Plan UE de propagandă împotriva Rusiei

Câteva state UE au conceput un plan pentru combaterea propaganedei ruse, inclusiv prin acțiuni ferme ale organismelor naționale care reglementează activitatea presei, scrie Euobserver.

Documentul neoficial (non-paper) a fost elaborat de Danemarca, Estonia, Lituania și Marea Britanie și a fost trimis in capitalele europene vineri, 9 ianuarie.

El descrie campania mediatică a Federației Ruse drept ”un răspuns asimetric la puterea economică a Vestului care amenință securitatea zonei estice a UE”. Răspunsul propagandei europene ar trebui să ”influențeze comportamentul și atitudinile în zonele cheie ale audienței, nu doar să sporeasca ’vizibilitatea brandului’ nostru”.

”Obiectivele (Rusiei) sunt discreditarea discursului european, erodarea sprijinului de care se bucură guvernele legitime din regiune, demoralizarea populației și dezorientarea politicienilor din Vest” pentru ”a lărgi sfera acțiunilor militare și a opțiunilor politice ale Rusiei”, arată documentul. Se propune promovarea ”ideii de Uniune Europeană”, care ar avea valoare strategică în Europa de Est. De ce? Aici strategii din Danemarca, țările baltice și Marea Britanie vin cu explicația că UE ar fi apreciată în estul Europei pentru că ” a sporit sprijinul populației pentru reformele economice și politice, care pe termen lung sunt factori ce garantează stabilitatea”.

Se cere instituțiilor care reglementeaza activitatea presei în fiecare țară UE să intervină de fiecare dată când presa rusă (este menționată explicit RT) ”manipulează, induce în eroare, incită la ură sau promovează războiul”.

Totodată, documentul amintit cere grăbirea procedurilor care se aplică în cazul abaterii de la normele stabilite, în special în sfera audiovizualului. Apare și propunerea de a se aloca fonduri pentru ”echipe de comunicare strategică” în cadrul delegațiilor UE și de a se crea o platformă online unde experții, guvernele și activiștii să publice materiale despre cazurile de manipulare prin intermediul presei”. Nu mai puțin, se prevede și o colaborare strânsă cu NATO în domeniul comunicarii strategice, pentru combaterea influenței ruse în presa europeană.

Cele patru state care au elaborat acest document propun înființarea unor publicații de limba rusă în Europa și susțin ca organizația European Endowment for Democracy ar trebui să facă mai mult pentru a sprijini jurnalismul de investigație. Se mai cere înființarea unor publicații cu scop bine trasata, pe modelul Natoiasceie Vremia, un serviciu de limbă rusă creat de Europa Liberă.

Linia editorială a acestor publicații, radiouri și televiziuni nu ar trebui să fie însă una confruntațională. ”Ar trebui să ne înțelegm și să înțelegem cauzele a ceea ce se întâmplă, nu să adâncim rănile. Ele sunt deja suficient de adânci”, a spus ministrul de Externe al Lituaniei, Linas Linkevicius.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.