Primii ostatici eliberați după armistițiu

Primii dintre ostaticii răpiţi de Hamas de pe teritoriul israelian şi duşi în Gaza au fost puşi în libertate vineri, în baza acordului negociat cu medierea mai ales a emiratului Qatar, la câteva ore după intrarea în vigoare a unui armistiţiu între Israel şi mişcarea islamistă palestiniană, relatează AFP.

Armistiţiul le oferă, pentru prima dată după şapte săptămâni, un respiro locuitorilor enclavei, asediată şi bombardată din 7 octombrie de armata israeliană.

Emiratul Qatar a obţinut miercuri un acord privind un armistiţiu de patru zile, ce poate fi prelungit, în care 50 de ostatici din Gaza vor fi eliberaţi în schimbul a 150 de palestinieni din închisori israeliene.

Două surse apropiate de Hamas au afirmat că ostaticii au fost predaţi în Fâşia Gaza Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (CICR), în vederea revenirii lor în Israel.

Potrivit unei surse de securitate israeliene, serviciile de securitate au recepţionat ’13 ostatici israelieni’.

Thailanda a anunţat, la rândul său, că 12 cetăţeni de-ai săi luaţi ostatici au fost eliberaţi de Hamas.

Armata israeliană estimează că în jur de 240 de persoane au fost răpite de Hamas pe 7 octombrie şi apoi duse în Gaza. Premierul Benjamin Netanyahu a făcut din eliberarea lor o condiţie pentru orice încetare a focului.

‘Pauza umanitară’ a intrat în vigoare vineri, la ora locală 07.00 (05.00 GMT), iar Qatarul anunţase joi că un prim grup de 13 femei şi copii va fi ‘eliberat în jurul orei 16.00 (14.00 GMT)’.

La prânz, o listă cu numele a 39 de deţinuţi palestinieni – 15 copii şi 24 de femei -, care pot fi eliberaţi în schimbul ostaticilor, a fost difuzată de Comisia responsabilă de prizonieri a Autorităţii Palestiniene.

CICR ‘va primi ostaticii unul câte unul, sau în grupuri, îi va trece frontiera’ cu Egiptul prin terminalul de la Rafah, apoi ‘îi va încredinţa forţelor israeliene’, a indicat Ziv Agmon, consilierul responsabil de acest dosar în cadrul biroului premierului Netanyahu, din centrul de presă instalat la Tel Aviv pentru a urmări această operaţiune.

Potrivit unei surse din serviciile de securitate egiptene, ostaticii urmau să plece apoi spre Israel de pe aeroportul egiptean al-Arish, din nordul Sinaiului. Informaţia nu a fost confirmată de partea israeliană.

Ostaticii eliberaţi ‘se vor reuni cu familiile după sosirea lor’ într-un spital din Israel, a indicat Ziv Agmon.

Israelul a difuzat o listă cu 300 de palestinieni susceptibili să fie eliberaţi în total dacă armistiţiul va fi prelungit. Dintre aceştia, 33 sunt femei şi 267 sunt persoane de sub 19 ani. Pe listă se află 49 de membri ai Hamas.

‘Noi am pus condiţia ca prizonierii femei şi copii palestinieni să fie eliberaţi în ordinea vechimii’ în detenţie, a declarat Bassem Naim, un înalt responsabil al Hamas.

Guvernul şi armata Israelului s-au angajat ca, după încetarea armistiţiului, să ‘continue’ luptele împotriva Hamas.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

2 Comentarii

  1. Pauza nu va oferi un respiro locuitorilor din fâșia gaza ci descreieraților din Hamas. Ei se vor regrupa și șefii lor vor încerca să fugă. Asta dacă nu se vor lua la bătaie cu Frăția Musulmană. Printre ostaticii eliberați se află și o doamnă cu origini românești împreună cu fiica ei. Tatăl doamnei trăiește în România.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.