Polonia se pregăteşte pentru „cele mai negre scenarii”

Polonia începe marţi o campanie de verificare şi îmbunătăţire a stării adăposturilor şi buncărelor din întreaga ţară, pe fondul temerilor declanşate de invazia rusă în Ucraina, transmite EFE.

Viceministrul de interne Maciej Wasik a declarat recent că este vorba despre o operaţiune ”de rutină” care era planificată înainte de izbucnirea războiului din Ucraina.

Timp de două luni, pompierii şi voluntarii corpului de Protecţie Civilă vor face o verificare a condiţiilor şi capacităţii refugiilor pentru civili şi ”vor pune în ordine instalaţiile uitate după Războiul Rece”, a menţionat oficialul polonez.

”Ne pregătim pentru cele mai negre scenarii”, a subliniat Wasik, ”deşi este puţin probabil să se întâmple, pentru că Polonia nu este în pericol, fiindcă facem parte din NATO”.

Referindu-se la conflictul din Ucraina, oficialul polonez a declarat că ţara sa ”nu participă la acest război, deşi sprijinim ferm Ucraina” şi a adăugat că, ”desigur, există riscul unui sabotaj rus împotriva gazoductului baltic” care leagă Polonia de Danemarca şi Norvegia.

Potrivit lui Wasik, reţeaua poloneză de adăposturi de război este formată din circa 62.000 de instalaţii de acest tip, însă conform datelor Protecţiei Civile sunt de fapt circa 40.000, majoritatea abandonate sau inutilizabile, cu o capacitate de a adăposti un milion de persoane.

Polonia are o populaţie de aproape 39 de milioane de locuitori, menţionează EFE.

Primarii unor localităţi poloneze aflate în apropierea frontierei cu Rusia, în regiunile Kaliningrad (nord) şi Suwalki (est), au primit recent o listă cu locurile care ar putea fi folosite drept refugii pentru populaţia civilă în cazul izbucnirii unui război cu Rusia, iar în unele cazuri au publicat sfaturi pentru populaţie cu privire la modul în care oamenii pot adapta beciurile şi garajele pentru a se adăposti.

Separat, guvernul polonez a stabilit un protocol pentru distribuirea către populaţie a tabletelor de iodură de potasiu, în caz de contaminare nucleară, iar mai multe primării, inclusiv primăria Varşoviei, au publicat pe internet punctele unde vor fi distribuite aceste pastile.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

14 Comentarii

  1. Polonezi nu au invatat nimic din al doilea razboi mondial.i manca in cur si sant tari in gura.

  2. Fâsss, fâsss și polacii !
    Ei au mai trimis cavaleria cu lănci împotriva tancurilor lui Hitler…?

  3. Nu particip dar sprijin ferm … ?❓ Cea mai curată logică pogresită de Bruxelles. Acum le țîțîie curul și sincer sper și mă bucur să fie ei pe listă înaintea noastră ! Am si eu o bucurie răutăcioasă odată …și vreau să o savurez cu un pahar de votcă în față ????

  4. @Eduard ot Ignorowitz:

    Atacul cavaleristilor polonezi asupra blidatelor germane este un fals cunoscut ca atare demult. El persita si reverbereaza doar in mintile pline de cilti ale ignorantilor.

  5. Statul polonez comite aceeasi eroare strategica din 1939, cand bazandu-se pe garantiile britanice, si-a permis practic orice provocare, cu aceeasi justificare catre propria populatie- nu ni se poate intampla nimic pentru ca Marea Britanie ne-a dat garantii.
    Este incredibil in cat de multe puncte se repeta actiunea de atunci. Inclusiv Kaliningradul taiat de restul Rusiei, cum era taiat de restul Germaniei in ’39. Incat cine vrea sa-l despresureze trebuie musai sa treaca prin Polonia cea cu atat-de-multe-garantii.
    Romania de asemenea pare sa sufere de orbire istorica, refuzand sa vada ca e dusa spre dezastru prin aceeasi reteta ca in ’41.
    Lipseste, ca atunci, o iarna zdravana de -40 C timp de cateva luni, care sa spulbere iluziile propagandei colorate.
    Surpriza soldatilor germani a fost atunci constatarea neechivoca ca nu te poti incalzi cu poza Führerului, oricat ai incerca.
    Intr-un final in ’45 distanta intre propaganda si realitate ajunsese grotesca, Goebbels anuntand contralovituri stralucite si chiar ofensive germane majore, cand de fapt rusii bateau la poarta Berlinului.
    Si la mijloc- poporul. Popoarele. Oamenii de rand, multi nevinovati in acest tumult fara sens.

