Primii laureaţi de la Cannes

Ieri seară, juriul secţiunii „Cinéfondation” a Festivalului de la Cannes, prezidat de Atom Egoyan şi format din actriţele Emmanuelle Devos şi Dinara Droukarova şi producătorii Carlos Diegues et Marc Recha, a anunţat învigătorii.

Egoyan a declarat că „juriul a fost foarte impresionat de calitatea selecţiei” şi, mai ales, de interpretările „de o memorabilă fineţe” ale actorilor din scurt şi mediumetrejaele semnate de studenţii şcolilor de cinema. În competiţie au intrat 13 pelicule, dintre care două de animaţie, din cele 1.524 prezentate de 328 de şcoli din 65 de ţări. Patru dintre aceste şcoli sunt de dată recentă: Facultatea de Arte Dramatice din Serbia, cea de la Harvard University din SUA, Universitatea Sejong din Coreea de Sud şi Universitatea Sint-Lukas din Belgia. Selecţionera secţiunii, Dimitra Karya, a explicat că filmele au fost alese în funcţie de personalitatea lor puternică, ce le barează şansa de a fi selectate în alte festivaluri.

Premiul I, în valoare de 15.000 de euro, a fost atribuit tânărului Juho Kuosmanen de la Universitatea Aalto, din Finlanda, pentru „Vânzătorul de pictură”. Francezul Vincent Cardona a obţinut Premiul al II-lea (11.250 de euro) pentru „Oriunde, dincolo de lume”, în timp ce Premiul III (7.500 de euro) a fost conferit ex-aequo peliculelor „Coloana a V-a” americanului Vatche Boulghourjian şi „Am deja tot ce îmi doresc”, semnată de sârbul Dane Komljen.

Există convingerea că la secţiunea „Cinéfondation” apar noile tendinţe ale cinematografului. Ea este întărită de faptul că o seamă de câştigători de aici au revenit peste un timp în celelalte secţiuni ale festivalului, precum Agnes Kokcsis, Kornel Mundruczo Alicia Duffy sau Gonzalo Tobal.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Victoria Anghelescu 1046 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.