Portretul robot impus de UE pentru comisarul României

Rovana Plumb a fost respinsă în Comisia juridică a Parlamentului European pentru funcția de comisar european.

Respins a fost și candidatul guvernului de la Budapesta, Laszlo Trocsanyi, cu un vot mai strâns în Comisia Afaceri Juridice a Parlamentului European.

Ceilalti 24 de nominalizați au trecut de Comisia Afarceri Juridice. A trecut franțuzoaica Sylvie Goulard, propusă pentru Piața Internă, deși era implicată în scandalul angajărilor fictive a asistenților din Parlamentul European, motiv pentru care a și demisionat din functia de ministru al Apărării, în 2017. A trecut și spaniolul Josep Borrell, propus pentru șefia diplomației UE, deși au existat dubii privind acțiunile deținute la companii de lobby, iar Borrell face parte din consiliile de administrație a multor firme (a primit șapte voturi împotriva și 14 pentru). A trecut și portugheza Elisa Fereira (propusă pentru portofoliul Coeziune și Reforme), cu toată opoziția eurodeputaților ecologisti. A trecut și belgianul Didier Reynders (viitorul comisar pentru Justiție și Stat de Drept), de data aceasta cu abținerea ecologiștilor. A trecut și austriacul Iohannes Hahn, după ce și-a vândut acțiunile deținute la o companie pentru a nu intra în conflict de interese. A trecut și candidatul Poloniei, Janusz Wojciechowski, cu toate problemele sale legate de absența din declarația de avere a unui apartament din Bruxelles.

Motivele respingerii: Dragnea, Orban și legile anti-Soros

În cazurile Trocsany și Plumb a fost vorba despre nereguli in completarea declarațiilor de avere. În cazul candidatului Ungariei a fost vorba despre activitatea unei firme de avocatură pe care a înființat-o în 1991, unde a declarat că nu mai activează de 12 ani. Însă eurodepuțatii au luat la puricat activitatea firmei Nagy&Trocsany și au constatat că aceasta a câștigat onorarii frumoase reprezentând uneori chiar guvernul Ungariei.

Se pare însă că nu aceste nereguli legate de declarațiile de avere i-au trântit pe Plumb și Trocsanyi. În urmă cu mai bine de două săptămâni, presa din Ungaria scria că Trocsanyi și Plumb sunt în capul listei candidaților care pot fi eliminați. De ce? ”Rovana Pumb va fi cel mai probabil expusă atacurilor dure pentru că este considerată un aliat apropiat al lui Liviu Dragnea, care a fost închis in luna mai”, scria site-ul 444.hu.

În ce-l privește pe Trocsanyi, candidatura sa era aproape exclusă din cauză că a fost ministru al Justiției în Ungaria în perioada 2014-2019, atunci când au fost adoptate așa-zisele legi anti-Soros din țara vecină, legile care incriminează ajutorul acordat de ONG-uri și persoane fizice imigranților și care obligă Universitatea Central Europeană de la Budapesta să părăsească țara. Presa europeană scrie cu emfază că în timpul mandatului lui Trocsanyi a fost erodat grav statul de drept. Însă nimeni nu amintește că actualul comisar al Ungariei, Tibor Navracsics, a fost ministru al Justiției în perioada 2010-2014, atunci când s-a dat marele atac la Curtea Constituționala a Ungariei, la Curtea Supremă, când s-a schimbat constituția și în preambulul noii legi fundamentale au apărut afirmații revanșarde. Însă UE nu a recționat atunci, la începutul regimului Orban, ci abia atunci când guvernul maghiar a atacat interesele lui George Soros și imaginea președintelui CE Jean-Claude Juncker.

 

Pe scurt, nu declarațiile de avere au fost cele care i-au îngropat pe Rovana Plumb și Laszlo Trocsanyi. Cauza respingerii lui Plumb a fot Dragnea.  Cauzele respingerii lui Trocsanyi au fost Orban și legile anti-Soros.

Ce candidat ar trebui să propună guvernul Romaniei pentru a fi admis? Ce candidat ar trebui să propună Ungaria?

Simplu. Un candidat al USR-Plus sau al președintelui Iohannis, așa cum sugerează Dan Barna. Sau ar putea aplica varianta poloneză, pe care ar fi trebuit de altfel să o aibă în vedere din start.

Compromisul Poloniei cu UE

Candidatul polonez pentru portofoliul Agriculturii , Janusz Wojciechowski nu a avut emoții la Bruxelles. Într-adevăr, abuzase de decontarea călătoriilor în fostul său mandat de europarlamentar și, acum, nu trecuse în declarația de avere un apartament cumpărat la Bruxelles. Însă nu a avut emoții, pentru că totul fusese bine negociat înainte, pentru că Wojciechowski era rezultatul unui compromis între Varșovia și Bruxelles.

