Plan în criza energetică: „Să creăm o companie naţională”

Liderul PSD Marcel Ciolacu a vorbit duminică seara despre crearea unei companii naţionale care să permită ţării să devină independentă din punct de vedere energetic.
Întrebat ce rezerve sunt pentru ca românii să treacă iarna, având în vedere criza de pe piaţa de energie, Marcel Ciolacu a declarat că la şedinţa de luni a coaliţiei sunt invitaţi şi miniştrii Energiei şi Finanţelor şi că va avea loc o discuţie şi pe această temă.
„Sunt doi invitaţi mâine (luni – nr.), la coaliţie, este ministrul Energiei şi ministrul Finanţelor, să discutăm aceste lucruri şi să învăţăm din aceste crize. E o criză mondială, e adevărat, gestionată mai prost până acum, în România”, a afirmat Marcel Ciolacu, duminică seara, la Antena 3.
„Cred că e momentul, cu o asemenea forţă politică, să creăm o companie serioasă care să producă şi verde şi nuclear şi pe cărbuni şi gaze, o companie naţională astfel încât în 3-5 ani România să devină independentă energetic. Am vorbit cu specialiştii şi este abordarea corectă, dacă vrei să influenţezi. Ne-a arătat această criză”, a mai declarat Ciolacu.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 7
Author

12 Comentarii

  1. Sa cream o companie nationala…… pe care sa o privatizam mai tarziu !? Bai Ciolanule, care au fost conditiile la privatizarile facute pana acum? Prostimea nu are habar ca nici alea nu au fost respectate,dupa ce ca au fost de rahat! De 30 de ani mancati bors pe la televizor aceiasi oameni, iar la vot nu prea mai vine nimeni pentru ca nu mai crede lumea in minciunile voastre.

  2. Grijă mare cu specialiștii, domnule Ciolacu. Pe Cîțu l-au sfătuit să vândă tot.

  3. Lui Ciolacu i s-a facut de cucuie in plamani! Atentie, a mai fost cineva pus la zid care a obtinut independenta! Ciolacule, ciocul mic cat esti sub cizma germana fiindca nu se deschide parasuta! Cine ajunge in martie cu facturile la energie achitate, e om mare! Daca nu ne omoara omni-macroul de Africa temperata, ne omoara energia! Unde am ajuns cu privatizarea/furaciunea facuta de marii investitiri strategici? Gradina Maicii Domnului cu tot ce vrei in ea a ajuns cu mana intinsa la straini! Succesuri popor roman! Scapa cine poate!

  4. Băi Marcelică, Ungaria a înființat încă din 2015 o Companie Națională de Utilități Publice (curent electric și gaze naturale – https://www.mvmnext.hu/ ) dar nu caracterul național este important ci principiul după care funcționează această companie și anume PRINCIPIUL NONPROFITULUI. Ăsta este principiul după care trebuie înființată orice companie națională care să facă concurență căpușelor euro-atlantice.
    Ungurii nu sunt proști și încheie contracte cu Compania Națională. Pe măsură ce Compania Națională își extinde aria de deservire dispar natural căpușele străine sau în cel mai nefericit caz devin insignifiante.
    Marcelică, ai deja modelul Ungariei, nu trebuie decât să-l copiezi! Asta chiar ar însemna să faci ceva în folosul românilor, ceea ce este de neimaginat pentru un securici trădător de țară.

  5. Ce îmbrobodeli!
    Hidro este 80% de stat. Ce-i împiedică să dea acest curent ieftin oamenilor? Cît face hidro este și consumul oamenilor.
    Iar cînd cineva vorbește de eoliene, solare și nucleare minte sau/și e prost..

  6. Ciolacule, de ce nu intrebi pe Tariceanu, cine i-a ordonat sa creze Fondul Proprietatea si sa dea gratis acestuia circa 20% din activele energetice ale tarii, plus alte cactive? De ce nu spune nimeni, ca Fondul Proprietatea, devenit intre timp al americanilor(98%), detine 20% din capacitatile hidro, adica Portile de Fier I si II? Stie cineva cit a cheltuit statul pe acestea, cite vieti au pierit in lucrari? Ei, de la FP, au inters sa fie pretul cu care vinde Hidro mare, sa aiba profit gras, pe ce au cumparat cu bani foarte putini! Sa ne spuna FMI si BM, chiar UE, cine ne-a pus sa vindem 2/3 din distributia de electricitate si gaze? In situatii de criza, statul putea sa puna frana la pret, atat la producator, dar mai ales la distribuitor! Acum e greu sa mai faci o companie nationala, dupa ce ai distrus una, creata deja( de ciuma rosie comunista???) Poate ii intrebi pe italieni cum e cu ENI a lor, din care face parte si ENEL!

  7. In 1990 RENEL era in top 10 companii nationale europene pe locul 9 la capacitate instalata si productibilitate, EdF (de stat) era pe locul 1 iar CEZ nu se vedea in clasament ,probabil in zona 25-30 ,nu mai zic de OMV
    ASstrazi companiile romanesti de energie au disparut din topuri,EdF(companie de stat si un stalp al economiei franceze), e tot pe locul 1 in Europa ,dar noi am facut ‘reforma’,francezii,nu!
    Dl Smarandache are dreptate!In plus fragmentarea companiilor energetice pe „resursa”este o prostie economica, carbunele nu poate concura cu apa, nicaieri in lume numai in Romania batuta de D-zeu!

  8. „independenta energetic” si asa, birocratii de la Bruxelles i-au semnat condamnarea… nu ati inteles ca trebui sa fiti sclavi?

  9. N-am avut companie nationala si am facut-o praf? Asta noua ar avea aceeasi soarta, ar ajunge si ea tot in mainile ,,baietilor destepti”.

  10. A fost o dată o Companie Națională de Energie ca-n povești, RENEL, nu numai prin dimensiune și dotări ci mai ales prin oameni, prin energeticieni toți având și școală în specialitate și experiență mulți participând la ridicarea unora din obiective. Una din condițiile aderării la parșiva UE a fost spargerea ei în vreo 5 sau 6 entități separate la începutul anilor 2000. Era prea mare prea bună prea fără concurență la companiile de mâna doua din țările UE care trebuiau să colonizeze România. Totul era românesc, produs în România, interschimbabil, cu toate dotările și materiale și procedurale de Reziliență. Mai sunt ceva oameni spre pensie în rest praf și pulbere. Fiindcă deși retehnologizate suntem la mâna firmelor din Franța, Germania, Austria, Italia prin care s-a facut retehnologizarea. Mai înrobitor nu se putea. Nu accepți să faci în școli la copii propagandă LGBTQ+ și ți se defectează un utilaj sau parte electronică cum sancțiuni, și primești piesa de schimb cu tot contractul Fără mentenață pe 20 de ani. Cum spune Eminescu “Legată-n lanțuri a ei mână, / De ștreang târând-o ei o duc.”

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.