Cum explică un economist plafonarea preţurilor

Lemnul de foc, peleţii şi bricheţii au dispărut din oferta marilor retaileri, la câteva zile după ce Ordonanţa de Urgenţă 134/2022 care plafonează preţul la materialele lemnoase necesare pentru încălzire în sezonul rece a intrat în vigoare, a anunțat Asociaţia Industriei Lemnului – Prolemn. Acest fenomen este considerat previzibil de profesorul de economie Cristian Păun. Potrivit acestuia plafonarea prețurilor, indiferent pentru orice marfă sau serviciu, este cea mai iliberală măsură dintro economie de piață. Mai mult, spune Păun, aceasta poate fi un atentat la economia națională.

Iată ce spune Păun despre plafonarea prețurilor:

”Plafonarea prețurilor = penurie. De aia, plafonarea prețurilor este mereu urmată de restricționarea sau plafonarea cererii pentru acest bun (raționalizarea consumului)
Plafonarea prețurilor = dispare oferta
Plafonarea prețurilor = dispare distribuția/disponibilitatea în teritoriu (costul apropierii produsului de consumator este pus de producători în cârca lui)
Plafonarea prețurilor = scade disponobilitatea (produsele nu mai sunt ținute pe stoc în cantități corelate cu vânzările), mai ales la bunurile de valoare mică și volum mare
Plafonarea prețurilor = scade creditul comercial, distribuitorii vor găsi tot mai greu producători care să îi amâne la plată până vând ei bunurile către consumatori.
Plafonarea prețurilor = scade calitatea bunurilor cu preț plafonat, dispar produsele premium (eco, bio etc.), inclusiv calitatea modului în care sunt ambalate produsele.
Plafonarea prețurilor = presiune pe produsele substituibile (cele care pot prelua lipsa bunului cu preț plafonat), cresc prețurile la aceste bunuri, presiune inflaționistă. De aia, plafonarea unui preț vine la pachet cu plafonarea altor prețuri imediat.
Aplicați acum termenul de „plafonare” la orice preț din piață: energie, muncă (salariul minim), dobândă… Niciodată sau rar se aplică la taxe însă.
Plafonarea de preț este cea mai iliberală măsură într-o economie de piață. Atentat la securitatea națională, nu alta. Duce la excluziune, nu la incluziune socială, mereu!
Plafonarea generalizată a prețurilor = sărăcie și faliment.
Știrea de astăzi este că nu se mai găsesc peleți, lemne de foc și orice poate fi ars în sobe, după plafonarea prețului la lemnele de foc. Previzibil! Logic!
Puneți mâna pe o carte! Educați-vă! Nu fiți victimele unor iluzii falimentare și nu le mai îmbrățișați atât de ușor, fără a le pune la îndoială!”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Cosmin Pam Matei 4596 Articole
Author

22 de Comentarii

  1. Păi acu dai din colț in colț și nu recunoști de cât de mare (editat)ai fost cu liberalizarea prețurilor energiei, care chiar cu plafonare , mai devreme sau mai târziu te vor duce in incapacitate de plată, in faliment statal.. Ia să te văd atunci cum mai dai indemnizația de revoluționar sau pensiile și salariile nesimțiților borfași..Că pensionarul normal oricum e condamnat..

  2. nu exista PENURIE INTR-O TARA BOGATA! acesti tradatori ordinari trebuie judecati!

  3. Pana la plafonare, citez din spusele unui padurar, „birocratia nu arde in soba sa te incalzesti in locul lemnelor”! Politicienii largesc si extind birocratia si tot ei urla ca e prea mare birocratia! Un cap patrat cu creier politic, oricat de mult ai incerca sa il slefuiesti, nicio sansa de reusita!

  4. Dle prof Cristian Păun, soluția perfectă este scoaterea în afara legii (desființarea) bestiilor de retaileri, care întruchipează și ei esența criminală a capitalismului asasin, a celor care doar fură și exploatează, da, toarășu prof, exploatează drapându-și ticăloșia cu ,,așa cere piața,, ca și cum ,,legea,,pieții (stați, stați, recunoaștem rolul pozitiv, dar nu absolutizăm!) ar fi de natura LEGILOR OBIECTIVE. AICI AȚI DAT-O CHIX, ÎMPREUNĂ CU TOȚI FUNDAMENTALIȘTII PIEȚII, pencă ea e făcută de om și nu intră în logica obiectivă a naturii, nu e precum legea căderii libere a corpurilor, ca să înțelegi și mata. Apoi și Stiglitz zice la momentul 2008 că ceea ce zicem noi, economiștii, nu MAI are nimic de a face cu știința ci cu jmecheria! Ha, ha! CE vrei,omule, să moară oamenii de frig și pădurea să cadă pe ei? Ia mai du-te-n păcatele lu matale! Oare de ce spuneau latinii : ,, NON VITAE, SED SOLUM REI ECONOMICAE DISCIMUS?,,

  5. Pana la opinii despre plafonare, ce au de spus acesti ,,mari economisti” despre preturile la gaze si energie, care nu sunt rezultatul unei piete reale ci EMINAMENTE SPECULATIVE !? Toti fug ca dracul de tamaie de abordarea acestei realitate care macina economia europeana. Parca sunt facuti de o mama.

