Prima carte din România ilustrată cu AI, lansată sâmbătă

Un monstru în vacanță”, prima carte din România ilustrată cu ajutorul Inteligenței Artificiale, se lansează sâmbătă. Evenimentul va avea loc sâmbătă, 29 iulie 2023, ora 10.00, la Clubul Oamenilor de Știință, Strada Lahovari, nr. 09, București.

 Cartea „Un monstru în vacanță” a fost gândită pentru preșcolari și școlari la început de drum și îi provoacă pe cei mici să își înfrângă teama de necunoscut, teamă care poate crea în mintea umană scenarii care mai de care mai întunecate, dar care, nu întotdeauna este justificată.  

Deși unii oameni se tem de Inteligența Artificială, lucrarea de față ne arată că ne putem folosi de AI atât în educație, cât și pentru a crea ilustrațiile unei cărți pentru copii.  

 Faptul că am putut să mă bazez pe inteligența artificială pentru a ilustra această poveste este o dovadă clară că multe alte lucruri care țin de literatură ilustrată, educație sau cultură pot fi înfăptuite cu ajutorul AI. Acest domeniu este în continuă dezvoltare și cu siguranță vom putea crea mai rapid și mai precis imagini pentru diferitele proiecte care necesită ilustrație pentru a putea fi înțelese mai ușor, mai ales de către elevi„, a declarat autoarea cărții, Carmen Ivanov.

„În total, pentru cele aproximativ 30 de ilustrații alese pentru această carte au fost generate peste 500 de imagini în Midjourney. Dacă luăm în considerare faptul că fiecare comandă generează câte 4 iterații, cele 30 de ilustrații au fost selectate din câteva mii de variante «pictate» de către AI. Fără intervenție umană în procesul de rafinare – adică fără ajutorul neprețuit oferit de Radu Boeru – aceste imagini nu s-ar fi legat la fel de bine. Inteligența Artificială are încă multă nevoie de ingeniozitatea umană pentru a oferi rezultate atât de bine închegate precum cele pe care le puteți descoperi în cartea Un Monstru în Vacanță” a declarat Octavian Palade, cel care a generat imaginile pentru această carte. 

 „Timpul. O resursă prețioasă și irecuperabilă, care justifică „ajutorul” inteligenței artificiale, cel puțin pentru simplificarea procesului creativ și întrunirea unui termen limită. MidJourney este din punctul meu de vedere StartJourney; va trece mult până când inputul creativ al „inteligenței naturale” nu va mai fi necesar și sper să nu se ajungă vreodată la EndJourney, când mintea umană va deveni irelevantă creativ iar tehnologia va fi cu mult mai imaginativă și productivă decât noi.”, a declarat Radu Boeru, artistul grafic care a reușit să aducă toate imaginile la un numitor comun în carte.

Carmen Ivanov, unul dintre cei mai cunoscuți traineri de dicție din România, a antrenat peste 15.000 de persoane în ultimii 18 ani pe zona de dicție, voice over și public speaking și a publicat mai multe manuale de dicție pentru adulți și pentru copii: Șase sași în șase saci, seria de manuale de dicție pentru copii: Străfurnica, precum și cartea 613 greșeli gramaticale în limba română. 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

7 Comentarii

  1. dac ai fi un demon p-aici, unde te-ai ascunde, in lumina, cel mai bine…? cine ar fi primele tinte…?

  2. Cartea “A fost o data un sas, dar a ajuns intr-un sac” cand apare?

  3. Editura A.I.cand va tipari si publica editia in limba romana „Plavanul de lux mincinos”? Sau „Turistul de lux ratacit la cotroceni”? In legatura cu articolul, carti pentru copii cu poze frumos imprimate de romanii nostrii, cat si personalizate, sunt pe piata de vreo 2-3 ani. Nici nu trebuia sa introduca A.I. pentru tiparit carti cu imagini, exista o doamna din cluj care executa asemenea carti.

  4. Obligatoriu cu o nota sinistra pentru cei mici, ca sa-i obisnuiasca cu filmele „Scary Movie”, cu vrajitoria, cu Harry Potter, cu voodoo, cu astrologia si asa mai departe- cerinte ineluctabile ale societatii incluzive de maine, unde anormalul va fi prezentat drept normal iar 2+2 va fi egal cu 4 sau cu 5, in functie de nevoile regimului.
    Asta nu e educatie- asta e spalare pe creier!

  5. Ba, monștri nu sunt niciodată buni! Bau bau există cu un motiv bine determinat. Copii trebuie să se teama de necunoscut și de necunoscuți, de străinii care le oferă bomboane, de educatoarea care le explică despre beneficiile sexului ,în special cel anal etc. Monștri nu sunt niciodată în vacanță!

  6. mitul bau-bau chiar este real, din pacate. este vorba despre entitati care se hranesc cu energia negativa a oamenilor (ferme de energie). de aceea copiii trebuie speriati…glanda pineala secreta adrenochrome. la copii mai intens decat la adulti. secreta CRISTOS – este efectul acelei seve ayahuasca, extrasa din lianele Banisteriopsis Caapi. un elixir al super-constiintei. traim intre ei de zeci de mii de ani si habar n-avem, pentru ca refuzam sa cunoasteam… aproape toate vorbele de duh ale bunicilor s strabunicilor nostri se refera la acesti demoni. SI SUNT FOARTE ADEVARATE! fii cuminte maica ca vine bau-bau! mos ene pe la gene….ole lukoje (din povestile lui andersen) aka sandman… care nu sunt ceea ce se spune.

  7. E ca și cum ai purta cămașă din nylon ca pe vremea lui Gheorghiu-Dej.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.