Petrom revine la petrochimie

După ce, în primii ani de după preluarea Petrom, OMV a închis activitățile de petrochimie din cadrul companiei, acum acest domeniu este iar de interes pentru Viena. În bugetul de anul acesta, sunt prevăzute primele investiții în repornirea unor capacități ce mai exista, din cadrul Arpechim, investitiii care vor continua, pentru ca, la Viena, acest sector a inceput sa fie iarasi considerat unul de baza. „Inceperea proiectelor în Petrochimie, prima înlocuire a camerelor de cocs, proiecte de conformitate conţinut bio combustibili și investiţii in reta”, se arata in proiectul de buget, inaintat actionarilor, al Petrom. In acest moment, in Romania nu se mai face petrochimie decat la rafinaria Midia, a Rompetrol, si cate ceva la Vega Ploiesti.
In alta ordine de idei, crizele suprapuse ale coronaviruslui si petroliere i-au pus pe picior gresit pe austrieci,  care estimează pentru acest an un profit de 2,81 miliarde de lei, în scădere cu 21% faţă de anul precedent. Bugetul a fost construit la un preţ al barilului de petrol de 60 de dolari, în condiţiile în care acum este la jumătate. Prin urmare, toate estimarile Vienei sunt in aer, astfel ca ramane de vazut ce bani vor mai fi alocati pentru investitii, prognoza fiind de 5,7 miliarde de lei.
“Din punctul de vedere al OMV Petrom surplusul de producție împreună cu incertitudinea crescută din mediul economic mondial, generate de răspandirea coronavirusului, vor genera o volatilitate ridicată a mediului de piață în următoarele luni…(Investitiile se vor concentra pe – n.r.) forajul a aproximativ 100 sonde de dezvoltare, realizarea în jur de 1000 operaţiuni de intervenţie capitalizată pe an, redezvoltare de zăcăminte, continuarea investitiilor de mentenanţă, raţionalizare și Integritate și Conformitate a facilităţilor onshore și offshore, dezvoltarea de oportunităţi prin achiziţii în regiune”, arată compania.
În România, producția zilnică de hidrocarburi este estimată să se situeze la 138.3 mii bep/zi, în scădere cu 4.7% comparativ cu 2019; această scădere reflectând în principal declinul natural și vânzarea de zăcăminte. Asta pe fondul unei uşoare creşteri , cu 1%, a producţiei de petrol şi a diminuării cu 9% a producţiei de gaze. Compania anunţă optimizarea portofoliului şi în acest an: “concentrarea continuă pe barilii cei mai profitabili, 40 de zăcăminte marginale vor fi transferate în 2020”.
Vânzările de gaze naturale vor scădea cu 6% față de 2019, ca urmare a reducerii producției proprii și a estimării de diminuare a portofoliului de clienți finali, diminuare generată de nevoia de a îndeplini obligațiile legale (obligații de a tranzacționa gaze naturale pe piețele centralizate și de a livra gaze naturale către piața reglementată). Producția netă de energie se așteaptă să scadă cu 10% comparativ cu 2019, ca urmare a scăderii obligaţiei de furnizare a energiei electrice pe piața reglementată.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mihai Soare 1073 Articole
Author

3 Comentarii

  1. Nationalizarea Petrom este vitala pentru supravietuirea Romaniei. Acum este momentul si nimeni nu s-ar putea opune. Este nevoie doar de vointa politica. Romania trebuie condusa de PATRIOTI ROMANI.

  2. Petrochimia este un izvor de bani – — fata de pretul petrolului ,pretul produseleor din petrochimie creste de aprox. 19 ori !!!!Acesta este adevarul pentru care petrochimia romaneasca a fost jefuita atit de usor.

  3. adica mai usor cu importurile de PE si PP din China, ca din astea facem si noi la Arpechim si in plus nu mancam lilieci sau tapiri..

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.