Pilonul 2 de pensii, vânat din nou de Guvern

Pilon pensii contributii

Update Atacul la Pilonul 2 s-a oprit

Coaliția a renunțat la planul de a luat bani din Pilonul 2 de pensii prin eliminarea aderării de către acesta, conform unor amendamente depuse de mai mulți parlamentari PSD. Eventuala eliminare a aderării ar fi redirecționat o sumă consistentă către buget ceea ce înseamna o sursă bună de finanțare a deficitului bugetar, invocat de Comisia Europeană și de FMI.

PSD dorește să elimine obligativitatea aderării la Pilonul 2 de pensii, conform unor amendamente pe care mai mulți parlamentari social-democrați le-au făcut la legea privind Pachetul Fiscal pe care Guvernul Ciolacu își va asuma răspunderea marți seară. Amendamentele au fost trimise spre analiză la Guvern de către Lucian Romașcanu, liderul senatorilor PSD.

”Se impune adoptarea de măsuri pentru modificarea Legii 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, în sensul eliminării obligativității de aderare la un fond de pensii”, se spune într-unul din amendamente. Potrivit parlamentarilor PSD, îluna martie au existat tendințe de scădere a ratei de rentabilitate a fondurilor de pensii. În fapt, fondurile de pensii funcționează prin acumulare de fonduri și investiții pe termen lung și, deși sunt supuse volatilității pe termen scurt, ele aduc randamente pe termen lung. Social-democrații mai spun că „la Pilonul I de pensii toate plățile de contribuții efectuate de către beneficiari sunt garantate de stat”. Cu toate acestea, ei nu menționează că, la Pilonul 2, Fondurile de pensii private garantează faptul că participantul va încasa cel puțin valoarea contribuțiilor plătite în momentul în care va ieși la pensie, conform Economedia.

”La finalul lunii martie 2023 existau înscrise în Registrul Electronic al Autorității de Supraveghere Financiară șapte fonduri de pensii pentru Pilonul II de pensii care erau administrate de șapte administratori privați ale căror active financiare erau încredințate la trei bănci comerciale din România cu rol de depozitari.

Valoarea activelor financiare ale celor șapte fonduri de pensii administrate privat a fost de 103,22 miliarde lei la finalul lunii martie 2023 în creștere față de luna martie 2022 cu 15,46% iar față de decembrie 2022 a fost de 7%. În aceeași perioadă de timp numărul participanților în sistemul de pensii administrate privat la 31 martie 2023 a fost de 8,04 milioane participanți în creștere față de 7,96 milioane la finele anului anterior, respectiv o creștere 0,08 milioane de participanți.

Contribuția medie pe participant la finele lunii martie 2023 a fost de 249 lei/participant în creștere față de 31 decembrie 2022 cu 12 lei/participant față de finele anului precedent în timp ce valoarea medie a unui activ financiar pe participant deținut la fondul de pensii administrate privat a fost de 12.838 lei/participant ceea ce evidențiază un raport între valoarea activului financiar și contribuția participantului cu mult inferior peste nevoie participanților în caz de plată a activului net pentru situații de pensionare, invaliditate și deces.

Ratele de rentabilitate la cele șapte fonduri de pensii administrate privat au înregistrat ușoare tendințe de scădere la finele lunii martie 2023 față de finele lunii martie 2022 prezentate în tabelul de mai jos:

Denumire fond de investiții administrat privat Rata rentabilității martie 2022 Rata rentabilității martie 2023
Aripi 4.9447% 4.8638%
AZT Viitorul Tău 4.6279% 4.3737%
BCR 4.4923% 4.2915%
BRD 3.5920% 3.9216%
Metropolitan Life 4.7203% 4.5408%
NN 4.7045% 4.4428%
Vital 4.8641% 4.6622%

Participanții la fondurile de pensii administrate privat au fost obligați inițial prin Legea 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat să contribuie obligatoriu inițial cu un procent de 2% din valoarea contribuției sociale de 25% fără ca aceștia să aibă posibilitatea să își exprime opțiunea de aderare la fondurile de pensii administrate privat pentru ca mai apoi începând cu data de 1 ianuarie 2018 contribuția la fondurile de pensii administrate privat să devină obligatoriu 3,75% iar riscurile asumate de participanți în astfel de situații sunt inclusiv cele de diminuare a valorii activului net.

