Prefectul judeţului Maramureş a învățat lecția. Program zilnic, în școlile gimnaziale

La primirea lui Klaus Iohannis la palatul prezidențial din Nairobi,  fanfara a intonat imnul României  de o manieră care să pună în discuție o altă controversă în afara celei legate de oportunitatea unui tur african considerat fără conotație politică.

Dincolo de ironia stârnită în spațiului public românesc, interpretarea falsă a imnului țării noastre în  Kenya reprezintă o uriașă gafă diplomatică.

În acest context vorbim despre prefectul judeţului Maramureş, Rudolf Stauder, care a solicitat corpului didactic din şcolile gimnaziale ca programului zilnic să înceapă cu intonarea imnului naţional, a informat, joi, serviciul de comunicare al instituţiei.

„Învăţământul românesc a dovedit de-a lungul timpului că înţelege în mod profund rolul său în modelarea personalităţilor elevilor, cultivându-le nevoia de a cunoaşte istoria, de a se defini ca popor şi de a evidenţia cultura şi valorile româneşti. Şcoala reprezintă principala instituţie care oferă instruire, educaţie şi cultură, fiind responsabilă de păstrarea identităţii naţionale prin cultivarea şi transmisia valorilor autentice.

În conformitate cu prevederile Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României de către autorităţile şi instituţiile publice, prefectul reaminteşte că este esenţial ca în şcolile primare şi gimnaziale să se intoneze Imnul Naţional, ‘Deşteaptă-te, române’, la începutul programului zilnic.

Această practică sporeşte conştiinţa civică şi patriotică a elevilor, contribuind la consolidarea valorilor naţionale”, susţine, în îndemnul său adresat profesorilor, Rudolf Stauder.

Acesta a ţinut să sublinieze că „orice naţiune se identifică printr-o serie de simboluri fundamentale, iar între acestea, drapelul, imnul, stema şi limba maternă ocupă un loc central”.

„Aceste elemente sunt pilonii care definesc şi însoţesc istoria şi evoluţia unei comunităţi. În acest context, instituţia şcolară are un rol esenţial în cultivarea conştiinţei naţionale şi în formarea identităţii cetăţenilor de mâine”, a conchis Stauder.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

5 Comentarii

  1. de la un sas care stie ce spune. Marea majoritate a romanilor hjabar nau care le este drapelul (patru forme!?!), ca de imn, ce sa mai vorbim… Bășila i-a raspuns lui Turcescu cu ha-ha-ha, cand i-a cerut sa recite primele versuri din imn.
    Referitor la limba, care e cel mai important document al unei natiuni, s-a generalizat accentul pe prima silaba, ca ungurii, in timp ce limbile romanice pun accentul pe ultima/penultima siolșaba! E o teroare sa le auzi pe fătuce la stiri 🙁
    Stema nu avem, din fericire ca nu e si ea siluită.

  2. Dacă le cere să-l cânte sau să-l asculte pe tot, trece ora. Dacă ascultă doar trei strofe, atât vor ști ca dealtfel cei mai mulți români.

  3. Ca să vezi, din prima nu l-au nimerit.. Insă in mod firesc ar fi fost s-o danseze cu toții in jurul focului,, Ar fi fost mai autentic.. iar prefectul evident alte competențe nu are.. și de fapt lucră degeaba, căci pe cînd s-o invețe, probabil se va schimba..tradițional..

  4. @ „Luati lectii”, 16 nov. 2023 la 15:06
    Tu știi șî drrapelu’, șî hymenu’, toate strofele, fiecare „siolșaba” dîn ele, nu ne îndoim dă treaba asta rrumenească:
    https://www.youtube.com/watch?v=Pc3Npq0LJEk
    Iar partea cu siluirea v-a rămas la practica extra-carpaticilor, rrumeni verrzi……[Rumburak]

  5. Padurarul asta este foarte mandru de ispravile mondiale ale sasului sibienesc. Lucru normal pentru unii care inca au ramas la nivel de trib. La un ‘safari’ ieftin il poate invita oricand pe Johanis la el in judet.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.