Preşedintele Argentinei: Ţările din UE aplică măsuri ce au dus la colapsul Argentinei

Zona euro o ia pe drumul Argentinei dinainte de falimentul suveran din decembrie 2001. Declaraţia aceasta nu ar mai surprinde dacă ar veni din partea vreunui economist sau investitor american, însă ea a fost făcută chiar de preşedintele actual al Argentinei, Cristina Fernandez de Kirchner. Şeful de stat a precizat că multe ţări din zona euro aplică acum aceleaşi măsuri care au dus la colapsul Argentinei.

Riscul de faliment le dă fiori statelor lumii. Cu atât mai mult cu cât îşi amintesc bine ceea ce s-a întâmplat la începutul anilor 2000 cu Argentina, ţară care şi astăzi este departe de a fi scăpat de probleme. Falimentul Argentinei de la sfârşitul lui 2001, cu datorii de aproximativ 100 de miliarde de dolari, a fost cel mai mare din istorie, iar o mare parte a datoriei a rămas încă neplătită. Declaraţiile potrivit cărora şi multe ţări din zona euro sunt destul de dese în presa străină, însă de dată asta, semnalul negativ a venit chiar din partea preşedintelui Argentinei, Cristina Kirchner.

Şeful de stat sud-american a spus, citat în „Buenos Aires Herald”, că mai multe ţări din zona euro aplică acum măsuri similare cu cele care au dus Argentina spre dezastru, anunță The Money Channel. Kirchner consideră că angajaţii nu trebuie să sufere greul ajustării datoriei publice în aceste vremuri dificile. Preşedintele Argentinei a atras atenţia că guvernele europene ar trebui să intervină în pieţele financiare, deoarece acestea nu sunt un producător bun de resurse. Avertismentele au fost lansate de Cristina Kirchner, înainte de participarea la summit-ul G20 din Toronto.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.