Prețuri mai mici la carburanți începând de la 1 ianuarie

Companiile petroliere au ieftinit benzina şi motorina cu 32 de bani pe litru, începând de miercuri, 1 ianuarie, ca urmare a eliminării supraaccizei aplicate carburanţilor, transmite AGERPRES.

Astfel, potrivit datelor postate pe Monitorul Preţurilor Carburanţilor, aplicaţie realizată de Consiliul Concurenţei, benzina standard în staţia Petrom Drumul Taberei costă 5,24 lei pe litru, în staţia Lukoil Lujerului – 5,24 lei pe litru, MOL Lujerului – 5,27 lei pe litru, iar la Rompetrol Ghencea – 5,3 lei pe litru.

Totodată, motorina costă 5,5 lei pe litru la Petrom Drumul Taberei, 5,5 lei pe litru la Lukoil Lujerului, 5,4 lei pe litru la MOL Lujerului şi 5,51 lei pe litru la Rompetrol Ghencea.

Preţurile diferă cu plus/minus 10% de la o benzinărie la alta.

La începutul lunii decembrie, Parlamentul a aprobat eliminarea supraaccizei la carburanţi începând cu 1 ianuarie 2020, ceea ce ar fi trebuit să ducă la o ieftinire de 45 de bani.

Însă acciza micşorată în Parlament era mai mică decât pragul minim impus de Comisia Europeană, astfel că Ministerul de Finanţe a publicat, pe 31 decembrie, valori mai mari pentru accizele aplicate în anul 2020. În plus, acciza a fost indexată cu inflaţia.

Consiliul Concurenţei a anunţat că va monitoriza piaţa carburanţilor, astfel încât eliminarea supraaccizei să ducă la o scădere corespunzătoare a preţurilor în benzinării, după cum declara, pentru AGERPRES, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele autorităţii de concurenţă.

„Vom monitoriza piaţa pentru a vedea comportamentul actorilor economici începând cu momentul în care se reduce acciza. Din istoricul pe care îl avem analizând acest sector a reieşit că modificările s-au transmis până acum în preţ. Adică atunci când acciza a fost majorată, la fel s-a întâmplat cu preţul la pompă, iar, când acciza a fost redusă, produsele petroliere s-au ieftinit corespunzător. Deci istoria nu ne face să fim alarmişti”, preciza Chiriţoiu, la începutul lunii decembrie.

Potrivit acestuia, companiile petroliere riscă amenzi usturătoare dacă nu ieftinesc carburanţii la pompă, odată cu reducerea accizei.

Vara trecută, Consiliul Concurenţei a publicat rezultatele unei analize pe piaţa carburanţilor, din care a reieşit că există o concurenţă redusă în acest sector, fapt care se reflectă asupra nivelului preţurilor în benzinării.

Liderul pieţei, OMV Petrom, care deţine jumătate din cota de piaţă, este cel care dictează de fapt preţul, iar restul companiilor aşteaptă mişcările strategice ale Petrom pentru a decide modul în care modifică preţul carburanţilor.

În urma anchetei, Consiliul Concurenţei a recomandat ca toate companiile petroliere să afişeze simultan majorarea preţurilor la carburanţi, astfel încât firmele să nu se influenţeze reciproc.

Întrebat dacă până acum s-au făcut paşi pentru ca aceste propuneri ale autorităţii de concurenţă să se concretizeze, Chiriţoiu a răspuns: „Până acum, nu. Dar vom avea discuţii cu reprezentanţii noului Guvern şi vom prezenta măsurile recomandate de noi”.

Consiliul Concurenţei susţine elaborarea unui act normativ prin care să se stabilească numărul creşterilor de preţ săptămânale, zilele în care se pot efectua aceste creşteri şi ora modificării, valabile pentru toate companiile de pe piaţă. În schimb, reducerile de preţ pot fi operate oricând.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

7 Comentarii

  1. ‘ Bucuria nu ține mult …’ guvernul ” și-a revenit ‘, marți a crescut acciza !

  2. Ceva se intampal! BT redus dobnada la depozite de la 3,5% la 3% la 12 luni in numai 7 zile lucratoare din luna decembrie 2019 la ordinul lui Catu si papa i-a dat peste mana unei femei posedate. Asa se va intampla la pompa pe data de 02.01.20.20, adicatelea va creste pretul! Huuo johannis!

  3. Marele economist si ministru Citu a batut apa in piua cu masurile lui extraordinare de eliminare a accizei la carburanti. Masura gandita cu marea lui incompetenta, fara calcule de impact si fara sa tina cont de reglementarile UE.La presiunea celor avizati, revine si schiteaza o justificare de doi bani, care confirma ca palaria care o poarta, de ministru, nu i se potriveste. Ramane cum a spus Orlando.

  4. In 20.20, niciun liberal afumat cat de ciumat ar fi nu va lua masuri de taieri de venituri de la smecheri. Magistratii vor iesi la pensie de 78.000 ron/luna fiindca sunt aparati de CCR si Johannis/Orban. Liberalii vor lasa sa curga timpul ca sa castige alegerile. Prostii vor ramne cu ochii in soare fiindca de aia sunt prosti. Numai ca va castiga PSD-ul fiindca alegatorii sunt prosti, dar multi! Dezastru va veni in 20.21 cand nu vor mai fi bani de pensii si salarii. De unde bani de pensii daca 4 milioane de romanasi buni de munca(20-45 de ani) muncesc afara si platesc pensii la straini. Huuo johannis care va trebui sa taxeze diaspora la greu! Bumerangul se va intoarce!

  5. Am facut azi un plin, am platit cu 16 lei mai putin, dar am avut de fapt pierdere ca TALHARII DE LA GUVERNARE chitu,nu m a anuntat ca aveam o gaura in rezervor,mergand cu benzina taras. Astia trebuie inlaturati, datz jos. CUTZIT OS.

  6. Eu am inteles de la PSD ca ieftineste benzina la puompa la 30 de bani. Cand colo a ramas tot 3 lei nu 30 de bani
    .Pana cand va mai minti pesedeul soferii din toate categoriile psibile?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.