Presa internaţională despre judecarea lui Ion Iliescu

Fostul preşedinte român Ion Iliescu urmează să fie judecat de ”crime împotriva umanităţii” în legătură cu rolul pe care l-a jucat în evenimentele sângeroase care au urmat revoltei anticomunste şi căderii lui Nicolae Ceuşescu, scriu principalele agenţii internaţionale de presă.

”Este vorba despre o mişcare deosebit de importantă pentru justiţia din România, care îşi îndeplineşte o datorie de onoare faţă de Istorie”, a declarat luni procurorul general August Lazăr, care a prezentat actul acuzării la Bucureşti, citat de AFP.

Aceste urmăriri privesc tirurile soldate cu sute de morţi în zilele care au urmat fugii dictatorului, la 22 decembrie 1989, pe fondul unor manifestaţii anticomuniste masive.

Ion Iliescu, un fost demnitar comunist, în prezent în vârstă de 89 de ani, este acuzat că se află în spatele unei ”vaste operaţiuni de diversiune şi dezinformare”, care a creat o ”psihoză generalizată marcată de tiruri haotice şi fratricide”, potrivit Parchetului General.

Această operaţiune urma să permită Frontului Salvării Naţionale (FSN), pe care-l conducea, ”să acceadă la putere şi să obţină o legitimitate în ochii poporului”.

În total, 862 de persoane au fost ucise, iar alte peste 2.150 au fost rănite în aceste circumstanţe tulburi, victime, potrivit unei versiuni oficiale de la acea vreme, ale unor misterioşi ”terorişti” loiali fostului dictator.

Reprimarea revoltei anticomuniste ordonate de către Ceauşescu s-a soldat, la rândul ei, cu aproximativ 200 de morţi.

Alte două persoane sunt inculpate de ”crime împotriva umanităţii” în acest dosar, şi anume un fost vicepremier, Gelu Voican-Voiculescu, şi fostul şef al aviaţiei militare Iosif Rus.

În schimb, dosarul cu privire la fostul premier Petre Roman a fost clasat ”din lipse de probe”.

Ion Iliescu a condus România de la sfârşitul lui 1989 până în 1986, iar apoi din 2000 în 2004.

Anul trecut, în cursul inculpării sale, el a denunţat ”o farsă” şi a dat asigurări că şi-a ”făcut datoria”.

Anunţarea acestui viitor proces are loc după numeroase răstrunări de situaţie, procedura fiind clasată fără urmări în 2015, după care a fost redeschisă în 2016 prin hotărârea Înaltei Curţi de Casaţie (ÎCC).

După căderea lui Ceauşescu, Iliescu a beneficiat de o mare popularitate, însă sute de persoane au murit în timpul revoltei, iar adversarii lui Iliescu îl acuză că a confiscat revoluţia poporului, relatează REUTERS.

”Încheierea anchetei procurorilor noştri noştri militari este unul dintre cele mai importante obiective ale proiectului pe care mi l-am asumat în mod public acum trei ani: o vedere clară a dosarelor istorice ale României”, a declarat Lazăr pentru presă, citat de Reuters.

Data procesului lui iliescu nu a fost anunţată încă.

Parchetul l-a acuzat în decembrie pe Iliescu de faptul că a prezidat la formarea, în decembrie 1989, a unei organizaţii al cărei obiectiv era să cucerească puterea şi o legitimitate politică.

Potrivit procurorilor, această organizaţie s-a angajat, prin declaraţii şi folosind televiziunea, în ”activităţi de mare anvergură şi complexe menite să facă diversiune şi să propage dezinformarea” după fuga lui Ceauşescu de la Bucureşti, la 22 decembrie 1989.

Procesul şi execuţia lui Nicolae Ceauşescu şi a soţiei sale, Elena Ceauşescu, în ziua de Crăciun, în 1989, au făcut parte din această operaţiune, potrivit procurorilor

Iliescu a fost conformat drept preşedinte interimar de un Parlament de tranziţie în februarie 1990, iar în calitate de candidat al FSN el a obţinut 85% din voturile exprimate în alegerile prezidenţiale din mai 1990.

Adversarii săi, atât din România, cât şi din străinătate, îl acuză pe Iliescu şi pe alţi conducători politici că au căutat să împiedice reformele şi că au vrut să protejeze moştenirea politică a sistemului comunist.

