Piperea: Lucruri fantastic de rele se întâmplă pentru toţi românii!

A Russian trader looks into computer screens during the session at MICEX stock exchange in Moscow, December 15, 2004. Once Russia's largest listed firm, YUKOS is now worth less than $2 billion, down from a peak of over $40 billion last year and its shares slumped another 12 percent before being suspended from trade by Moscow's MICEX exchange. REUTERS/Alexander Natruskin

Am dat intamplator peste niste cifre fiscale cu consecinte macro-economice si, mai ales, politico-administrative covarsitoare. Puteti sa le vedeti evocate in articolul din linkul anexat si ilustrate sintetic in tabelul din poza atasata.

Sa le luam pe rand si metodic.

1. In raport de luna iulie 2019, in luna iulie 2020 s-au inregistrat venituri fiscale aferente impozitului pe profit mai mici cu 28%, venituri fiscale aferente impozitului pe venit (salarii si venituri din profesii independente) mai mici cu 12% si venituri fiscale aferente tva mai mici cu 20%.

2. Scaderea veniturilor din impozitul pe profit poate fi cauzata atat de reducerea activitatii marii majoritati a activitatii IMM-urilor, cat si de decizia statului de a nu forta, prin penalitati si executari silite, plata taxelor si impozitelor, inghetate timp de 6 luni, decizie de care detinatorii de lichiditati au profitat din plin (la aceasta decizie trebuie adaugat si obiceiul de a inchide ochii la „optimizarile” fiscale ale marilor corporatii, care exporta masiv profitul, ca sa nu fie impozitat in Romania).

3. Scaderea veniturilor din impozitul pe salarii sau pe castiguri din activitati independente este cauzata de numarul mare de concedieri propriu-zise, in conexiune directa cu pandemia (circa un milion); elemente perturbatoare pot fi si somajul tehnic, care a inseamnat un important recul al veniturilor personale, cat si de specificul impozitului pe veniturile din profesiile independente, care se achita o data sau de doua ori pe an (anticipat/definitiv); in zona profesiilor liberale, veniturile s-au redus chiar si cu 80%; spre exemplu, UNBR a anuntat recent ca s-au formulat mii de cereri de suport financiar al avocatilor lipsiti de venituri in perioada inchiderii/reducerii drastice a activitatii instantelor; nu am date, dar intuiesc ca toate profesiile liberale si toti cei organizati ca PFA sau intreprinderi individuale/familiale (cca 450 de mii la nivel national) sunt in aceeasi situatie precara ca si avocatii.

4. Scaderea veniturilor din tva nu inseamna altceva decat scaderea consumului, cu toate consecintele pe care le vedem deja – reducerea activitatii cu peste 75% in sectorul HORECA, pustiul din aeroporturi si restristea din gari, crivatul de pe holurile semi-pustii ale mall-urilor, „relaxarea” de la statia de metro Aurel Vlaicu si de pe Bd. Dimitrie Pompeiu, jalea din restaruantele din centrul istoric al capitalei, scaderea drastica a creditului de consum sau ipotecar etc. Cine si-a dorit eliminarea consumului ca motor de crestere a economiei are acum sansa unei satisfcatii depline.

5. Cifrele despre care vorbim sunt aferente lunii iunie 2020, intrucat ar fi trebuit incasate in luna iulie; de aici concluzia ca realitatea de azi si evolutia de pana la finalul anului ar putea sa fie mult mai rele; de fapt, nici asta nu este cel mai angoasant lucru – cifrele vehiculate se refera la venituri inregistrate, adica la bani de incasat si nu neaparat la bani incasati efectiv; intrucat statul a amanat executarile silite si curgerea penalitatilor pana in 25 octombrie 2020, este foarte probabil ca cifrele sa fie mult mai rele; asadar, sacaderile de -12% la impozit pe venit, de -20% la tva si de -28% la impozit pe profit s-ar putea sa fie mult mai mari (estimez ca, de fapt, minusul la impozitul pe venit este de cca 25%, iar la impozitul pe profit de cca 40%); in realitate, finantele s-ar putea sa stea mult mai rau.