La Pilonul I de pensii riscurile participanților la fondul de pensii administrate de Stat sunt mult diminuate ca urmare a faptului că toate plățile de contribuții efectuate de către beneficiari sunt garantate de stat iar prin facilitarea opțiunii de aderare a participanților la Pilonul I sau Pilonul II de pensii, participanții ar putea să își realizeze un management corespunzător atât din perspectiva managementului riscurilor cât și din perspectiva creșterii valorii plății activelor nete în situații de pensionare, invaliditate și deces. Astfel, se impune adoptarea de măsuri pentru modificarea Legii 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, în sensul eliminării obligativității de aderare la un fond de pensii”, se arată în amendamentul propus.

Pe vremea lui Liviu Dragnea, Pilonul 2 e pensie a fost foarte tentant pentru guvernarea PSD pentru că banii de acolo puteau constitui sumele pentru creșterile de pensii și de salarii pe care social-democrații tot le anunțau.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4621 Articole
Author

11 Comentarii

  1. Investiti in Grâul Ucrainian si aveti Bani de Pensii ! Pentru ca Grâul Ucrainian este mai Ieftin iar Grâul Romanesc este mai Scump ca trebuie Lumea sa facă Economie de o Pâine !

  2. Statul nu trebuie sa garanteze Pilonul 2 care este privat…Sa il garanteze ASTRA asigurari care este tot privat….De ce sa garanteze Statul un management privat?. …Privatii au luat prizonier Statul prin legea care obliga la contributie pentru Pilonul 2…aici e ascunsa shmecheria Privatilor… Dar ce ce sa oblige Statul participarea la un Fond privat? Ca sa raspunda financiar pentru managementul Privat?

  3. Pilonul 1, este deja nationalizat de catre psdnl si este tocat dupa bunul plac a lui Ciolacu&comp. Nu pensiile se indexeaza cu rata inflatiei, ci punctul de pensie. Punctul de pensie este o rusine mondiala. Contributiile romanilor sunt folosite abuziv de niste indivizi care se cred dictatori fiind impartite cum vor muschii lor.

  4. Axon, contributia la pilonul doi este obligayorie prin lege insa, intr adevar nu este garantata de catre stat. Deci, peste un an, doi, daca dispare te judeci cu cine crezi. Rezultatul s ar putea sa fie pe minus. Ai dreptate in ceea ce spui, insa statul te obliga prin lege sa contribui, nu este facultativ.

  5. Titlul articolului este o mizerie fiindcă induce cititorului ideea că statul pregăteşte o mare țeapă. Să-i fie ruşine autorului!
    În realiate introducerea obligativității cotizării la pensii private în România a fost o uriaşă escrocherie marca USR şi Cioloş. Ca idee, experimentul cu pensii integral private a fost inițiat de licurici în Chile, a fost prezentat ca o extraordinară realizare, după care fondurile respective private s-au jefuit, „au dat faliment” iar oamenii s-au trezit fără pensii. Apoi statul chilian a trebuit să acopete cumva paguba, ceea ce s-a concretizat în nişte pensii foarte mici fiindcă guvernul nu avea de unde. Plus că statul a fost ruinat, fiindcă a trebuit să se împrumute ca să plătească pensii.
    În SUA unde mulți au pensii private se întâmplă frecvent ca câte un fond să dea faliment, iar oamenii rămân pârliți. Dar americanii sunt obişnuiți cu astfel de situații şi nu se plâng. Din casă cu piscină ajung să trăiască într-o rulotă şi să mănânce de la cantina săracilor, dar ei consideră că asta-i viața. Vedeți „afacerea” ENRON, că e de manual. Au fost şi 2 filme pe acest subiect.
    Deci, dacă cineva doreşte să-şi facă pensie privată, nu are decât să cotizeze suplimentar cât are chef. Dar obligativitatea este o escrocherie şi dacă se scoate, ar fi un act de dreptate.