  6. Serios, adica daca e scump, se va gasi, deoarece unii pot face profituri extreme de pe urma saracirii clientului final. Daca e ieftin nu e profitabil. Ba nebunilor, oamenii au nevoie de lemne pentru caldura sa nu inghete in case. Nu e vreo multinationala care vrea sa faca mobila de export cu lemn moca dintr-o tara bananiera, pentru profituri ametitoare, indiferent ca taie padurile de ordinul catorva stadioane pe zi. Ce analisti economici destepti avem. Ptiu nu fi deochi. Baietii primesc servicte si le arunca in presa poate sa miste opinia publica inspre o alta parere. Mai scump e mai bine ca se va gasi. Ia sa vedeti voi cum va devenii energia atat de scumpa de o vei gasii pe toate gardurile dar nu mai ai bani sa o cumperi ca intrii in faliment. Avem exemplul aeroportului Iasi. Factura de 70 mii, apoi de 300 mii iar mai nou 2.2 mil. Asta e economie, asta e piata libera? Ba asta e de puscarie de la cel mai inalt nivel pana la beneficiarii miliardelor.

  7. Ce nivel de pregatire au comentatorii nostrii, in orice economie cand decide politicul sa impuna plafoane de pret se intampla asta, Cosmin Pam Matei nu face decat sa va spuna ceea ce spun toti economistii in toata lumea larga, dar voi nu sunteti in stare de altceva decat sa aruncati cu jigniri si sa-l faceti SRIst. Auzi la altul, sa se elimine intermediarii… adica sa ne reintoarcem la perioada comunista cand te duceai sa te pui pe liste la 2mc de lemn si 1,5 tone de carbune? Ce se intampla acuma e normal, bruma de lemne care era a fost vanduta sau daca eram in locul lor o exportam imediat afara unde am vazut ca e 350E mc. Iar de acuma, ca producator, nu mai faci lemn de foc din niciun ciot, faci alt produs sau nu mai faci deloc

  8. CERERE/OFERTA=PRETURI 😀

    [o „formula doar pentru a intelge „matematica” din spatele deductiilor ! 😉 ]

    creste CEREREA = cresc PRETURILE
    scade OFERTA = cresc PRETURILE
    scade CEREREA = scad PRETURILE
    creste OFERTA = scad PRETURILE

    scade/creste CEREREA si proportional scade/creste OFERTA = PRETURI constante .

    In piata libera poti doar controla nu si OBLIGA preturi 🙂
    (le poti controla „umbland” la OFERTA si/sau la CERERE !
    PRETUL e un rezultat al „functiei CERERE/OFERTA” 😀 NU un un factor PRE-determinat central-comunistoid planificat)
    Daca insa obligi pretul sa fie constant … modifici CEREREA SI OFERTA intr-un mod ne-natural !
    De exemplu:
    PRETUL rezultat din CERERE/OFERTA il obligi la o jumatate din cat la gasit piata => strebuie sa reduci CEREREA Si asta n-o poti face pentru ca VINE IARNA deci reduci OFERTA (Exact ce se-ntampla azi = nu gasesti lemn !)

    De ce in SOCIALISM se puteau plafona preturile ?
    Pentru ca se putea controla OFERTA (intreprinderile fiind de stat produceau cat cerea PARTIDUL …mult … putin)
    Nici macar in ECONOMIA CENTRALIZATA nu s-a putut controla OFERTA ! 😀
    IQ=?
    😉
    [PS: Unele exemple gresite, pentru ca simplificate(!) 😉 pot explica PERFECT LOGIC si ADEVARAT!!! …dedesupturile cantitative 😉 ]

