Cacao, piaţă agitată

Piaţa este agitată de recoltele slabe obţinute de principalii cultivatori de boabe de cacao din Vestul Africii, ceea ce pune lumea pe o direcţie în care se va confrunta cu al treilea deficit anual de aprovizionare.

La finele lunii martie, cotaţiile futures la cacao au atins un nivel fără precedent de peste 10.000 de dolari tona, prelungind un avans istoric, care a constat în dublarea preţurilor de la începutul anului şi a scumpit ciocolata.

Președintele, reacţie ”excepţională”

Preşedintele Coastei de Fildeş, Alassane Ouattara, va majora, marţi, preţul oficial plătit la porţile fermelor pentru boabele de cacao până la 1.500 de franci CFA (2,47 dolari) per kilogram, de la preţul actual de 1.000 de CFA per kilogram, au declarat pentru Reuters mai multe surse din apropierea acestui dosar.

Potrivit surselor, care au dorit să îşi păstreze anonimatul, decizia a fost luată la o reuniune a Guvernului de la Abidjan care a avut loc la finele săptămânii trecute.

Coasta de Fildeş este cel mai mare producător mondial de boabe de cacao.

În pofida faptului că în ultimele 12 luni preţurile la cacao aproape s-au triplat, preţul oficial plătit la porţile fermelor din Coasta de Fildeş nu a fost modificat.

„Au fost mai multe propuneri pe masă şi, la final, preşedintele a dorit cel mai mare preţ posibil pentru producători, aşa ca a decis pentru o majorare până la 1.500 de franci CFA per kilogram, în loc de 1.200 de franci CFA cum a fost validat anterior”, a declarat un director de la o companie europeană de export. „La sfârşitul zilei, în contextul actual, acesta este cel mai bun preţ posibil pe care organismul de reglementare (CCC) îl poate plăti pentru că sistemul de vânzare din Coasta de Fildeş este conceput astfel încât este dificil să modifici preţurile în plin sezon”, a adăugat sursa.

„Preşedintele a decis că situaţia de pe piaţa mondială este una excepţională şi a dorit ca şi reacţia să fie una excepţională”, a declarat un director de la o altă companie internaţională de export.

Atenţia pieţelor este îndreptată acum spre Africa de Vest, unde în perioada următoare urmează să fie culeasă cea mai mică din cele două recolte anuale de boabe de cacao. Organismul de reglementare din Coasta de Fildeş, cel mai mare producător mondial, se aşteaptă la o recoltă mai mică de boabe de cacao în acest sezon. 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

9 Comentarii

  1. Păi, hooo bre.. Se pare că nu mai ai nici 50% din populația de albine de anul trecut..Ceea ce sper că se știe ce inseamnă.. Inseamnă că nu doar inghețul iți ia fructele și altele ca și porumbul, .floarea soarelui, rapița, soia, și multe altele. Deci din lipsă de albine vei muri de foame bre , in primul rînd. IAr romînu dobitoc folosește in continuare chimicale distrugătoare.. Nu e preoculăpat de soarta nepoților lui.. \

  2. La Cacao Scumpa de 10.000 de Dolari Tona se vor Scumpi si Ciocolatile ! Si Prajiturile ! Si asha o Prăjitură este Scumpa 10 lei ! De la 5 lei o Prăjitură ! Dca face 15 lei o Prăjitură probabil ca vor da Faliment ! Cofetariile !

  3. Uitati-va la felete politicienilor, guvernantilor, din clica occidentala, au buzele pline de „cacao”, altora le-a ajuns pana la urechi, ingredietul. Culmea e, ca dupa ce sunt manjiti, pana peste cap, tot nu se satura si se avant in continuare in hazna. Nu productia slaba, a ridicat cotatia, ci pofta incomensurabila a politrucilor

  4. Se scumpește? Care, cea din Romania care e amestec de orice, numai parfum, culoare și gust de cacao nu are! Terminați naibii cu cacao 100% manipulare, in Romania nu exista cacao 100% în comerț! Cacao pura nu are niciun gram de zahar, glucide și nutrienți, în România, cacao are cel puțin 0,5% zahar la care se adaugă orice nutrienți cu gust de orice. Tocmai săptămâna trecută am căutat cacao pura, nu am găsit decât amestecuri combinate cu numele cacao! Pui in lapte și se decantează pe fundul cânii, pereții cânii rămân cu urme circulare orizontal că fiind altceva, nu și cacao!

  5. Marele Urs Vecinii mei sunt maghiari, fermieri si folosesc chimicale distrugatoare. Niciodata nu le-am spus: bai bozgori inapoiati, distrugeti lumea !! Doar tu ca un rasist infect folosesti orice tema ca sa iti propagi ura bolnava si primitiva de ursar de caverna.

  6. Dar ungurul care foloseste si el ingreasamine n-are voie sa fie d0bit0c, asa sertes ca tine? Cum iti permiti ma ne$imtzithule sa ne jignesti pe un ziar romanesc?……[Rumburak]

  7. Europenii se ineaca zi si noapte de baut cafea si cacao cu lapte. Isi pot permite luxul asta pentru ca pretul lor e mic. Dar asta e asa pentru ca marile intreprinderi si latifundiarii platesc salari absolut miserabile la muncitori din Africa si LA care recolta cafeau si cacao. Cind asta o sa se termine, sa bei o ceasca de cafea pe zi o sa fie un lux.

  8. CONTINUARE
    arata Mecklele lor, URAAAAT, la fel ca si Sufletele LOR si ale MultPreaDestulDeMultora dintre Urmasii LOR,
    fie si DUPA mai mult de 1000 de Ani …

    In Anul 955 AD, in Piata Publca, in fata Multimii de Cetateni Nemti, terorizati de Zeci de Ani de Talharii UCIGASI Unguri …
    In PLUS, Spanzurarea provoaca SI GOLIREA Instant a Mizeriilor din EI si,
    pe langa Mecklele CHINUITE, uraaate, mai si PUT ingrozitor, spurcand si dupa Moarte AERUL … :):):)

  9. Iar, un Paznic de FORUM, narod si Ignar, SABOTOR AntiROMAN,
    TAIE PRIMA Parrea a unei POSTARI, ca sa iiTAIE Sensul INTREG.
    CamPreaDestulDeMultiOrbeti, Slugi de LIFTE misuna PaPisteTOOOT, To’rashi in Romania si in PRESSA .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.