Primele reacții după decizia CCR în cazul Kovesi

La scurt timp după ce judecătorii Curții Constituționale au admis sesizarea Guvernului în cazul Kovesi, ministrul Justiției Tudorel Toader a reacționat pe pagina sa de Facebook. Este prima reacție care a survenit anunțului CCR.  Au urmat apoi reacțiile președintelui ALDE, dar și al fostului judecător CCR, Toni Greblă.

UPDATE 16.34. Fostul judecător al Curții Constituționale, Toni Greblă, susține că președintele României va fi obligat să semneze decretul de revocare al Laurei Codruța Kovesi, după decizia Curții Constituționale.

”Decizia CCR de astăzi, previzibilă ca urmare a jurisprudenței Curții, este una care îl obligă pe domnul Iohannis să finalizeze procedura de revocate.  Cum orice procedură a început printr-un act al ministrului Justiției, ea se finalizează printr-un decret al președintelui.

Prin decizia CCR președintele este obligat să semneze și să promulge acest decret de demitere, prin care va fi finalizată procedura de revocare”, a declarat Toni Greblă, la Antena 3.

UPDATE  16.31.  Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a avut o primă reacție după decizia luată de Curtea Constituțională, aceea de a admite sesizarea ministrului Justiției, Tudorel Toader. CCR a constatat, miercuri, că există conflict între puteri în cazul respingerii revocării şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi.

„Foarte multă vreme am auzit discuții despre România care publică semi-prezidențială, pornindu-se de la ideea că președintele este votat direct. Acesta nu este un criteriu definitoriu, ci este vorba de atributele președintelui. O să întrebați care e legătura cu ce discutăm de fapt. Curtea Constituțională ce face? Face să întărească poziția Executivului, a Guvernului, a ministrului Justiției în ceea ce privește relația instituțională între ministrul Justiției și Ministerul Public.

CCR practic subliniază că Ministerul Public funcționează sub autoritatea ministrului Justiției, așa cum este trecut în mod explicit, clar și fără echivoc în Constituție, și președintele are un rol solemn și de a da greutate și legalitate deciziei de numire și de revocare în cazul procurorilor. Deci președintele nu poate să aibă un rol decisiv”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

UPDATE. 15.56- Ion Stelian, membru în Comisia specială pentru legile justiţiei, a declarat, miercuri, că preşedintele Klaus Iohannis ar putea să nu ţină cont de decizia CCR în cazul în care şeful statului ar putea fi obligat să o revoce pe Laura Codruţa Kovesi.

„Am aflat şi noi în urmă cu puţin timp în legătură cu decizia CCR mult aşteptată. În ceea ce ne priveşte, din păcate, nu putem spune că ne surprinde foarte tare. Am văzut în ultima perioadă o înşiruire întreagă de decizii CCR care par a ajuta consistent puterea actuală. Sunt obligatorii deciziile CCR, trebuie să le respectăm, dar putem să ne permitem să le şi comentăm şi putem să le aducem şi critici unei instituţii care pe zi ce trece arată tot mai clar că judecătorii CCR sunt numiţi politic. Până nu vedem motivarea, noi nu am găsit argumente decât în mod contrar. Ne aşteptam la o soluţie de respingere, nu vedem un conflict de natură constituţional şi nu vedem faptul că preşedintele şi-a exercitat puur şi simplu o prerogativă legală constituie o încălcare a Constituţiei. Se încearcă luare unor atribuţii importante ale preşedintelui, confiscarea, dacă vreţi, ale unor atribuţii”, a spus deputatul USR, Ion Stelian.

Întrebat dacă preşedintele ar putea să refuze să pună în aplicare decizia CCR, Ion Stelias a spus: „Eu vă pot spune că un preşedinte foarte jucător, în momente atât de tulburi care afectează democraţia şi statul de drept în România poate lua în calcul şi o astfel de variantă pentru că are o legimitate Constituţională. (…) Nu există nicio cale de atac, dar la fel nu există nicio modalitate de constrângere a preşedintelui să se supună acestei decizii”, a mai spus deputatul USR.

Curtea Constituţională a decis că există un conflict instituţional, după ce Guvernul a sesizat un posibil conflict între Executiv şi Preşedinţie, ca urmare a faptului că preşedintele Klaus Iohannis a refuzat să o revoce pe Laura Codruţa Kovesi, procuror şef al DNA.

UPDATE: 15.13 – Și a procurorul general al României, Augustin Lazăr a reacționat după decizia CCR: „Am luat act. Aștept motivarea“.

„Decizia CCR valorifică principiul constituţional potrivit căruia procurorii îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea ministrului justiţiei. Preşedintele României nu are nici o abilitare legală pentru evaluarea competenţelor profesionale sau manageriale ale procurorilor de rang înalt, spre deosebire de ministrul justiţiei care are astfel de competenţe, stabilite atât la nivel constituţional cât şi la nivel infraconstituţional.“, scrie Toader pe pagina sa de Facebook.

Curtea Constituțională a decis că există un conflict instituțional, după ce Guvernul a sesizat un posibil conflict între Executiv și Președinție, ca urmare a faptului că președintele Klaus Iohannis a refuzat să o revoce pe Laura Codruța Kovesi, procuror șef al DNA.

Curtea Constituțională a admis, cu majoritate de voturi, că există un conflict înytre președinte și ministrul Justiției, Tudorel Toader, din cauza refuzului șefului statului de a o revoca din funcție pe Laura Codruța Kovesi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

5 Comentarii

  1. la ce-o aştepta nea dezgusti motivarea, că doar e formulată în termeni juridici, ce dracu’ să-nţeleagă? Puneţi, bă, profesionişti în posturile astea, nu obiele…

  2. Ați zice și că domnul ministru de la justiție a îndeplinit cu stăruință și determinare îndrumările de la partid ale domnului Popescu Tăriceanu „Bârzoi” ?

  3. Tov Toader, s-a furat in 28 de ani-in special de voi,oamenii asa zisi politici, peste 2000 de miliarde euro. Treaba ta este sa pui presiune,eventual, pe procurori sa cerceteze cazurile de hotie si ,facand parte din guvern,sa pui presiune pe FISC sa confisce banii care nu pot fi justificati. Asta e menirea ta acolo, tov procuror comunist, nu sa incerci sa anihilezi si sa o suoui singura institutie care mai face ceva pentru cetatenii acestei tari. Dar acuma ati intrecut orice masura si timpul vostru se apropie de final. Singura problema ramasa este cati ani de puscarie o sa faceti toti cei care ati adus tara intr-un asemenea haos. In ce priveste pe Iohannis nu are nicio obligatie sa respecte aceasta decizie politica a unor bolsevici ajunsi acolo. Nici Parlamentul nu a respectat decizia lor in cazul celor 300 de parlamentari si nici in demiterea de doua ori a lui Basescu. Acolo-in cele 3 cazuri-nu era OBLIGATORIE hotararea CC? Daca NU nici acuma nu e. Daca DA, parlamentul este ILEGAL si nu mai are nicio valoare. TREBUIE OBLIGATORIU ALEGERI ANTICIPATE! SINGURA SOLUTIE .

  4. Preşedintele NU e obligat să o demită etc.etc Preşedintele s-a pronunţat deja pe această speţă şi a hotărât să NU o demită. Prin urmare, hotărârea CCR vine după această hotărâre a Preşedintelui şi cf.legii nu se poate aplica retroactiv, ci doar de acum înainte.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.