O denaturare a istoriei şi o problemă rezolvată cu toporul

Decretul semnat joi de preşedintele interimar de la Chişinău, prin care 28 iunie devine zi de comemorare a ocupaţiei sovietice şi care cere retragerea necondiţionată a trupelor ruse din Transnistria, a fost criticat de analişti şi chiar de partenerii din coaliţia de guvernare (Alianţa pentru Integrare Europeană).

Ministerul de Externe al Rusiei a reacţionat dur. „Este un sacrilegiu, un element al unei campanii politice planificate, care atacă parteneriatul moldo-rus şi are scopul de a denatura istoria comună a popoarelor noastre”, a declarat ministrul Serghei Lavrov, exprimându-şi speranţa că „în cadrul AIE vor prevala abordările pragmatice şi conducerea va avea o politică orientată spre consolidarea şi nu dezbinarea societăţii moldoveneşti, contribuind la o dezvoltare a relaţiilor moldo-ruse”.

Alianţa de la Chişinău pare a înclina către pragmatismul invocat de Moscova şi urmează să decidă soarta decretului într-o şedinţă planificată sâmbătă. Premierul Vlad Filat a criticat decizia preşedintelui interimar de a emite decretul fără acordul prealabil al partenerilor politici.

„Decretul lui Mihai Ghimpu este corect ca sens, dar incorect ca şi context, lansat înainte de alegeri. Plus, declaraţia de azi divizează societatea. Pierde şi AIE, pentru că nu este unitate în procesul decizional”, a spus Arcadie Barbăroşie, directorul Institutului de Politici Publice, relatează Unimedia.

Marian Lupu, liderul Partidului Democrat, aflat la guvernare alături de liberalii lui Mihai Ghimpu, i-a cerut preşedintelui să anuleze decretul şi a avertizat că nu va participa la manifestările de pe 28 iunie. Chiar şi ministrul Justiţiei, liberal-democratul Alexandru Tănase, a declarat: „Drumul spre iad este presărat cu intenţii nobile. Problema identitară este foarte sensibilă şi trebuie rezolvată pornind de la principiile istorice. Nu trebui să o facem cu toporul”.

Comuniştilor, decretul le-a dat cea mai multă apă la moară. Liderul lor, Vladimir Voronin, a decis să se reîntoarcă în Parlament împreună cu deputaţii săi, „exclusiv pentru a apăra dreptul majorităţii societăţii moldoveneşti asupra istoriei, asupra memoriei şi a demnităţii personale”. Comuniştii au contestat la Curtea Constituţională decretul privind Ziua ocupaţiei sovietice.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvan Ciubotaru 1060 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.