În gala de duminică, la ora 18:00

Premiul pentru jurnalism al UZP va fi acordat lui Ion Spânu de la „Cotidianul”

„Uniunea ziariştilor Profesionişti din România” (UZP), cea mai puternică organizaţie profesională a jurnaliştilor, organizează duminică, 5 iunie 2020, de la ora 18:00, a opta ediţie a Galei premiilor „Eminescu, jurnalistul”, acţiunea fiind transmisă în direct timp de trei ore pe pagina uzp.org.ro.

Premiul „Eminescu, ziaristul” îi va fi decernat colegului nostru Ion Spânu, redactor al ziarului „Cotidianul”, „pentru consecvenţa, abnegaţia şi pasiunea de care dă dovadă în eternizarea geniului românesc Mihai Eminescu”, aşa cum se precizează pe diploma acordată.

Ion Spânu este autorul volumului „Asasinarea lui Eminescu”, prima investigaţie jurnalistică despre ziua de 28 iunie 1883, ziua în care marele poet şi jurnalist a fost internat cu forţa de către Titu Maiorescu în ospiciul dr. Şuţu. Prin această acţiune brutală, pusă la cale în laboratoarele secrete ale Puterii de atunci, jurnalistul Mihai Eminescu avea să fie scos din viaţa publică, urmare a jocurilor politice de culise din acele zile, în care se semna Tratatul secret cu Austro-Ungaria şi Germania.

În cadrul aceleiaşi gale a UZP va fi premiat şi eminentul eminescolog Constantin Barbu, despre care Constantin Noica scria că este „excepţional de înzestrat pentru lucrări de erudiţie şi istorie literară”. Constantin Barbu este autorul lucrării „Codul invers”, din care au apărut deja 20 de volume, dar şi al monumentalei ediţii „Dimitrie Cantemir” ce conţine numeroase manuscrise inedite, aflate în marile arhive ale lumii.
Va fi premiat, de asemenea, academicianul Alexandru Surdu, preşedintele secţiei de filosofie al Academiei Române, care a îngrijit traducerea lui Mihai Eminescu din „Critica raţiunii pure” a lui Kant. Vor mai primi distincţii şi Mircea Coloşenco şi Nicolae Danciu.


În ediţia din acest an a Seratelor „Eminescu, jurnalistul” se va petrece un eveniment inedit prin acordarea premiului „Mătrăguna” celor care l-au defăimat şi denigrat pe Mihai Eminescu.
Doru Dinu Glăvan, preşedintele în exerciţiu al UZP, a precizat pentru „Cotidianul”: „Premiile ˝Eminescu, ziaristul˝ se află la cea de-a opta ediție. Au fost răsplătiți, de-a lungul anilor, academicieni, profesori universitari, oameni de cultură (peste 20 de personalități) care și-au dedicat ani de zile, poate o viață întreagă, pentru cercetarea operei eminesciene, în complexitatea sa. Au fost răsplătiți și eminescofili, persoane care au colectat obiecte, afișe, insigne, pliante, vederi, medalii, tablouri, cărți, făcând din apartamentele lor sanctuare cu chipul lui Eminescu. Vor fi acordate în acest an alte cinci premii”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 11
Author

23 de Comentarii

  1. Felicitari,domnule Spanu!Mihai Eminescu ramane in sufletele noastre,un geniu universal in poezie,cel mai mare patriot roman in convingerile politice!

  2. Dl. Spânu în afară de faptul că este un autor talentat şi curajos este şi un patriot , specie rară, pe cale de dispariţie în România, dar din ce în ce mai răspândită, din nou , în Lume !
    ” Un adevărat patriot este obligat să-şi apere Ţara chiar şi împotriva propriului guvern”, spunea Edward Abbey . Acum înţelegeţi de ce nu sunt iubiţi de nici un guvern de teapa celui care a pus stăpânire acum pe România !
    De aceea patrioţii sunt cea mai pură şi legitimă emanaţie a unui neam şi de aceea de multe ori, mai ales dacă poporul nu-i urmează la timp sunt sacrificaţi fără milă pe altarul luptei pentru suveranitate şi independenţă naţională !
    De regulă lupta lor este cu cei străini, dar acum este o luptă şi cu cei înstrăinasţi de neam şi Ţară, cei ce-şi vând de dragul măririşor şi a banilor, sau de frica şi şantajul duşmanilor, nu numai propria Ţară, dar şi viitorul lor şi a copiilor şi nepoţilor lor !
    Pe cît de demni de stimă şi recunoştinţă sunt primii, pe atât de maligni şi cancerigeni pentru un popor sunt ceilalţi !
    P.S.
    Felicitări şi UAZ-ului pentru această necesară secţiune şi pentru binemeritata nominalizare finalizată în mod atât de obiectiv
    şi pe deplin meritat !

