Plenul CSM susţine intrarea în vigoare a noului Cod de procedură civilă pe 1 iunie

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis, joi, cu majoritate de voturi, ca intrarea în vigoare a noului Cod de procedură civilă să aibă loc pe 1 iunie, însă membrii acestui for susţin că este necesară o suplimentare în acest an a schemelor de personal la nivelul instanţelor judecătoreşti.

Anterior, mai mulţi membri ai CSM au criticat faptul că intrarea în vigoare a noului Cod de procedură civilă nu este însoţită şi de o dimensionare corectă a resurselor umane din instanţe.

”Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis cu majoritate de voturi că intrarea în vigoare a noului Cod de procedură civilă trebuie să fie un obiectiv al tuturor factorilor responsabili, iar amânarea intrării în vigoare nu face decât să prelungească o situaţie tranzitorie atipică şi ineficientă pentru înfăptuirea reformei. Plenul CSM a apreciat că noul Cod civil trebuie să fie însoţit cât mai curând de intrarea în vigoare a procedurii civile concepută în vederea aplicării lui şi nu există niciun argument rezonabil împotrivă. Pentru asigurarea resurselor umane necesare, Consiliul Superior al Magistraturii a făcut demersurile şi există toate premisele realizării acestui obiectiv”, se arată într-un comunicat al CSM remis vineri AGERPRES.

Plenul CSM arată că este necesară suplimentarea în anul 2012 a schemelor de personal la nivelul instanţelor judecătoreşti, ca urmare a intrării în vigoare a noului Cod civil, dar şi a noului Cod de procedură civilă, potrivit concluziilor studiilor de impact.

CSM a ţinut cont şi de angajamentele pe care România şi le-a asumat în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, astfel încât apreciază că trebuie menţinut avizul acordat iniţial de Consiliu proiectului Legii de punere în aplicare a noului Cod de procedură civilă prin HCSM 540/18 august 2011, proiect în care se prevede ca dată de intrare în vigoare a noului CPC data de 1 iunie.

”În acest context, plenul Consiliului Superior al Magistraturii solicită sistemului judiciar şi asociaţiilor profesionale ale magistraţilor o atitudine matură şi o abordare constructiv-convergentă a problematicii, având în vedere responsabilitatea pe care puterea judecătorească şi reprezentanţii acesteia o au faţă de societate în primul rând’, mai arată CSM.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.