  6. Valoarea Punctului de Referinta este de 1875 de lei Referitor la Anul 2021 , asa scrie in Noua Lege a Pensiilor ! Înseamnă ca de la 1 ianuarie 2024 se Mareste Pensia cu 57 de lei ! Si-mi face Pensia de 1213 lei !

  7. Pensia privată și obligatorie, o taxă, din multele taxe plătite de sclavi pentru prosperitatea elitei capitaliste. Cu cât trăiește sclavul mai prost cu atât trăiește stăpânul mai bine. Curând vă vor pensiona ăștia la 72 de ani și din umanism să nu vă chinuiți vă vor facilita eutanasierea gratuită la cerere.

  8. Venitul persoanei este considerat proprietate privată. De aceea, obligativitatea contributivității, atât la fondul de pensii de stat cât și la fondurile private de pensii, este neconstituțională.
    Cât despre rata medie de rentabilitate a fondurilor private de pensii de 4,5% , în condițiile în care inflația este cu două cifre, iar dobânzile bancare la depozite au o medie de cam 6%, spune cam tot despre managementul privat al acestor fonduri.

  9. As vrea sa va linistesc pe toti care, penu undeva aveti dreptate inclusiv autorul articolului care a scris! Sa va amintesc ca, eu am vazut si scris in 2013 si 2017 panouri publicitare in strainezia pe tema halucinanta a unui referendum imediat posibil „Votati introducerea pilonului II de pensii in afacerile statului ca sa poata creste pensiile si salariile”! Nu e bascalei! Eu chiar m-am intrebat ca prostul „oare cati idioti in viata, in politica si functii inalte la nivel european ca sa umileasca cetatenii manipuland prin minciuni cere prejudiciaza costul vietii cetatenilor? Chiar e realitate, pentru ca in aceste doua etape a fost discutat si analizat la nivel european dar raspunderea e a guvenului fiecarei tari, pe considerentul mincinos ca, cetateanul e bogat peste masura cu acea contributie neasumata de stat si statul trebuie si are toate fraiele sa foloseasca in orice de aceste sune! In 2017 in egipt, am facut paralela intre 3 tari: halvetica, Romania si egipt, Romania e pe lina egipt fara drepturi in maximum 10-15 ani mai ales dreptul financiar de pensie pe contrubutivitate, saracie maxima si bogatie peste limita absurdului(an scris si despre asta). Sa inteleg ca nu au trecut 10 ani de cand am previzionat si deja dau atacul la pilonul II de pensii obligatorii neasigurate de stat? Daca imi amintesc, au mai dat atacul cu cativa ani in urma dar nu s-a spus finalul atacului si ce au luat sau daca au luat de la pilonul II. Din cate imi amintesc, circulau zvonuri ca politicienii statelor au semnat propunerea de introducere prin anulare a pilonului II in afaceri. E bine sa se insiste cu aceasta intrebare: a semnat si cine a semnat sau a fost deavord cu actiunea fiscutata in aceste 2 etape. Garantez ca politicienii vor fi socati ca ati aflat si vor murmura, sau va vor evita pentru raspunsuri.

  10. Pesedistii penelisti hoți si batjocori la adresa sarmanilor care i a votat

  11. ha, ha, ha si iata ca iar va intorceti la dragnea!! apropo, stie cineva daca exista norme de aplicare la legea care te obliga sa cotizezi la pilonul II?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.