  6. Ai dreptate! Polacii n-au făcut-o, pentru ca nu sunt in stare, și nici n-o vor face vreodată! Poate doar cu panseluțe…

  7. Polonezii sunt printre cei mai isterici promotori/sustinatori ai actualului conflict. Ei si balticii. Sunt frustrati, revansarzi, macinati de ura, obraznici si inconstienti. Personal, nu le doresc decat bine (probabil majoritatea cetatenilor polonezi nu au nicio vina), insa liderii lor ar trebui sa stie ca, fie vom disparea cu totii, ca civilizatie, fie Polonia va ramane tot in proximitatea Rusiei, iar aliantele (inclusiv cele militare, adica inclusiv NATO) asa cum au un inceput, au si un sfarsit!… Dumnezeu sa-i apere, mai ales ca, mai mult ca sigur, au fost direct implicati si in povestea cu sabotarea celor doua conducte!

  8. Tic-Tac, Tic-Tac, Tic-Tac de butonul rosu scapa cine hotaraste Rabdatorul, Bunul si Sfantul Dumnezeu sa scape.

  9. @ Anonim 14:02
    Sunt filme pe History și Discovery, GENIULE, cu atacul lăncierilor polaci.
    Ai auzit de aceste două canale TV sau ții telecomanda blocată pe umSRI24 ??

  10. Aviz amatorilor care ocupa functii politice! Asa s-a intamplat cand au facut exercitii pentru un eventual blackout pe energie electrica! Nu trebuie sa ne speriem, sunt informatii reale care apar pe nepregatite, cum spun mincinosii politicieni!

  11. Polonia începe marţi o campanie de verificare şi îmbunătăţire a stării adăposturilor şi buncărelor din întreaga ţară, pe fondul temerilor declanşate de invazia rusă în Ucraina, transmite EFE.
    Te apuca si risul citint asemenea glumite ale polonezilor.Ce sa faci cu niste pivnite invechite din al doilea razboi mondial ,poate doar sa ti muraturi si butoiul cu varza sau castraveti acolo.

  12. Era , zilele trecute UNUL care atrăgea atenția să nu mai numim TOATA FLOAREA APUSULUI cu denumiri ( ” jignitoare ” ) : POLACI, AMERLOCI și …UKRANI ( in fapt, conducătorii ) !!! Totuși , puțin respect pt. … libera exprimare !! P S. Leșii ( nu lașii!! ) au mâncărimi epidermice sau poate chiar osoase ! Asta este : UNDE NU- I CAP , VAI DE PICIOARE ( inclusiv ) !!
    Credința că-i apără vestitul ART. 5
    este echivalentă cu credința că- i apără fusta lui von Der Plagiatoarea !!! Alianțelee nu- s veșnice , in schimb vecinii rămân ( și cu vecinii e bine sa ai relații cordiale ) !!

  13. Atacul cavaleriei polace e si fals si real.
    E real pentru ca a avut loc. E fals pentru ca a fost o eroare de informatie, ei stiau ca in zona erau trupe de infanterie, nu blindate.
    In rest, polacii sunt o natie militarizata, mustind de o isterie auto-distructiva, usor de manipulat, fara mare experienta istorica.
    Explicatia e ponderea cancerigena a aristocratiei militare medievale, intre 10 si 15%, procent nemaiintalnit decat la unguri si japonezi – natii la fel de isterice.
    Se mai adauga pigmentul genetic baltic, lituanian si prus, belatori legendari dar fara simt politic.

  14. @Eduard:

    Nu stiu ce a transmis acel canal. Eu am vazut un articol in revista britanica Military History Matters. Conform acestuia, o unitate de cavalerie poloneza a venit in ajutorul camarazilor lor atacati de germani. La rindul lor, acestia au fost imprastiat de citeva blindate germane. Nici vorba deci de o sarja a cavaleriei poloneze contra tancurilor. Nimeni nu era asa de nesabuit sa o faca, mai ales ca dmult cavaleria nu mai sarja cu lancea si sabia, ci devenise infanterie calare, cu un grad crescut de mobilitate fata de infanteria nemotorizata.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.