„Plonjăm în haosul evenimentelor din 1989, odată cu fuga lui Ceaușescu”

Filmul românesc Libertate, regizat de Tudor Giurgiu, a fost premiat în Franța și Germania.
Un film care ne-a impresionat prin mizanscena sa, o relatare istorică lipsită de manierism care ne-a surprins, un film care ne-a făcut să plonjăm în haosul evenimentelor din 1989, odată cu fuga lui Ceaușescu. Un film în care agitația Revoluției nu e surprinsă doar în varii locuri din Sibiu, dar și în reacțiile și limbajul personajelor”, este motivația juriului care a acordat Premiul Criticii filmului românesc Libertate (r. Tudor Giurgiu) la ediția de anul acesta a Arras Film Festival, care s-a încheiat duminică, 12 noiembrie, în nordul Franței.

Potrivit unui comunicat transmis presei, nu este singurul trofeu obținut de producția românească în acest weekend. Filmul a câștigat și Premiul FIPRESCI (Federația Internațională a Criticilor de Film) la cea de-a 33-a ediție a Cottbus Film Festival în Germania: „Să experimentezi o revoluție pe ecran poate fi inconfortabil și captivant în același timp. Regizorul reușește să dea o formă unui haos istoric creând un film care trece dincolo de estetica noului val românesc„. Din juriu au făcut parte jurnalistul italian Giuseppe Sedia, jurnalista germană Katrin Hillgruber și istoricul român Angelo Mitchievici. Cottbus este unul dintre cele mai importante festivaluri de film dedicate cinematografiei est-europene.

În România, Libertate a fost urmărit deja de peste 35.000 de spectatori, iar în următoarea perioadă regizorul Tudor Giurgiu și o parte dintre actori vor fi prezenți la mai multe proiecții speciale în țară, majoritatea în orașe și localități fără cinematografe: Rădăuți (20 noiembrie), Siret (20 noiembrie), Alexandria (21 noiembrie), Cugir (23 noiembrie), Mediaș (24 noiembrie), Sebeș (25 noiembrie), Aiud (25 noiembrie) sau Baru, Petroșani și Lupeni (26 noiembrie). Detalii despre proiecții vor fi comunicate pe https://transilvaniafilm.ro/filmul-libertate-turneu/

Din distribuția Libertate fac parte: Iulian Postelnicu, Mirela Oprișor, Alex Bogdan, Alexandru Papadopol, Alex Calangiu, Andreea Grămoșteanu, Cuzin Toma, Leonid Doni, Andi Vasluianu, Ștefan Iancu sau Ionuț Caras. 

Filmul a câștigat anul acesta Premiul pentru Cel mai Popular Film Românesc la TIFF, Premiul CICAE la Sarajevo, Premiul Juriului Ecumenic la Cinefest Miskolc și Premiul pentru cele mai bune costume și decoruri (semnate de Viorica Petrovici, respectiv de Vali Ighigheanu) la Waterloo Historical Film Festival.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8538 Articole
Author

8 Comentarii

  1. Imaginea este de la TVR filmata de un Securist in data de 22 Decembrie 1989 dupa ce a fugit Ceausescu ! Dar imaginile Filmate puteau fi Probe daca Ceausescu se Reintorcea si foarte Multa Lume de la Televiziune ar fi fost Arestata ! Dar Norocul Nostru v
    Ca Ceausescu a Murit !

  2. Cum se putea intoarce Ceausescu?! Ce vorbe-s astea?!! El era parte dintr-un scenariu pus la punct si aprobat cu mult timp inainte,nimic nu a fost intimplator,asa cum s-a vrut sa se creada.

  3. Filmul nu poate fi decat mincinos, asa cum mincinoase au fost toate Scenariile plimbate pe la TV de 33 de ani…De 33 de ani se cotcodaceste la TV…Justitia NU are ce judeca pentru ca totul e bulibaseala si minciuna premeditata…
    Singura certitudine este ca la 1989 rumanii si – au mai omorat inca unul din Conducatori…O crima fara sens…in Tara nu era razboi, nu era pericol de moarte, nu erau crime, nu era nimeni pe drumuri, nu murea nimeni de foame….Alta certitudine, in decembrie au iesit la suprafata toate Dejectiile subterane ale tarii, toate urdorile, prostii cei mai prosti, mincinosii cei mai ticalosi, putorosii cei mai basinosi.

  4. La Revolutie multe Imaginile Filmate au fost făcute de către Fosta Securitate . Ca ei aveau Camere de Filmat . Particularii nu aveau Camere de Filmat . Si daca Revolutia a Reusit . Fosta Securitate s-a dat cu Revolutia ! Iar imaginile Filmate au fost puse la dispzitia Revolutionarilor !

  5. Astea sunt porcarii, nu filme. Nu conteaza ce premii iau aiurea, dar in Romania nu se uita nimeni la ele. Cei care au trait evnimentele sunt satui de propaganda, iar generatiile noi nu sunt interesate.

  6. Doar Fotografiile puteau fi facute si de catre Persoanele Particulare ca se gaseau la Magazine Aparate de Fotografiat si Filme Alb- Negru Orwo . Dar Aparate de Filmat nu se gaseau in Magazine ! Doar Fosta Securitate avea Aparate de Filmat si Reporterii Straini ! Si de pe la Presa ! care aveau Camere de Filmat cu Filme pe 16 Milimetrii ! Si Aparate Foto !

  7. „Regizorul reuşeşte să dea o formă unui haos istoric creând un film care trece dincolo de estetica noului val românesc””spune cineva din juriul mai destept decit romaniiin sensul ca el stie mai bine !

    Care este estetica noului val, iarasi ei stiu mai bine .
    Cat despre regizor ca a dat o forma unui haos istoric,poate,cum ar fi el asa genial sa descopere forma ascunsa- sau stim cine a provocat haosul- amestecul fortelor straine,cumva?Ce forma a dat regizorul?
    In aceste conditii a mai apartinut Istoria,Romaniei?Ne mai apartine Istoria ?Tara?
    Singura forma este tragicul,tragismul.
    Dar si francezii,si italienii din juriu sunt esteti,pot spune orice ,pot da ce premiu vor ,pt.orice .
    Nu vor sti mai multe decit noi,niciodata despre noi ,nu ne expunem convingerile,nu le vindem,am trait fiecare ce am trait si traim tragismul acelor zile pina azi,in soarta Tarii.
    Fie sa dainuim ca NAtie si Popor ,rezistent.
    Felicitari dlui Giurgiu si actorilor,au muncit in creatiile lor !

  8. Cetatzenii Straini , care au Filmat la Revolutie , aveau si Riscuri ! Puteau sa-si Rishte Libertatea , daca aveau de-a face cu Securitatea ! Ca Securitatea mai exista pana in 25 Decembrie 1989 , cand Ceausescu mai Traia ! Dupa ce a Murit Ceausescu , Securitatea a Trecut de Partea Revolutiei , iar Cetatenii Straini , Puteau sa Filmeze in Voie !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.