Prima demisie în ASF după declanşarea scandalului RCA

Marius Vorniceanu, vicepreşedinte Autorităţii de Supraveghere Financiară, responsabil de sectorul asigurărilor, se gândeşte să îşi dea demisia. În urmă cu câteva zile el s-a prezentat la audieri la DNA, în dosarul Carpatica Asigurări. Acesta susţine că demisia nu are legătură nici cu Carpatica şi nici cu scandalul RCA, pentru că a decizia de plecare a fost luată mai de demult. Cotidianul Bursa a scris în urmă cu o zi că „Marius Vorniceanu, vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară pentru asigurări, a demisionat din funcţie, potrivit unor surse din piaţă, care au precizat că demisia va fi efectivă începând din 5 octombrie”.

Vorniceanu a fost în urmă cu două zile la DNA pentru a fi audiat. În aceeaşi zi, procurorii DNA au dispus reţinerea pentru 24 de ore a Angelei Toncescu, Dan Hosu şi Ion Sorin Tatu, în dosarul Carpatica Asig S.A. Sibiu.
Procurorii o acuză pe Angela Toncescu, la data faptelor membru şi ulterior preşedinte al Consiliului de Administraţie al S.C Carpatica Asig S.A. Sibiu, de 3 infracţiuni de cumpărare de influenţă. Angela Toncescu ar fi acţionat în mod sistematic, direct sau prin intermediul unor terţe persoane aflate în cercul sau relaţional, în vederea influenţării deciziilor de la nivelul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) în favoarea intereselor sale personale şi ale societăţii de asigurări, spun procurorii.

La momentul producerii faptelor, Vorniceanu era vicepreşedinte – membru executiv – responsabil de sectorul Asigurărilor-Reasigurărilor în cadrul ASF. Vorniceanu este un apropiat la fostului vicepremier Gabriel Oprea. Fata ultimului, Ana Maria Tudor, fostă Oprea, este consilier la cabinetul lui Marius Vorniceanu.

Recent, după declanşarea scandalului RCA, vicepreşedintele ASF Mircea Ursache a declarat că scandalul de pe piaţa RCA a fost o eroare managerială la nivelul conducerii ASF şi că vinovaţii de această criză sunt chiar colegii săi din conducerea Autorităţii care raspund de acest sector. “E normal ca aceia care răspund direct de sectorul de asigurări să îşi asume răspunderea. Rezolvarea problemei RCA, fie de către Parlament fie de către Guvern nu reprezintă decât o soluţie de avarie care trebuie continuată cu tragerea la răspundere a celor vinovaţi pentru situaţia în care s-a ajuns, iar aceştia sunt în ASF. Tratamentul colectiv, sancţiunea colectivă nu sunt acceptate nicăieri. Sunt răspunderi personale pentru maniera în care s-a gestionat un sector de activitate în piaţa financiară nebancară. Nu ştiu niciun stat în UE care să aibă o astfel de evoluţie a tarifelor la RCA”, a declarat Ursache în cadrul unei conferinţe pe teme legate de piaţa de capital. Indirect, Mircea Ursache susţine că Mişu Negriţoiu, preşedintele ASF, şi Marius Vorniceau, vicepreşedintele pe asigurări, ar trebui să răspundă pentru scandalul din piaţa RCA, cei doi fiind direct responsabili de această piaţă.

Conform lui Ursache, problemele din piaţa RCA au fost generate de o serie de erori manageriale, atât la nivelul conducerii ASF, cât şi al sectorului de asigurări, iar intervenţia autorităţilor în această situaţie este explicabilă. “Ce s-ar fi întâmplat dacă în România preţul pâinii, sau al rechizitelor şcolare sau al medicamentelor ar fi crescut cu 300%? Credeţi că instituţiile statului ar fi stat pasive, ar fi lăsat să evolueze în aşa hal un cost cu efecte sociale uriaşe? Cred că nu. Este clar că ne aflăm în faţa unor erori manageriale la nivelul conducerii ASF şi al sectorului de asigurări”, a mai spus Ursache.

Transportorii au invocat în nenumărate rănduri că tarifele pentru poliţele RCA sunt foarte mari, acuzând ASF că patronează această stare de fapt.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4565 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.