Premierul britanic cere Scoţiei să nu părăsească Regatul Unit

Premierul britanic David Cameron a încercat să-i convingă, duminică, pe scoţieni să renunţe la cererile de independenţă, afirmând că situaţia actuală este mult mai profitabilă atât pentru Scoţia cât şi pentru Marea Britanie. Potrivit demnitarului britanic, ruperea acestei uniuni care durează de peste trei secole ”le-ar sărăci” pe amândouă, informează France Presse, citată de Agerpres.

„Pentru a spune lucrurile simplu, Marea Britanie funcţionează. Funcţionează bine. De ce să fie ruptă uniunea?”, a scris Cameron în comentarii publicate pe site-ul de pe Internet al Downing Street nr 10, înainte de publicarea, luni, a unei analize guvernamentale privind rolul Scoţiei în Regatul Unit.

Premierul a recunoscut că Scoţia ar putea prospera ca ţară independentă. „Ştiu din informaţii din primă mână că contribuţia Scoţiei şi a scoţienilor asigură succesul Marii Britanii. De asemenea, pentru mine, întrebarea nu este dacă Scoţia ar putea fi o naţiune independentă”, a scris Cameron pe site, adăugând: ”Adevărata întrebare este dacă Scoţia este mai puternică, mai sigură, mai bogată şi mai echitabilă în interiorul Regatului Unit sau în altă parte. Şi aici cred că răspunsul este clar”.

AFP aminteşte că partide politice britanice majore – printre care şi conservatorii lui David Cameron – fac campanie pentru ca Scoţia să rămână în Marea Britanie în timp ce Partidul Naţional Scoţian (SNP), la guvernare în provincie, militează pentru independenţa acesteia.

Cameron a declarat ca guvernul scoţian descentralizat „a greşit” publicând săptămâna trecută o foaie de parcurs pentru tranziţia la independenţă, care ar urma să fie proclamată încă din 2016, în caz de răspuns afirmativ la referendumul privind autodeterminarea, prevăzut în 2014. „Este ca şi cum ai privi genericul de la sfârşitul filmului înainte de a putea vedea filmul însuşi”, a spus premierul.

Potrivit lui Cameron, analiza care va fi publicată luni va permite să se facă în aşa fel ca referendumul „să nu fie un salt în întuneric, ci o decizie luată în deplină cunoştinţă de cauză. ”

”Această chestiune majoră este o decizie ce ţine de resortul Scoţiei. Dar răspunsul va avea consecinţe pentru întreg Regatul Unit. Scoţia este mai bine plasată în cadrul Marii Britanii. Suntem cu toţii mai bine plasaţi împreună şi mai săraci dacă suntem separaţi”, a mai scris Cameron.

Potrivit unui sondaj realizat între 30 ianuarie-1 februarie, pe un eşantion de 1.003 adulţi scoţieni, de către institutul ”Angus Reid Public Opinion”, 32% din respondenţi ar vota în favoarea independenţei în timp ce 47% doresc rămânerea provinciei în cadrul Regatului Unit.

Eventuala independenţă a Scoţiei ridică numeroase probleme, printre care şi rămânerea în UE şi alte organizaţii internaţionale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.