Bugetul pe 2018

Prima încălcare a promisiunilor făcute de Coaliție

Conducerile companiilor de stat vor fi numite politic de acum încolo după ce deputaţii au adoptat proiectul legislativ privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, cu amendamente. Actul normativ are ca obiect de reglementare modificarea unui alineat al articolului 1 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 109/2011 privind instituirea unui management profesionist la societățile de stat. Deputații au introdus pe lista excepțiilor de la aplicarea legislației privind guvernanța corporativă 94 de companii de stat din România și filialele acestora. Schimbarea legislației operată de Camera Deputaților contrazice promisiunile făcute de ministrul de Finanțe, Ionuț Mișa, în Raportul privind bugetul de stat pe 2018 prin care spune că pentru anul viitor vor fi întreprinse reforme structurale în sectorul companiilor, respectiv îmbunătățirea guvernanței corporative. Aceaasta, se arată în documentul semnat de Mișa și contrasemnat de Tudorel Toader, ministrul Justiției, reprezintă o prioritate pentru guvern, vizând reforma managementului privat la companiile de stat din domenii strategice (cu contracte standard, criterii de performanță și plată în funcție de performanță). Conform documentului, se va avea în vedere: selectarea managementului profesionist, fiind monitorizate acţiunile de selectare a managementului profesionist în domenii prioritare: energie, resurse minerale şi comunicaţii. De asemenea, se spune că s-a demarat procesul de consolidare/creare a structurilor responsabile în gestionarea întreprinderilor publice din cadrul autorităţilor tutelare, având ca principale obiective asigurarea transparenţei şi integrităţii în aplicarea principiilor guvernanţei corporative la nivelul întreprinderilor publice, monitorizarea rezultatelor operaţionale ale întreprinderilor publice din subordine, precum şi asigurarea unui management stabil şi eficient la nivelul acestora. În vederea creşterii performanţelor economice a unor întreprinderi publice din domeniul energiei, transporturilor şi industriei de apărare se vor avea în vedere acţiuni pentru demararea procesului de restructurare/reorganizare şi eficientizare a acestora, se mai arăta în documentul semnat de Mișa și Toader. Toate aceste rânduri sunt anulate astfel de amendarea de către deputați a OUG 109/2011, actul normativ care prevede posibilitatea selectării managerilor privaţi la societăţile de stat.

Consecințe

Excepțiile votate de deputați vor duce la subminarea credibilității companiilor în rândul investitorilor străini şi vor avea un impact negativ asupra performanţei companiilor incluse pe lista respectivă. De asemenea, vor fi afectate veniturile statului şi buzunarele cetăţenilor. Controlul acesta politic, insituit de deputați, are legătură cu viitorul Fond Național de Dezvoltare, gândit de PSD, care va fi alimentat cu câștigurile realizate de aceste societăți. Or, un manaement profesionist ar fi fost mai greu de convins să facă așa ceva.

Mic istoric

Din 2012 și până azi, în fruntea companiile controlate de statul român s-au perindat peste 100 de manageri privați care au consumat milioane de euro fără să reușească să scoată din hățișul birocratic, clientelar și corupt societăți esențiale din economia autohtonă. “Independența” lor a deranjat mediul politic iar ultimele mișcări ale aleșilor converg către o repolitizare a conducerilor societăților de stat. Recent, senatorii au scos de pe lista companiilor de stat cu management profesionist Tarom, Regia Autonomă Monitorul Oficial, Regia Autonomă Administrația Protocolului de Stat, Romarm, Avioane Craiova, Romaero, Complexul Energetic Oltenia, Șantierul Naval Mangalia, Societatea Mecaniă București, Metrom, Carfil, Fabrica de Pulberi Făgăraș, Pirochim, UM Sadu, UM Cugir, Arsenal Reșița, Societatea Electromecanică Ploiești, Automecanica Moreni, IAR Ghimbav, SM Mija, UM Plopeni. Acestea se adaugă unei liste din care fac parte Regia Autonomă Rasirom, Administrația Națională de Meteorologie, Compania Națională Romtehnica, CEC Bank, Eximbank și Fondul Naţional de Garantare a IMM-urilor. Senatorii puterii au spus că guvernarea corporativă la aceste companii funcționează defectuos și un exemplu dat este cel al Complexului Energetic Oltenia, unul dintre principalii producători de energie din țară.

Guvernanța corporativă este definită, prin OUG 109/2011 și Legea 111/2006 ca fiind „un complex de procese, practici, politici, cadru de reglementare, cu impact asupra conducerii, administrării şi controlului unei companii, cu un rol important în protejarea intereselor acţionarilor, întrucât sprijină maximizarea valorii deţinerii în companie pe termen lung, şi în stimularea atenţiei investitorilor asupra companiei, prin transparentizarea şi eficientizarea activităţilor şi proceselor din cadrul companiei, întrucât investitorii au nevoie de informaţii corecte, de calitate şi diseminate la timp pentru a putea lua decizii de investiţie.”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4573 Articole
Author

3 Comentarii

  1. Felicitari PSD si ALDE!Tot inainte…..S-a facut dreptate,pana cand numai SRI sa numeasca directorii…..

  2. Nu prima, ci a mia incalcare a programului cu care au mintit poporul in campania electorala PSD si aliatii. Cu pilosi incompetenti numiti de PSD-ALDE aceste companii majoritatea falimentare vor atarna ca o piatra de gatul cetateanului nevoit sa le intretina din buzunarul propriu.

  3. „Prima incalcare”?!
    Pai, din Programul de guvernare cu care a fost Investit Guvernul PSD-ALDE nu s-a indeplinit mai nimic!
    Doar minciuni si manipulari jalnice care merg la votantii semianalfabeti ai acetsor penali!
    Rusine!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.