Primul nominalizat polonez pentru Comisie a fost Krzystof Szczerski. Versiunea oficială este că el s-a retras după ce presedinta nominalizată Ursula von der Leyen a anunțat că Poloniei îi va reveni portofoliul Agriculturii, pentru care nu ar fi fost suficient pregatit. Surse citate de presa poloneza arată că lucrurile au stat exact invers, că altul a fost motivul retragerii și, totodată, rațiunea pentru care un guvern eurosceptic precum cel al Poloniei primește un portofoliu atât de important, ce înghite aproape jumătate din bugetul politicilor europene, pentru a nu mai vorbi despre faptul că Polonia este o forță în agricultura UE, alături de Franța și România.

Trocul de la Bruxelles a fost următorul: Krzystof Szczerski era un politician mult prea aproape de linia partidului eurosceptic aflat la guvernare; dacă Polonia propune un candidat ceva mai neutru, atunci ar putea primi un portofoliu relevant. Și astfel Varșovia l-a prezentat pe Janusz Wojciechowski, fost președinte al Curtii de Conturi, acum membru al Curții Europene de Conturi, plecat de patru ani din politica poloneză. Foarte important este că Wojciechowski a fost propus la Curtea Europeană de Conturi de către fostul guvern liberal, iar actuala putere a contestat numirea. Inamicii politici au remarcat imediat că  Wojciechowski a fost investigat de OLAF pentru fraudă cu fonduri UE, însă acesta arată că a înapoiat deja suma imputată (nu este vorba despre o afacere importantă, ci de rambursarea sumelor pentru deplasare în calitate de europarlamentar, în perioada 2004-2016). În concluzie, Polonia a obținut un portofoliu important cu condiția nominalizării unui candidat cât mai puțin apropiat de puterea eurosceptică, cu condiția nominalizării unui candidat care este mai degrabă un eurocrat decat un politician, și cu atât mai puțin un politician apropiat de guvernul eurosceptic.

Variantele de rezervă ale Ungariei

În contextul în care avea informații că Trocsanyi și Plumb vor fi respinși, presa ungară prezenta și variantele de rezervă ale premierului Viktor Orban. Este vorba despre Livia Jaroka și Eniko Gyori. Vom vedea că aceste două personaje au profilul unui eurocrat și nu al unui politician, deși ambele sunt membre ale partidului lui Viktor Orban, Fidesz.

Livia Jaroka, 45 de ani, este a doua eurodeputată de origine romă din Parlamentul European. Apoi, Jaroka a fost bursieră a Fundației pentrui o Societate Deschisă a lui George Soros și a absolvit universitatea lui Soros de la Budapesta. Jaroka, deși membră Fidez, nu a apărat deloc, ba chiar nu a suflat o vorbă despre legile anti-Soros pe care le-a propus și adoptat partidul ei. În rest, CV-ul acestei eurodeputate este foarte săarac.

Eniko Gyori este și ea membră Fidesz, aleasă în această primăvară în Parlamentul European, pentru un al doilea mandat. Însă este un membru mai special al partidului Fidesz: a studiat în SUA, Belgia, Franța, a fost ambasadoare în Italia și în Spania, a fost ministru pentru Afaceri Europene în guvernul Orban (2010-2011, însărcinată cu gestionarea președinției ungare a Consiliului UE), i-a fos acordat Ordinul național al Legiunii de Onoare în Franța.

Având in vedere profilul lor, cele doua politiciene din Ungaria se pot califica pentru un troc între Bruxelles si Budapesta, pe modelul celui făcut de Polonia.

Rămâne de văzut care va fi compromisul pe care-l va găsi guvernul României cu UE. Însă regula pare limpede: pentru funcția de comisar nu se acceptă politicieni din țările est-europene, ci doar tehnocrati, birocrați cvasiapolitici sau, în cel mai fericit caz, diplomați.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

8 Comentarii

  1. Mare prostie am facut prin aderarea la UE. Ne-am dat bancile, petrolul, gazele, ne-am distrus agricultura, industria, ne-am bagat slugi la imbuibatii lumii, pribegind prin lume si ne-am ales cu ce ?. Daca unul de al lor fura, dovedit cu acte, a dat banii inapoi si nu mai este nicio problema, poate fi comisar UE, al nostru Dragnea facut, doar partial aceeasi fapta, fiind platite tot 2 persoane, dar fara a baga Dragnea banii in buzunar, ca in cazul frantuzoaicei si face parnaie. Apoi Rovana Plumb, fiind implicata in imprumuturi LEGALE de bani, declarate, nu poate fi comisar. Ei pot fi pedofili internationali, zburda in voie prin Romania, si nu li se intampla nimic, statului romanii fiindu-i frica sa faca ceva impotriva lor, la noi daca iei 1 ciocolata ” spaga ” faci parnaie. Daca cumva in vreo crima, sunt implicati, fie si indirect niste straini, la Caracal se vorbeste despre americani, se fac tot felul de manevre ca sa nu se ajunga la beneficiarii traficului de carne vie, iar daca cumva infaptuieste vreun omor, ca in cazul Teo Peter, o zbughesc rapid afara, si scapa de raspundere. Daca aceasta este UE, NATO, si celelalte acareturi, atunci mai bine lipsa.