6. Sunt convins ca foarte putina lume stie asta: majoritatea de pana la 95% din veniturile primariilor se acumuleaza din impozitul pe veniturile persoanelor fizice (este vorba de venituri din salarii, castiguri din activitati independente, chirii, drepturi de autor etc.) pe care bugetul central il vireaza la bugetele locale; asa este cazul Primariei Bucuresti; cu un minus de 12-25% din aceste venituri, trebuie sa fii foarte curajos si naiv sa vrei sa fii primar in locul actualilor primari, incepand din 27 septembrie.

7. Cel mai socant lucru la cifrele din tabelul din poza este cresterea cheltuielilor cu dobanzile : 448%, adica de patru ori si jumatate mai mult! In iulie 2019, dobanzile achitate de stat au fost de 250 de milioane, iar in iulie 2020 – de 1,37 mld! Lucruri fantastic (de rele) se intampla pentru toti romanii!

8. Nu e tot. In conditiile in care PIB-ul Romaniei scade in ritm accelerat (12,5% in trimestrul doi 2020 fata de trimestrul doi 2019), deficitul bugetar creste chiar si daca nu se mai fac imprumuturi ani de zile de acum incolo! In conditiile in care imprumuturile saptamale se inmultesc ca ciupercile dupa ploaie (sau ca fisele de jucat la pacanele), gradul de indatorare publica este in continua crestere, urmand a atinge curand 60% din PIB, nivel peste care nu se mai poate trece fara penalizari de la UE. In fine, pe masura ce cresc deficitul bugetar si gradul de indatorare, scade ratingul de tara si, deci, creste riscul de creditare, adica, dobanzile „se duc in sus” (ca sa mai exprim in slangul macro-economic) in mod accelerat, pana cand nimeni altcineva decat FMI nu ne va mai imprumuta. Cam stiti cu totii cu ce consecinte – austeritate, privatizare, puscarie pentru bufonii politici si suspectii de serviciu.

9. Ce-o fi facut/facand guvernul actual cu banii astia imprumutati, pentru care platim dobanzi cu 448% mai mari decat anul trecut? Stie careva?

https://www.zf.ro/eveniment/finantele-tarii-reintra-in-picaj-in-iulie-aproape-toate-veniturile-19523317

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Author

17 Comentarii

  1. Daaaa! Pe cetateanul obisnuit, primariile deja l-a incasat cu penalitati pentru impozit pe anul trecut desi trebuia sa beneficieze de ong 29/2020 deoarece acei cetateni nu ai fost informati si nici nu aveau cum sa revina in tara!

  2. Mai Piperea, dar tu cand iti mai profesezi meseria? De ce bagi stranbe.Ca sa ….?Vezi-ti de treaba. Oricum,te cred doar putinteii …de scoala.

  3. Incepind din Decembrie se va taia Apa Calda si Corentu’ pentru Blonzii din Capitala cu Coviltir care, cinstit vorbind, Nu prea se Spala cu Anii. Cetatenii din Provincie sint mai Descurcareti de felul lor si nu au nevoie de Governu’ Meu pentru a Supravietui fara sa mai Plateasca Datoriile catre Banditii din Bancile Straine.
    Iar la Primavara se va da oricum Dezlegare la Urzica si Stevie.
    Va fi Belsug… pe Cuvint !

  4. Exact azi cand s-au impartit fluturasii de pensie cu 14% crestere,vine si pesedorcul asta cu negativismele lui!Nu exista nici COVID,n-asa Piperea?Unde dai si unde crapa..