Iliescu este cea mai importantă figură care urmează să fie judecată, alături de Voican-Voiculescu şi Rus, relatează THE ASSOCIATED PRESS.

Acuzaţiile vizează o perioadă de cinci zile în care Iliescu a acaparat puterea după fuga cuplului Ceauşescu, notează AP.

Preşedintele român Klaus Iohannis a salutat anunţul, apreciind că ”încheierea investigaţiilor judiciare cu privire la evenimentele de la Revoluţie, la 30 de ani de la căderea comunismului, este un act necesar şi ne onorează eroii”.

”Crimele Revoluţiei nu pot rămâne nepedepsite”, a mai declarat Iohannis, citat de AP.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

7 Comentarii

  1. „Data procesului nu a fost anuntata”. Daca au inceput asa va amintesc de procesul membrilor cpex.Mascarada aia care i-a lasat cu gurile cascate pe toti cei ce asteptau JUSTITIE.Cam asa ceva o sa fie si acum.Dar satati sa vedem cind se decid, ca smecherii s-ar putea sa doreasca sa-i manînce coliva lui Iliescu înainte de proces….si iar raminem cu gurile cascate.Dar suntem obisnuiti cu de-astea in Romania securiste.Numai cînd ma gindesc ce condamnare zdravana i-a treas basescu, comunismului….Mai-mai sa se duca naibii si ala din korea de nord.

  2. Partea cu “datoria de onoare față de istorie” este penibilă când știu toți cei care scriu că totul a fost coordonat și orchestrat din afara României prin înțelegerea de la Malta SUA URSS. Cum este și “diversiunea și dezinformarea” din zilele noastră pe justiție. Noi românii am fost atunci numai carne de tun pentru transmisiile în direct și pozele șocante pentru ziarele de mare tiraj din Occident. În prezent se urmărește să ajungem să ne batem între noi. Atunci s-a dorit intervenție armată străină. Cei care erau la conducere erau români adevărați și au blocat-o. Președintele Iohannis ca să-și salveze pielea sau cei dn opoziție cu patrioți tip Ludovic Orban, Victor Ponta sau Eugen Tomac ca să ajungă “democratic” la putere vor chema ei trupe străine.

  3. Haide, ba, lasati vrajeala sovietica ! Criminalul asta va muri in patul lui, dintr-o vila pe care statul roman i-a dat-o (!!!) pentru ca a omorit romani, la fel ca Stalin, Pol Pot, Papa Doc sau Bokassa ! Ceea ce vedem de ani de zile e o jalnica si mizerabila piesa de teatru de cea mai proasta calitate, pentru a fi scapate toate canaliile vinovate ! Apropo, Roman de ce nu e invinuit, macar ? Nu era si el pe acolo (bine, sosit din alta directie, francmasoneria si Occidentul stiu mai bine …) cu „plovarul” sau rosu fara git … pardon, pe git ?!

  4. Presa internațioanlă.. Ne doare undeva de jegul ăsta politic numit Ion Iliescu, dar cercetarrea lui penală nu trebuie să acopere cercetarea penală a unui alt jeg al Statului paralel nuumit Lazăr Agvstin, actual șef al PG, care a fost și torționar al PCR

  5. Pentru „români între noi” fac o mică precizare! Ura față de Iliescu nu poate ține loc de adevăr! Ilescu este singurul președinte care nu a primit o locuință de la stat după terminarea mandatului, ci locuiește într-un apartament pe care l-a cumpărat din banii lui , moment în care s-a făcut mare vâlvă că ar fi trebuut să plătească mai mult! Băsescu ,cel cu mai multe case, are un „birou” penru miile de documente și înregistrări sustrase de la Cotroceni cu camionul la plecare (fără nici o consecință!), iar Constantinescu de asemenea. Despre Iohannis, știută fiind disperarea cu care achiziționează case în Sibiu, Germania și Florida, nici nu pot să-mi imaginez ce va dori! Probabil Palatul Cotroceni va fi cerul de mutantul fizicant ca „birou” pentru a-și continua „opera” de mare gânditor!

  6. Ai amestecat rau detot „ce-a facut” cu „ce are”.Numai Vadim facea de-astea.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.