  2. Macovei corespunde modelului dorit pentru comisarul european.
    Romania are doua variante: pierderea indentitatii si demnitatii nationale sau Roexit!

  3. Ce sila mi-e de aceasta Noua Uniune Sovietica…pana la voma, atat de sila imi e…

  4. scarba UE!!!!! articolul inunda de nume penale…dar, ce sa vezi, sunt cu staif, din tarile „civilizate”. daca mai punem olanda pe lista civilizatelor…iti vine sa vomiti.

  5. @Calin Marchievici : Rovana Plumb nu-i tzapul ispasitor al lui Dragnea, ci al lui Johannis. Individul n-a priceput c-adversarii politici interni nu-s de compromis public în strainatate. Ori c-o fi prea priceput. Fapt e c-a produs spectacole privind PSD-ul pe care nici un alt sef de stat european (aflat, si subliniez, DEASUPRA PARTIDELOR. UN PRESEDINTE DE TARA-I AL TUTUROR CETATENILOR EI, fara distinctie partinica), nici un alt sef de stat european, spuneam, nu si le-ar permite. Dragnea, sa fim seriosi, n-a fost condamnat pentru comiterea vreunei infractiuni penale (mai ales ca-n sentinta-i calificat de „instigator” al unor fapte comise de altii, dar cu totii … achitati. Citeste si cititi sentinta). A fost condamnat fiindca propaganda dusmanoasa foarte sustinuta-n mass media si nu numai a rivalului politic Johannis si fiindca voia relatii normale (adica nu sanctiuni) UE – Rusia. Pacate capitale, dpdv al penalului de la Cotroceni. Rezultatul fiind, acuma, ca Franta si Germania sunt vârfurile de lance ale ridicarii sanctiunilor Rusiei (si invers, fiindca masurile de retorsiune ale Rusiei distrug productia industriala – nevandabila-, si agricola – asemenea – ale producatorilor UE. Rusia ca piata de desfacere pierduta a condus la deficite grave ale balantelor de plati ale tarilor occidentale). Ori, a vrea relatii normale cu Rusia-i, în ochii lui Johannis, un pacat capital, tipul fiind ramas si la epoca interbelica, si fiindca nici ca-i pasa, România neavând legaturi comerciale semnificative cu Rusia. + ca la 9 mai 1945, coreligionarii din Germania ai unui Johannis si-au muscat pamântul. Individul (sorosist) si-a pus, asadar, în miscare, toate resursele, între care, si mai ales, propria limba înveninata, în conferinte de presa, parte a unui lobbying anti PSD. Grav e c-un singur om sa fie-n stare sa distruga ditamai partidul … ps consoleaza-te, însa, privind comisia-n perspectiva (mediocra).

  6. Ar trebui trimis in Comisie chiar un bun tehnocrat, un om cultivat, cu trecut onorabil, demn si capabil sa se adapteze/ reactioneze rapid la pretentiile birocratiei dirijate de Binomul D-F. Eu as propune un om genul av. Piperea, transpartinic; sau as organiza un concurs pt a selecta diplomatul-comisar. Cadrele ce le au psd si celelalte haite politice sunt ineficiente, ingrate cu populatia RO, ar incasa leafa europeana degeaba, ar fi ridicol sa avem inca o persoana nereprezentativa pentru urmatorii 5ani…

  7. Nu ma pronunt im privinta celorlalti respinsi/admisi dar Rovana se face vinovata pe langa prostie si de multa coruptie. Multa de tot. Doar exemplul cu 8oo de mii euro dati partidului e incredibil. Si cate alte sume nu a manipulat.
    Cand ne accepta candidatul UE e rea, cand ne respinge candidatul UE e tot rea! Decideti-va o data.

    Tot la argumentul Soros ati ramas? Altceva nu ati mai gasit? Putina imaginatie va rog.

  8. Nu sunt numiti la Uniunea Sovietica Europena oamenii trimisi de guverne legitim alese prin vot. Ci baietii lor de casa neo-securisti marionete. Deci nu e nici concurs si nici un reprezentat official al tarii ci oportunisti cu dosar de marionete previzibile. Predictability e noul cuvant pentru slugi !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.