  3. Felicitari, domnule Spanu! Si nu numai pentru cartea despre Eminescu! Citesc toate articolele dumneavoastra cu mare placere.
    As putea spune ca multi dintre noi traiesc toata viata alaturi cu marele Eminescu…

  4. Felicitari, domnule Spanu pentru recunoasterea contributiei dumneavoastra! Respect si pentru munca dumneavoastra de jurnalist de investigatie!
    Ma bucur si pentru ceilalti, in particular, felicitari domnului Constantin Barbu care s-a ocupat de opera lui Dimitrie Cantemir. Poate vom avea bucuria de a vedea si operele complete ale lui A.D. Xenopol. Nu am stire daca s-au tradus in romana toate textele sale originale de filosofie a istoriei din germana, franeceza, dar ar merita.

  5. În tinerețe am citit de mai multe ori Viața lui Eminescu de George Călinescu și nicăieri nu apare o asemenea concluzie că și cea din titlul cărții domnului Ion Spânu. Nu înțeleg cum o cercetare de istoria literaturii a unor posibile fapte petrecute acum 137 de ani poate fi caralogatâ ca “investigație jurmalistică”! Și nu văd prin ce o “investigație jurnalistică” cu asemenea concluzie pusă pe copertă eternizează “geniul românesc”.

  6. FELICITĂRI!
    Istoria este, în ciuda a ce se afirmă, o știință inexactă.Totul ține dee interpretare.Asta dacă unii nu fac călătorii în timp, participă la evenimentele istorice fără să intervină, doar ca watchers… Istoria literaturii române tot de Istorie ține.
    O părere argumentată științific, jurnalistic, este mai mult decât o citire, chiar și de mai multe ori, a unei alte păreri ( recte Călinescu, domnule Emile de mai sus).
    Felicitări, deci, domnule jurnalist Spânu!

  7. Absolut binemeritat ! Felicitari si sunt surprins ca mai sunt si premii date pe merit ! Bravo lor cei din asociatia cu pricina !

  8. Merita! Îl iubim și pentru ce a făcut în uluitorul caz Caracal.

  9. Emile : Nu este adevarat ! Este un vis urit … va rasari soarele si lumea va redeveni buna !

  10. Avem nevoie de oameni ca dl. SPANU!!
    Sa nu lasati garda jos!Deschideti-le ochii romanilor!!Mai sunt si care vor sa inteleaga!!
    Sunteti supusi la aceleasi presiuni ca si geniul Natiuni!!

    Sus Patria!!

  11. Felicitări Spânule !

    Pe frontispiciul unui sait stă scris:
    „Într-o epocă de minciună universală, să spui adevărul este un act revoluţionar”.

  12. @Emile: Si atunci era exact ca si acum. Unii gazetari scriau una si altii alta despre exact acelasi eveniment la zi. Cei care reactualizeaza acum subiectul se bazeaza pe o parte si alta din informatiile gasite. Dau crezare celor care convin opiniei lor preconcepute. Cu tot respectul pentru Ion Spanu dar Calinescu ramane Calinescu. Mai ales ca nu lasa loc interpretarilor acelor pescuitori in ape tulburi de azi.

  13. Te respect si te pretuiesc, domnule Spanu. Bravo, de trei ori Bravo!

  14. @Emile,G.Calinescu nu a scris nimic despre tratatul cu Austro-Ungaria,desi a studiat manuscrisele Eminesciene,asa că nu a atins subiectul arzător.E ușor să fii critic literar,dar e greu sa convingi posteritatea.

  15. Felicitări premianților.o cununiță domnului Spânu. Felicitări UZP pentru obiectivitate și profesionalism .

  16. Sincere felicitari, domnule Spanu!
    Continuati-va activitatea cu aceeas constiinta si acelas curaj in tara kabalei nechematilor!
    Succes!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.