru a cere demisia guvernului condus de Dilma Rousseff. Protestele au izbucnit după dezvăluirea unei uriaşe deturnări de fonduri de la compania petrolieră de stat Petrobras, în beneficiul elitei politice şi economice braziliene, în special al personalităţilor care fac parte din actuala guvernare.

Deşi cazurile de corupţie rareori duc la asemenea proteste, în Brazilia ele intrând în sfera firescului, contextul actual, în care serviciile publice (sănătate, educaţie şi transport) sunt la pământ, brazilienii s-au revoltat şi au început să ceară demisia preşedintei Rousseff.

Peste 1,5 milioane de brazilieni au ieşit în stradă în mai multe oraşe ale ţării în weekendul ce a trecut. Dintre aceştia, un milion de oameni au protestat la Sao Paulo, cel mai important centru economic al ţării. Îngrijorător pentru guvernanţi este că, spre deosebire de protestele tinerilor din 2013, de aceasta dată nemulţumiţii fac parte din toate categoriile sociale şi de vârstă.

Iar mesajul cetăţenilor este limpede. Dacă în 2013 protestele au fost provocate de o decizie de scumpire a transportului în comun, de această dată doleanţele sunt de altă natură. “Cei care nu erau de acord cu cele 20 de centime (creşterea preţului la transport) nu mai sunt aici. Au ieşit în stradă cei care vor mai mult”, spune un economist citat de Folha de Sao Paulo.

Guvernanţii încearcă să se apere, iar Dilma Rousseff a început deja să facă dezvăluiri despre afacerile murdare în care a fost implicat guvernul local din Sao Paulo, dominat de opoziţia de dreapta. Este vorba despre un contract pentru construirea metrolului, pentru încheierea căruia compania franceză Alstom a plătit mită, atât înainte, cât şi după adoptarea legislaţiei anticorupţie, în septembrie 2000.

În faţa protestelor, administratia Roussef a promis să încheie un pact anticorupţie. Economiştii consideră însă că singurul lucru care o poate salva pe presedinta cu origini bulgare este doar performanţa economică. Dar indicatorii nu oferă prea mari speranţe, în special calsei de mijloc din Brazilia. În aceste condiţii, soarta actualei guvernari începe să depindă tot mai mult de cât de bine se vor putea mobiliza nemulţumiţii pe reţelele de socializare şi cât de bine vor putea riposta, tot pe nivel de comunicare, cei de la putere.

Afacerea Petrobras este însă o lovitură dură pentru actuala putere. Procurorii au început investigaţia în 2014, pornind însă de la organizaţii de crimă organizată care spălau bani prin intermediul benzinăriilor. Faptul că de aici s-a ajuns la descoperirea unor uriaşe cazuri de corupţie a fost aproape o întâmplare. S-a descoperit că vreme de peste zece ani oficialii numiţi din rândul Partidului Muncitorilor, al fostului presedinte Lula da Silva şi al actualei preşedinte Dilma Rousseff, au încheiat contracte supraestimate cu Petrobras, diferenţa dintre valoarea reală şi cea facturata de compania petrolieră intrând în buzunarul partidului şi fiind folosita pentru o mulţime de comisioane importante pentru elita politică şi economică. Suma estimată este de circa 10 miliarde de reali (3 miliarde de euro).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.