Italia riscă penalizarea cu 0,5% din PIB

Primul buget italian redactat la Roma, respins la Bruxelles

Vicepremierul Matteo Salvini

Guvernul populist al Italiei este eroul unei premiere în istoria UE, după cum s-a exprimat comisarul european pentru Afaceri Economice, Pierre Moscovici – bugetul propus de executivul de la Roma a fost respins de Comisia Europeană, care a considerat că deficitul bugetar propus, de 2,4% din PIB, este ”o violare gravă a pactului de creștere și stabilitate”. Este pentru prima dată în istoria UE când un buget național este respins de executivul supranațional de la Bruxelles, notează Il Sole-24 Ore. Italia riscă să fie penalizată cu 0,5% din PIB, prin procedura de deficit excesiv.

Pentru vicepremierul Luigi di Maio, răspunsul UE nu este o surpriză. ”Nu mă surprinde: este primul buget italian conceput la Roma, nu la Bruxelles!”. ”Știm că, dacă ne supunem, experții favorabili sectorului bancar și auterității vor reveni imediat. Deci nu vom abandona. Știm că suntem pe drumul cel bun”, a spus vicepremierul di Maio.

Guvernul format de Mișcarea de 5 Stele (populist) și de Liga (de extremă-dreapta) a propus un deficit bugetar aflat în marja a 3% din PIB cerută de UE. Problema ține însă de datoria publică uriașă a Italiei, de 130% din PIB. Doar Grecia are o datorie procentuală mai mare, de circa 180% din PIB, însă valoarea datoriei italiene este cea mai mare din UE și una dintre cele mai mari din lume. Apoi, guvernul actual a decis să conceapă un buget cu un deficit de trei ori mai mare decât cel anterior. Mai mult, scrie Bloomberg, populiștii au mărit cu 0,8% deficitul bugetului ajustat (deficitul rezultat în cazul în care rata șomajului ar fi zero), în condițiile în care UE ceruse ca acest tip de deficit să fie redus cu 0,6%. Prin urmare, pe 23 octombrie, Comisia a respins proiectul italian de buget și i-a dat guvernului de la Roma trei saptamani pentru rectificări.

”Ușa mea este deschisă mereu și sper că guvernul italian va auzi acest mesaj”, a spus comisarul francez Moscovici. Numai că primele reacții ale puterii de la Roma lasă să se înțeleagă că cele trei săptămâni nu vor aduce decât un dialog al surzilor. Aflat în vizită la București, vicepremieruil Matteo Salvini, liderul Ligii, a declarat că Italia nu va da înapoi. ”Parlamentul italian este cel care modifică bugetul italian, nu Comisia”, a spus Salvini. ”Nu atacați un guvern, ci atacați un popor”, a mai spus vicepremierul și ministrul de Interne al Italiei.

O reacție și mai dură a venit din partea unui eurodeputat din partidul lui Salvini. ”Calc, cu un pantof Made in Italy, pe muntele de miciuni al Comisiei”, a scris pe Twitter Angelo Ciocca. ”Cine ești tu?”, l-a întrebat eurodeputatul pe comisarul Moscovici, căruia i-a transmis că răspunsul din partea UE este ”un rahat”.

Premierul Italiei, Giuseppe Conte, un personaj cotrolat de cei doi vicepremieri populiști, a declarat pentru Bloomberg că nu există un ”plan B”, după respingerea proiectului de buget. Premierul a declarat însă că este dispus să ”reevalueze anumite cheltuieli, dacă este necesar”. El este convins că economia Italiei va crește și că un buget precum cel propus de guvernul său va dinamiza creșterea. ”Este cea mai buna cale pentru a scăpa din capcana crizei”, a spus Conte.

Analiștii de la Bloomberg susțin poziția Comsiei Europene, arătând că, înaintea crizei, Grecia avea deficite bugetare foarte mari, iar aceasta a dus la pierderea încrederii investitorilor și a aruncat țara în spirala datoriilor. Acum, Italia nu prevede reducerea deficitului structural decât începând cu 2022 și riscă aceeași pierdere a increderii investitorilor, începând cu creșterea dobânzilor la datoriile suverane pe care încearcă să le vândă statul italian. În plus, PIB-ul Italia nu a reusit nici acum să revină la nivelul din 2008, economia având o creștere foarte mică. Argumentul principal pentru penalizarea Italiei este însă proiectul numit moneda unică europeană – ”Zona euro a învățat lecția că trebuie să aibă un puteric interes comun în menținerea disciplinei fiscale în țările membre”, scrie Bloomberg. Altfel, problemele se pot extinde către alte economii slabe și sunt necesare resurse uriașe pentru modificarea tendințelor negative.

Există însă rațiuni politice puternice pentru ca guvernul de la Roma să se încăpățâneze în disputa cu Comisia Europeană. Alegerile europarlamentare din mai 2019 pot aduce cel mai slab rezultat pentru partidele tradiționale, în timp ce forțele populiste și eurosceptice ar putea înregistra cele mai mari performanțe electorale.

Estimările făcute de presa italiană arată că Liga lui Salvini ar putea deveni cel mai puternic partid eurosceptic din  Parlamentul European, depășind Frontul Național al Marinei Le Pen sau Partidul Lege si Justiție al lui Jaroslaw Kaczynski. În plus, euroscepticii ar putea ajuge la un total de circa 170 de mandate, insuficiete pentru o majoritate, dar suficiente pentru a propune o alianță între forțele de centru-dreapta (Partidul Popular European) și cele de extremă, după modelul din Austria. Însă, cel mai probabil, în ciuda rezultatelor ce se anunță foarte bune pentru eurosceptici, alegerile europene vor duce în premieră în UE la o coaliție între PPE, socialiști și liberali. Este ceea ce publicația italiană Linkiesta numește ”Europa lui Merkel, un monstru care îi ține împreună pe Macron și Viktor Oban, pe lângă care vine chiar și Luigi din Maio”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

4 Comentarii

  1. Guvernul italian nu va da înapoi. Cea mai mică concesie pe care ar face-o Bruxellului le va fi fatală! Dacă este să crape, măcar o vor face cu demnitate.

  2. Să fim serioși! Niciun polonez și niciun ungur nu doresc părăsirea UE. Polonia și Ungaria nu au resursele României. Actuala formulă prin care beneficiază și de resursele României le convine de minune! Rățoiala cu Bruxellul este strict legată de banii repartizați. Copilul care nu urlă, nu primește lapte!

  3. Deci, daca guvernul italian propune un buget avantajos pentru tara lui, e populist, in viziunea lui Strul Moscovici. Moi Marchevici, las-o jos ca macane!

  4. Un deficit bugetar propus de Italia de 2,4% nu e bun pentru mafia de la Bruxelles, asta in timp ce Franta, ani la rind, si chiar si Germania, mai demult, au depasit regulat 3%, si asta doar cu mici „mustrari” !! Italienii ar trebui ca, daca sint penalizati, sa reduca exact cu acelasi procent contributia lor la bugetul acestei grupari de crima organizata care este UE !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.