  9. „PRETUL rezultat din CERERE/OFERTA il obligi la o jumatate din cat la gasit piata => strebuie sa reduci CEREREA Si asta n-o poti face pentru ca VINE IARNA deci reduci OFERTA (Exact ce se-ntampla azi = nu gasesti lemn !)”
    Reducerea OFERTEI e compensarea facuta de COMERCIANTI/(SPECULANTI?) 😉 pentru a obliga pretul injumatatit sa revina la pretul INITIAL, contrar vointei plafonatorilor 😉 !
    (completare pentru cei cu IQ subunitar ! 🙁 )

  10. PRETUL intr-o PLAFONARE
    revenit, prin reducerea OFERTEI de catre speculant/comerciant,
    la pretul dinainte plafonari insa inca in timpul legii plafonarii
    e asa numitul:
    PRET LA NEGRU ! 😀
    😉

  11. @mishteaux
    Uninunea Europeana
    PLAFONEAZA preturi fara a putea controla OFERTA prin detinerea de intreprinderi sau zacaminte de gaz si petrol de stat, centralizat comandate ?
    CUM O FACE ? 😀
    E von der Layen … un geniu ?
    😀

  12. Explică prost. Și mai zice că e profesor, educat, care a pus mâna pe carte. Există cărți proaste, nu toți care scriu sunt automat somități. Se pare că în domeniul economic sunt foarte multe cărți proaste de unde domnul educat și-a extras inteligența.

  13. N-are voie !
    Uite ce misto explica mishteaux daca are (si el n-are decat atatea doctorate cate poti numara pe degetele de la picioare si-o sinura … mana !
    ‘Ti dau de gandit explicatiile lui ? 😀

    PS: Ce zici de pseudo-formula: „CERERE/OFERTA=PRETURI” ?

  14. „@mishteaux
    Uninunea Europeana
    PLAFONEAZA preturi fara a putea controla OFERTA prin detinerea de intreprinderi sau zacaminte de gaz si petrol de stat, centralizat comandate ?
    CUM O FACE ? ?”
    😀 😀 😀

  15. „De ce in SOCIALISM se puteau plafona preturile ?
    Pentru ca se putea controla OFERTA (intreprinderile fiind de stat produceau cat cerea PARTIDUL …mult … putin)”

  16. Pt @ale 18 OCTOMBRIE 2022 LA 19:10

    „CERERE/OFERTA=PRETURI” chiar este o pseudo-formula.
    Ce zici de formula Preț final= preț producător * 1,99 ??
    În cei 99% să intre toate adaosurile tuturor „capitaliștilor” din lanț, inclusiv TVA.?

  17. E OK 🙂 (=uneori adevarata teoria „plus+plusvalorii” 😉 )
    ce zici insa de paradoxul:
    „Uninunea Europeana
    PLAFONEAZA preturi fara a putea controla OFERTA prin detinerea de intreprinderi sau zacaminte de gaz si petrol de stat, centralizat comandate”
    😀
    AUD ?

  18. mishteaux 😛 a precizat asta … 😉
    sti ca si geometria correct matematica se invata pe desene „gresite” ?
    E o pseudo-formaula care asigura insa cantitativ! sistemic izomorph dependentele de proportionalitate intre „marimi” 😉
    „CERERE/OFERTA=PRETURI” pedagogic relational o formula care explica prost …DEPENDENTE ? 😉

  19. „@ale spune:
    19 OCTOMBRIE 2022 LA 14:37
    E OK ? (=uneori adevarata teoria „plus+plusvalorii” ? )
    ce zici insa de paradoxul:
    „Uninunea Europeana
    PLAFONEAZA preturi fara a putea controla OFERTA prin detinerea de intreprinderi sau zacaminte de gaz si petrol de stat, centralizat comandate”
    ?
    AUD ?”
    😀 😀 😀

  20. „„Uninunea Europeana
    PLAFONEAZA preturi fara a putea controla OFERTA prin detinerea de intreprinderi sau zacaminte de gaz si petrol de stat, centralizat comandate”
    ?
    AUD ?”

  21. „In piata libera poti doar controla nu si OBLIGA preturi ?
    (le poti controla „umbland” la OFERTA si/sau la CERERE !”

    deci prin „energia verde” si MASINI ELECTRICE se incearca a umla la CERERE nu la OFERTA
    pentru a scadea pretul PETROLULUI ?
    intr-un viiorr unde USA nu mai poate prin DOLLAR sa controleze OPEC+ ul ?
    … in fond si la urma urmei poti controla PRETUL (profitul tau sau 😉 al altora 😉 😉 😉 ) doar umbalnd la CERERE sau OFERTA 😉 ! …multi vad putini pricep profunzimea nastrushniciilor tale ! Clown-ule ! 😛
    MISHTEAUX … istetii pot intelege multe din exemplele tale „gresite”
    IQ=?
    😉

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.