  5. Inainte de abandonarea corabiei se lasa in urma datorii foarte mari… Datoriile vor fi achitate in viitor de generatiile abandonate pe corabie. Disciplina si munca vor fi reinstaurate de un regim autoritar pentru ca va fi nevoie de munca si de sacrificii pentru plata a ceea azi se risipeste fara control… Datoriile sunt mai degraba ale guvernantilor nu ale natiunii pentru ca nu au fost niciodata verificate si ratificate de Parlament… dar vor fi evident aruncate in carca natiei -exact la fel ca inainte de 1989. Reursele neregenerabile ale natiei se vor fi epuizat intr-o zi… Azi caldura excesiva – maine vremea poate sa aduca ierni cu metri de zapada.. asa cum am mai avut… Sa vezi atunci friguri… Pardon… Succesuri si… Case cu baterii !?

  6. Venituri inseamna sume încasate și nu declarate.Sumele încasate sunt mai mici datorita integrării plăților până în 25 octombrie.Sumele declarate sunt mai mari ca în 2019.

  7. Ce sa fie, e continuarea jafului Soros in Romania, initiat de Monica Macovei prin legea restitutio in integrum, unica in lume, si continuata de SIE, SRI, SPP, DNA , ANI, care au ca avut singura misiune sa-i apere pe talharii internationali….
    pentru asta au folosit niste santajabili pe post de cozi de topor, Basescu, Iohannis, Orban, Arafat, USRisti si i-au lasat pe generalii strcturilor de forta si pe corifeii justitiei sa fure in voie, cum bine zice Nistorescu…..In timpul asta, adevaratii banditi Bill Gates, Waren Buffet, Soros, Epsteim Jeff Bezos au venituri mai mari decat PIBul Romaniei!

  8. Treba e că pe la ministere, pe la stat în general s-au plimbat atât de mulți Dorei și Dorel e greu să se spună cine ce a făcut sau n-o fi făcut.
    Până anul trecut mai mergea și cu tradiționalul merge și așa. De anul ăsta treaba începe să se scunfunde rapid.
    Economia nu stă pe păcănele. Cîțu a făcut datorii record pentru multe vieți. Mandolină își arată in-competența guvernului său. Următorul guvern o să pună țara gaj la FMI.

  9. Așa e când merele vorbesc de pere.E ”în trend” ,ca fiecare să vorbească despre ceva ce nu cunoaște.Ieri era doctor azi e analist…sau ce-o fi..ocki albaștri

  10. A fost pus la Finante El Fugitivo, specialist in ”scoala olandeza” pe care a recompensat-o cu un atac speculativ.
    Ce pateste o florareasa daca face o speculatie cu trei flori?
    Dar cand sunt milioane in joc se ajunge la varf…
    Aviz oamenilor certati…nu culegeti firimituri ci milioane, miliarde doar asa veti fi respectat, protejat si avansat pana in funtia de presedinte. nu cu oul ci cu boul…

  11. Consecinta directa a faptului ca prostii conduc tara. Sunt asa de multi si in toate functiile inalte, incat nu ne ramane decat fie sa plecam naibii de aici, unde vom vedea cu ochii, sau sa iesim cu totii in strada. A doua varianta pare aproape imposibila.

  12. Da, da , cu „guvernatorul” Iohanis nivelul de trai va scadea si vom ajunge din nou („acolo unde vi-i locul firati ai dra….” cum spunea Basescu) ai doilea din coada U.E. Sa nu uitam in in cele 3 guvernari PSD-iste Romania a facut un salt urias ajungand pe locul 22 in U.E. adica 5 din coada deci depasind Grecia, Croatia, Estonia si bineinteles Bulgaria la nivelul PIB/locuitor ca putere de cumparare.

  13. Sa nu crezi in avocatii ciumei rosii (gen Piperea) nici in rarisimelele cazuri cand spun adevarul. E mai sanatos asa. Ignorarea lor e cea mai buna optiune.

  14. Cum asa, acest Piperea a facut Facultatea de Drept de a ajuns avocat? Cand a avut el oare timp sa invete pentru facultate?

  15. @Nicu Olahus
    Tu esti Nicu Muscalus, nu Olahus. Te-am studiat si exista toate semnaturile care demonstreaza ca asa este.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.