Morawiecki: Politicienii vestici au pierdut legătura cu oamenii simpli

Premierul Poloniei, despre ”eșecul monstruos al justiției”

Mateusz Morawiecki

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a apărat reforma justiției din țara sa într-un interviu pentru cotidianul francez Le Figaro, publicat luni, 11 februarie. Morawiecki a vorbit despre ”eșecul monstruos al sistemului de justitie” din Polonia, eșec care a făcut necesară reforma la care a recurs partidul condus de Jaroslaw Kaczynski. Premierul a arătat că justiția poloneză este coruptă, din cauză că există încă judecători care au pe conștiință nedreptațile copmise sub fostul regim comunist, judecători care au eliberat în mod sistematic persoane vinovate de crime în perioada comunistă. În plus, sistemul este cunoscut pentru ineficiența sa, a spus Morawiecki.

”Nimeni nu a fost pedepsit pentru crimele comise înainte de 1989 în Polonia”, a spus premierul. El a citat cazul Franței, în care toți magistrații asociați cu regimul de la Vichy au fost eliminați din sistem. A citat și cazul fostei Republici Democrate Germania, unde, după reunificare, au fost eliminați 70% dintre magistrați.

Morawiecki a respins afirmațiile cum că în Polonia presa este controlată de guvern. ”Respectăm libertatea de exprimare mai mult decât guvernul precedent”, a spus Morawiecki, adăugând ca 80% din presa din Polonia este controlată de capitalul străin sau de opoziție.

Șeful guvernului de la Varșovia a mai declarat în interviul pentru Le Figaro că liderii occidentali au pierdut contactul cu europenii obișnuiți și că acest lucru va avea un impact asupra alegerilor europene din luna mai. Premierul polonez consideră că în noul Parlament European vor intra forțe politice noi, ”pe care birocrații de la Bruxelles au obiceiul de a le descrie drept mișcări populiste”. ”Pentru mine, aceste mișcări sunt democratice prin geneza lor, iar vocea lor trebuie ascultată”, a spus Morawiecki.

Premierul Poloniei s-a pronunțat încă o dată împotriva deschiderii porților Europei în fața imigranților. Soluția este sustinerea statelor de origine, a spus Morawiecki.”Trebuie să înțelegi de ce anume le este frică oamenilor! Exista o legătură între fundamentalismul radical și încercările de impunere a unor norme culturale alogene în țările europene, dar și terorism, pe de altă parte. Trebuie să abordăm această problemă”, a spus Morawiecki. El a arătat că diferența de abordare dintre țările estice și cele vestice în privința migrației are și o explicație pur economică. ”Germania este una dintre cele mai bogate țări din lume. Au fonduri care le permit să-i finanțeze pe imigranți. Germania de Vest nu a fost ocupată și jefuită de Armata Roșie”, a spus premierul. ”De ce ar trebui Polonia, care e mai săracă și care a trecut prin perioade groaznice, să contribuie pentru imigranți la fel de mult ca și Germania? În opinia noastră, asta este discriminare. Mai trebuie oare să reamintesc că am acceptat deja 1,5 milioae de ucraineni, dintre care 10% au plecat din zona de conflict din Donbass?”.

Morawiecki a arătat că este în favoarea unei Europe a statelor națiune și nu a Statelor Unite ale Europei, așa cum dorește președintele Franței, Emmanuel Macron. ”În viziunea mea, acest proiect nu duce nicăieri, pentru că oamenii nu-l vor accepta”, a spus polonezul. ”Națiunile europene au culturi uimitoare. Putem îmbogăți UE doar prin menținerea lor. Altceva în afară de asta nu poate exista, pentru că nu exista o identitate europeană universală, în ciuda faptului că acceptăm valori europene. Suntem printre cei mai pro-europeni, aproape 87% dintre polonezi susțin UE”, a spus Morawiecki, care a asigurat ca nu poate fi vorba despre un scenariu al ieșirii Poloniei din UE, după modelul Brexit.

Există însă domenii în care Polonia și Franța sunt pe aceeași lungime de undă – inițiativa de taxare corectă a giganților Google, Facebook sau Amazon, care acum fac profituri uriașe în Europa prin „optimizarea fiscală”. ”Ar trebui să ne unim forțele pentru a elimina paradisurile fiscale ale acestor mari companii. Sustragerea de la plata taxelor este un cancer care epuizează economiile oamenilor obișnuiți”, a spus Morawiecki.

În ce privește poziția foarte fermă a tarii sale în privința Rusiei și împotriva gazoductului ruso-german Nord Stream 2, Morawiecki a arătat că istoria explica bine acest lucru, la fel ca și în cazul celorlalte state foste socialiste, ”înrobite de Armata Roșie”. ”Nu este ușor să ai un asemenea vecin! (…) Țara mea și alte țări din regiune simt că trăiesc în umbra Moscovei, care nu a încetat să fie agresivă. Europa de Vest a fost mereu protejată în fața Rusiei. De aceea înțelege Rusia în alți termeni. Germania și Franța nu au o asemenea istorie și acum consideră că Rusia este un partener economic. Ei uită că rușii fac politică atunci când fac afaceri! Pentru ei, afacerile economice sunt un instrument în slujba intereselor lor geopolitice! Și noi am fi bucuroși să avem o situație economică normalizată cu Rusia. Dar trebuie să-i respingem ambițiile imperiale și să-i oprim atacurile împotriva vecinilor, așa cum s-a întâmplat în Georgia și Ucraina”, a spus Morawiecki.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6

2 Comentarii

  1. 80% din presa poloneza are patroni straini…! In Romania care e cifra? 99%..? M

  2. foarte interesant interviul!

    la noi judecatorii si procurorii nu sunt corupti si nu sunt santajabili!

    sper ca &Rezist si alte forte democratice sa protesteze impotriva acestei insinuari ca in est judecatorii si procurorii au fost corupti si santajabili, odata cu intoarcerea din Cehia a primarului Boc!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.