Premiile Dracula Film Festival

Vidar the vampire a câștigat Dracula Trophy, premiul pentru cel mai bun film de lungmetraj,  în cadrul festivalului internațional de film fantastic,  Dracula Film Festival, ediția 2018.

Câștigătorii premiilor oferite în cele patru secțiuni competiționale au fost anunțați în cadrul Galei de Decernare a Premiilor Dracula Film Festival, ediția a VI-a, care a avut loc duminică, 21 octombrie, la Centrul Cultural Reduta din Brașov.

Dracula Trophy  2018 și premiul în valoare de 1.000 euro a revenit lungmetrajului norvegian, regizat de Thomas Aske Berg.

Thomas Aske Berg

Originalitatea peliculei Vidar the Vampire rezidă  în combinarea umorului absurd de realist cu specificul suprarealist al tipului de personaj făcut celebru de… Dracula, Prinţul Întunericului. Filmul norvegian este o comedie cu elemente horror şi acide accente satirice la adresa bigotismului creştin.

Thomas Aske Berg & Mikko Aromaa

Juriul a fost format din Mikko Aromaa, președintele juriului (Finlanda, Directorul festivalului Night Visions), Oana Giurgiu (România, regizor, producător, Directorul festivalului Lună Plină) și Caius Dobrescu (poet, eseist și romancier, profesor universitar la Facultatea de Filologie a Universității din București)

Juriul a decis că lungmetrajul iese în evidență prin originalitate și modul de execuție: “Rezultatul este unul curajos. Folosind resursele limitate într-un mod extrem de  creativ, Vidar The Vampire reușeşte să abordeze o temă, pe care am văzut-o filmată de nenumărate ori, dar într-o notă nouă, proaspătă, cu mai multe substraturi. Rezultatul final este șocant, emoționant și comic în același timp”, afirma Mikko Aromaa.

Sergio Stivaletti, invitatul special al festivalului, prezent la Braşov pentru proiecţia filmelor Masca de Ceară / M.D.C. – Maschera di cera (Italia, 1997) și Rabbia furiosa: Er Canaro (Italia, 2018), a primit Trofeul Onorific Count Dracula.

Sergio Stivaletti & Thomas Aske Berg

Sergio Stivaletti (n. Roma, Italia, 15 martie 1957) este un “effettista”, creator italian de efecte speciale, regizor și scenarist. De peste 30 de ani a creat personaje, creaturi și monștri pentru cinema, televiziune și teatru, colaborând cu câțiva dintre cei mai mari regizori italieni precum Dario Argento, Roberto Benigni sau Gabriele Salvatores.

Sergio Stivaletti

Trofeul „Vladutz” pentru cel mai bun scurtmetraj românesc a fost acordat filmului Cel mai bun client (România, 2017), în regia lui Serghei Chiviriga. Premiul s-a acordat prin votul publicului.

 

Trofeul „Little Dracula”, pentru cel mai bun scurtmetraj internaţional a plecat în Repubica Moldova, fiind acordat producţiei Billion / Miliard (Moldova), în regia lui Evghenii Dudceac. Premiul s-a acordat prin votul publicului.

Trofeul „Dracula Digital” şi premiul în valoare de 500 de euro acordat amatorilor care realizează filme cu telefonul mobil, a fost câştigat de scurtmetrajul Draw my life, realizat de Viorel Fărcaș, Matyas Sebastian și Sidor Alexandru din Beclean, Bistrița Năsăud.  Cuvintele cheie ale competiţiei din acest an au fost „ceas”, „desen” şi „familie”.

Juriul Dracula Digital a fost format din Ioan Big, președintele juriului (jurnalist, scriitor, analist Pop Culture), Gabriel T. Bălănescu (fotograf, antropolog) și  Mihaela Alexandru (actriță).

 

Seara de Gală Dracula Film Festival s-a încheiat cu proiecția, în avanpremieră națională, a filmului produs de J.J. Abrams, OVERLORD (SUA, 2018)

Titlul filmului are o dublă semnificaţie, una legată de contextul istoric (acţiunea se petrece în ajunul debarcării Aliaţilor în Normandia în al Doilea Război Mondial – „Operaţiunea Overlord”) şi a doua de subiect, fiind utilizat ca metaforă deoarece savanţii celui de-al Treilea Reich se poziţionează mai presus de Dumnezeu (”over Lord”), dând viaţă unor „soldaţi universali” monstruoşi care sunt creaţi în subteranele unei biserici fortificate din Franţa ocupată.

În țara noastră, pelicula OVERLORD este distribuită de Ro Image 2000, iar premiera este programată pentru ziua de 9 noiembrie 2018.

Dracula Film Festival este un eveniment organizat de Asociația Culturală Fanzin, realizat cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, cofinanțat de Consiliul Județean Brașov și prezentat de Viasat History.

Sponsori: Optiplaza, Rădăcini Motors, Police, Liliac, Campari, Zizin ape minerale naturale, Coresi Shopping Resort, Carlsberg, Virtuality, Romarg.

Parteneri instituționali: Centrul Cultural Reduta, Cinemateca Patria, Cinema One, Universitatea Transilvania Brașov, RoImage, IntercomFilm, Odeon, Deane’s Irish Pub.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.