Previziune sumbră pentru sezonul turistic de iarnă

Sărbătorile de iarnă sunt compromise cu restricţiile din acest moment.

Dragoş Răducan, prim-vicepreşe­dinte executiv al Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc, spune că dacă actualele restricţii impuse de autorităţi pentru limitarea răspândirii virusului vor continua să fie şi în perioada sărbătorilor de iarnă, atunci petrecerile nu vor putea avea loc, ceea ce înseamnă că sărbătorile de iarnă din acest an sunt compromise.

„Din punctul de vedere al petrecerilor de sărbători, prin festivităţi şi mese bogate, nu cred că se va putea pentru că dacă acum trebuie să purtăm mască pe stradă, nu putem merge la o petrecere şi să purtăm mască sau mesenii vor purta puţin masca la început, apoi o vor da jos. Nu văd în actualul context cum s-ar putea petrece Crăciunul şi Revelionul. Cu restricţiile din acest moment, sărbătorile de iarnă sunt compromise, dacă se vor relaxa vom găsi soluţii“, spune pentru ZF Dragoş Răducan, prim-vicepreşedinte executiv al FPTR.

Totuşi, chiar dacă sărbătorile de iarnă din acest an nu se vor desfăşura în aceleaşi condiţii ca anul trecut, apetitul oamenilor nu a scăzut considerabil, astfel că în această perioadă multe pensiuni au cerere de 50% pentru sărbătorile de iarnă, mai mic faţă de anul trecut, când cererea în aceeaşi perioadă era de 80%.

Restaurantele, spune Dragoş Răducan, ar fi trebuit să fie deschise treptat, pentru a se evita incertitudinea de acum care le dă bătăi de cap antreprenorilor care nu ştiu dacă mâine vor deschide sau nu. Începând de ieri, 20 octombrie 2020, restaurantele din Bucureşti sunt închise în interior pentru oameni, măsură venită în contextul în care Capitala a depăşit rata de 3 îmbolnăviri la mia de locuitori.

„Interesul oamenilor de a merge la restaurant a scăzut foarte multe din cauza acestor multiple ieşiri ale unor oficialităţi care închid şi deschid restaurantele şi zic că pot fi focare de infecţii. Nu ar fi fost această teamă dacă autorităţile ar fi avut o comunicare mai bună“, spune Dragoş Răducan.

El este de părere că ar trebui să ne obişnuim şi să învăţăm să trăim cu acest virus, ceea ce înseamnă că măsurile de siguranţa vor fi pe termen lung. „Avem şi un câştig în această mare de pierderi şi anume că vara aceasta nu am avut nicio toxiinfecţie alimentară pe litoral, probabil că aceste măsuri vor fi luate tot timpul de acum încolo“, explică prim vicepreşedintele FPTR.
Singura soluţie a antreprenorilor din turism este să se adapteze noilor reglementări astfel încât să reuşească să îşi protejeze angajaţii şi să facă, totuşi, şi o marjă de profit.

În ceea ce priveşte sporturile de iarnă, Dragoş Răducan este de părere că tendinţa pe care a observat-o în vară va continua şi în perioada următoare şi anume aceea de reducere a duratei de sejur. Astfel, oamenii vor prefera mai mult să petreacă o singură zi pe pârtiile de schi, venind dimineaţa şi plecând seara acasă.

Totodată, în privinţa turismului extern lucrurile sunt foarte incerte în contextul în care nu se ştie cum vor pleca avioanele, care vor fi zonele roşii. „Pe partea de incoming nici nu poate fi vorba, acesta a fost avantajul nostru, noi ne-am bazat pe proprii turişti“, spune Dragoş Răducan.

El adaugă faptul că zonele roşii ale turismului românesc sunt organizarea de evenimente, turismul de business şi turismul balnear, care îşi vor reveni, dar mult mai greu faţă de celelalte sectoare ale turismului din România. Turismul de business, estimează Dragoş Răducan, îşi va reveni peste câţiva ani la nivelul din 2019, în contextul în care multe dintre evenimente şi întâlniri s-au ţinut în această perioadă în mediul online.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

4 Comentarii

  1. Turismul a scazut cu 75-95% in mai toate tarile de pe glob. Iarna si primavara viitoare tot cu restrictii vor fi. Nici la noi nu va fi altfel.Doar turimul de proximitate, cel de tranzit,la distante mici, la nivel intern va functiona. Multi din turism vor trebui sa isi caute alte ocupatii si sa se ocupe de alte afaceri.Apoi multi oameni su invatat sa faca economii si nu vor mai cheltui multi bani pe turism.

  2. Mai termnați cu asemene poze false. Cum muzica populară nu scapă de falsitatea și idilismul emisiunilor Mărioarei Murăescu, care a fost totuși o iubitoare de muzică populară românească, dar a înlocuit firescul firescul, modul natural de a cânta cu teatral, la fel cum au modificat în rău instructorii de dansuri de la Amsamblurile populare jocurile adăugând tot felul de scuturat din fund la fete, așa nu scăpăm de imaginea echipei de folclor a Securității spilcuiță, dezindectată primindu-l pe tovarăsu Nicolae Ceaușescu cu pâine și sare. Nmai verificatoare de traseu și paharniceasca doamnă Dinu într-o laterală mai lipsește din poză!

  3. Daca Sarbatorile de Iarna sunt compromise,e clara criza economica !Iata un articol din sute de cuvinte,in apararea „margaretelor”,si asa nerentabile,pentru ca practica tarife de specula!
    Romani,mai stati si pe acasa, si mancati sarmale „Made in home”,ca ati uitat sa mai puneti muraturi,varza la butoi si sa rulati sarmale

  4. Noi ne pierdem LIBERTATEA dr rumanu’ se gandeste la „sejur”? wow! AVEM EXACT CE MERITAM!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.