Primăria Iași preia de la Veolia termoficarea orașului

Primăria Municipiului Iași va prelua de la privatul Veolia sistemul de furnizare a apei calde și căldurii, după ce actualul acord expiră la sfârșitul acestei luni, a anunțat primarul Mihai Chirică.
„De la începutul anului cei de la Veolia ne-au notificat că intenţionează să plece dacă nu găsesc un element de reechilibrare financiară a contractului cu noi. Au acumulat pierderi de 148 de milioane de lei. Din păcate, toate soluţiile aveau o conotaţie foarte periculoasă asupra viitorilor consumatori întrucât pentru recuperarea unor asemenea pierderi sau alte soluţii de reechilibrare a contractului ar fi trebuit să facem un tarif foarte mare. Am ajuns la concluzia că trebuie să încetăm contractul începând cu data de 1 mai. Va exista o perioadă tranzitorie de 90 de zile, cum spune legea, de continuitate a serviciului dinspre Veolia spre municipalitate”, a declarat primarul Mihai Chirica.
Acesta a dat asigurări că nu se vor face disponibilizări în rândul celor 354 de angajaţi ai actualului furnizor de apă caldă şi căldură în sistem centralizat. Conform edilului, cei de la Veolia vor asigura toate salariile compensatorii în această perioadă de 90 de zile. Mai mult, aceştia îşi vor primi şi prima de 1 mai, aşa cum e prevăzut în contractul colectiv de muncă.
„Preluăm în totalitate personalul care a fost redus de la 1.200 de persoane la 354 de oameni. (…) Vom păstra toată structura de coordonare de la Veolia, vom deschide şi o şcoală de formare de specialişti, pentru că în momentul de faţă Veolia lucrează cu foarte multe persoane pensionare care de la o zi la alta pot ajunge să nu mai fie active. Vom începe acest demers în cursul săptămânii viitoare”, a mai spus primarul Mihai Chirica.
În perioada celor 90 de zile, va fi emisă o hotărâre de Consiliu Local pentru a crea o structură de termoficare în cadrul Termo-Service SA, care va fi autonomă care să preia angajaţii şi să asigure serviciile de termoficare.
Primarul Iaşiului a declarat că pierderile nu sunt generate de management, ci de legislaţia în domeniul calcului agentului termic, „care este învechită şi neadecvată”, motiv pentru care este nevoie de o schimbare legislativă în domeniu.
„Aceste probleme de natură legală sunt relevate inclusiv de studiile de audit comandate de Veolia unor companii de top în domeniu, precum Deloitte. La aceasta se adaugă schimbarea de paradigmă a întregii strategii a Uniunii Europene în domeniul mediului, al energiei şi al climei, strategie care obligă toate statele membre să se angajeze în tranziţia de la utilizarea cărbunelui în cea a gazului şi a surselor regenerabile. (…) Este necesară modificării urgente a legislaţiei în domeniu, legislaţie din cauza căreia întregul sistem de termoficare centralizată din România va intra în colaps. Am făcut şi până acum numeroase demersuri pe lângă Agenţia Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei şi Ministerul Energiei şi vom încerca să sensibilizăm şi factorul politic pentru modificarea legislaţiei în domeniu”, a mai spus primarul Chirica.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Mihai Soare 1073 Articole
Author

4 Comentarii

  1. Ajutati oamenii nevoiasi , dar si pe cei rau platnici sa-si puna centrale si terminati odata cu circul apei calde .

  2. In urma cu 6…7 ani chiritei, penelistul vindea termoficarea veoliei, se distrugea tot sistemul de termoficare si se plateau comisioane grase. Acum se fac alte invarteli..

  3. O ia primari inapoi, o peabiliteza pe bani grei dupa care o da inapoi alora ca sa o mulga.

  4. Afara cu excrocii francezi!! Sa plece si de la apa canal Bucuresti!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.