Poliţişti cu apucături de miliţieni la Cluj-Napoca

Steagul Transilvaniei, steag istoric purtat de români la 1 decembrie 1918 la Alba Iulia a fost interzis de către poliţişti la Cluj.

Incident stupid la o manifestaţie paşnică

Marţi 15 martie, în mai multe localităţi din România, etnici maghiari au sărbătorit Ziua maghiarilor de pretutindeni – comemorarea începutului revoluţiei maghiare de la 1848. La Cluj-Napoca, cca 500 de etnici maghiari au participat la un marş. Spre deosebire de alţi ani, când la marşuri similare participanţii purtau doar steagul Ungariei, al Transilvaniei şi al Ţinutului Secuiesc, acum au avut în coloană şi purtători ai steagului României. Comemorarea revoluţionarilor maghiari de la 1848 s-a desfăşurat normal, fără incidente. Totuşi un incident stupit tot a avut loc. Poliţia a confiscat steagul (istoric) Transilvaniei. Sub pretextul că se pot „agita spiritele”. După ce purtătorii steagului Transilvaniei au fost extraşi din coloană, au fost anunţaţi că au încălcat legea.

Steag istoric prezent pe stema României

De ce au considerat poliţiştii (în civil) că Steagul Transilvaniei ar putea incita spiritele este greu de spus. Dar se impune o întrebare. Poliţiştii în cauză au acţionat ca miliţienii de pe vremuri. Da, în timpul comunismului, Steagul Transilvaniei nu era recunoscut. Şi nu pentru că l-ar fi purtat românii după 1948, ci mai ales că a fost steag oficial în Transilvania inclusiv până în 1920. Numai că atunci îl purtau oamenii unui Maniu, Leucuţia ş.a., adică acei pe care ulterior comuniştii i-au eliminat. Şi ceea ce este mai grav, poliţiştii din Cluj, trebuiau să ştie că nu se încalcă nicio lege, din moment ce pe Stema României, a Senatului, a Camerei Deputaţilor, a MAE etc, în cartierul 4 (dreapta jos) se află Steagul Transilvaniei. Pentru cine nu ştie, Steagul Transilvaniei conţine însemne ale românilor, maghiarilor şi saşilor din Ardeal. Dovada că participarea la o manifestaţie – nu contează obiectul – cu un steag istoric nu este ilegală, o reprezintă şi faptul că un fost prim-ministru al României, Victor Ponta, a fluturat, în 2014, la Suceava, Steagul istoric al Moldovei.

Comisar de poliţie: „În ce calitate mă sunaţi”

După evenimentul generat de poliţişti, Sabin Gherman – moderator al emisiunii „România de la A la Z” la Look TV – l-a contactat telefonic pe comisarul Luca de la poliţie şi l-a rugat să spună în baza cărei legi a fost conficat un Steagul Transilvaniei. Ce a răspuns respectivul comisar, este stupefiant. „În ce calitate mă sunaţi” a întrebat Luca, şi după ce a fost lămurit, urgent s-a repliat: „Nu am calitate de reprezentare, vă rog să vă adresaţi instituţiei”, după care a închis telefonul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.