Prin proiectul Romanian Gas Hub, TRANSGAZ redefinește ce înseamnă cu adevărat strategie

În condițiile în care termenul „strategic” este folosit din ce în ce mai des în legătură cu sectorul energetic în general și cu resursele de gaze naturale în particular, SNTGN Transgaz SA, operatorul tehnic al sistemului pentru transportul gazelor naturale în România, adaugă o nuanță deosebit de importantă: România poate să fie nu doar un exploatator al rezervelor de gaze naturale, nu doar un punct strategic de tranzit, ci și un jucător regional, printr-un hub gazier.

Argumentele pentru înființarea unui Hub Gazier românesc au la baza poziția geostrategică de care se bucură România, țara noastră fiind localizată pe importante coridoare de transport între piețele bine dezvoltate din centrul Europei și sursele de aprovizionare din SE Europei. România are o rețea de conducte de transport gaze naturale de aproximativ 14.000 km, din care 479 km reprezintă gazoductul BRUA Faza 1, un nivel ridicat al producției interne de gaz natural și un consum de aproximativ 12,4 mld.mc/an. Rețeaua este operată în mod profesionist de Transgaz și dispune de cele mai bune condiții esențiale pentru crearea unui hub de gaze funcțional, lichid și bine acceptat pe piața energetică.

Radiografia energiei românești (1) : Sistemul Național de Transport gaze

România are proiecte de investiții în proces de implementare și/sau planificare pentru dezvoltarea infrastructurii cofinanțate prin granturi acordate de Uniunea Europeană. Transgaz în calitate de OST (operator de sistem de transport) are un Plan de dezvoltare a infrastructurii de transport gaze naturale (SNT) pe următorii 10 ani, cu proiecte in valoare estimată la aprox. 4,1 miliarde euro (din care 1,25 miliarde euro pentru proiecte care au decizie finală de investiție (FID) sau pentru care aceasta se află în fază avansată a fi luată (A non FID).

Astfel, pe lângă toate dezvoltările de infrastructură gazieră și investițiile pe care le-a derulat și le-a finalizat, Transgaz a inițiat proiectul Hub-ului de gaze: Romanian Gas Hub Services. Înființarea acestei companii a fost aprobată de către acționarii companiei în luna martie 2020, după ce în anul 2019, Transgaz a semnat cu Austrian Central European Gas Hub AG, operatorul hub-ului de gaze de la Baumgarten, un acord de cooperare în vederea înfiinţării unei societăți mixte ce va avea ca obiectiv operarea unui punct virtual de tranzacţionare a gazelor în România. Transgaz urmează să deţină 51% din acţiunile ce vor forma capitalul noii societăţi, în timp ce Austrian Central European Gas Hub va avea o participaţie de 49%. Inițiativa unui hub gazier regional în România înseamnă un pionierat în domeniul energetic pentru regiunea sud-est europeană. Prin înfiinţarea companiei se doreşte crearea unei noi infrastructuri de tranzacţionare a gazelor naturale din România, iar Transgaz a invitat producătorii de gaze OMV Petrom şi SNGN Romgaz SA în acţionariatul noii societăţi, precum şi alte instituţii sau firme, CEC, Eximbank, Bursa Română de Mărfuri, Bursa de Valori Bucureşti sau OPCOM, administratorul pieţei de energie electrică.

HUB-ul de gaze în România este un proiect ambiţios care susţine pe deplin consolidarea Uniunii Energetice Europene, plasând ţara noastră pe harta proiectelor inteligente şi inovatoare la nivel naţional, regional, european şi internaţional. Acest proiect va aduce o viziune nouă asupra pieței gazelor naturale, fiind cea mai mare piață gazieră din regiune, cu cea mai mică dependență de importuri. Proiectele energetice majore de importanță geostrategică pe care România le gestionează la ora actuală, beneficiază şi de sprijin din partea Uniunii Europene.

Radiografia energiei românești (3): Producția și consumul de gaze

Proiectul unui hub regional pe teritoriul României înseamnă avantaje multiple în domeniul securităţii energetice, dar și beneficii comerciale, economice și geopolitice. HUB-ul de gaze în România conferă țării noastre o poziție importantă în funcționarea piețelor regionale și a proiectelor de securitate energetică, predictibilitate și siguranță în aprovizionare pentru consumatori, prin dezvoltarea unei piețe autohtone de tranzacționare, responsabile, transparente și lichide, unic dispecerizate pentru prevenirea crizelor în situații excepționale. Operatorii de transport și sistem regionali se vor bucura de venituri crescute realizate din tarifele de transport prin creșterea volumelor transportate. Accesul producătorilor de gaze din România la piețele regionale și europene va stimula investițiile în infrastructură. Consumatorii casnici și industriali din România vor beneficia de surse sigure de gaze naturale și de prețuri în sistem concurențial prin conectarea la culoarele regionale de transport.

În legătură cu acest proiect, domnul ION STERIAN, administrator al companiei cu mandat reînnoit pentru încă 4 ani și director general cu mandat provizoriu pe 4 luni (compania fiind în proces de derulare a procedurii de selecție a directorului general și celui financiar conform OUG nr.109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, cu modificările și completările ulterioare) a declarat: Inițiativa Transgaz pentru înființarea unui hub gazier regional în România înseamnă un pionierat în domeniul energetic pentru regiunea sud-estului european, o iniţiativă curajoasă cu impact pe termen lung, contribuind la dezvoltarea economică sustenabilă a ţării şi la potenţialul acesteia de a deveni o voce mai puternică în plan internaţional. Hub-ul Gazier românesc presupune o nouă viziune asupra pieței gazelor naturale, anume aceea de a construiri o piață liberă, transparentă, lichidă, responsabilă, atent supravegheată, dezvoltând modalități de susținere a clienților vulnerabili, unic dispecerizată pentru prevenirea crizelor în situații excepționale și total integrată în Uniunea Energetică Europeană. Prin înființarea acestui Hub, Transgaz își afirmă definitiv rolul central în ceea ce privește asigurarea securității energetice în România și în regiune. Hub-ul românesc de gaze este o reușită deosebit de importantă, care creează premisele pentru dezvoltarea economică și financiară a României. Transgaz are capacitatea și know-how-ul necesare pentru a gestiona proiectul. Cu sprijinul Guvernului României și al tuturor factorilor decizionali, vom reuși să dezvoltăm sectorul gazier, transformându-l într-unul din principalele motoare de dezvoltare durabilă ale țării”.

România-Hub Energetic European, un eveniment cotidianul.ro

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

6 Comentarii

  1. iomas culca mai linistit acum dupa ce am aflat ca prin proiectul Romanian Gas Hub, TRANSGAZ redefinește ce înseamnă cu adevărat strategie!Pana acum ii consideram o gluma buna, dar bine platiti pe astia din industria gazului ..

  2. NU REDEFINEDTE NIMIC.ACEASTA CONDUCTA ESTE DOAR PENTRU A TRANSPORTA GAXUL ROMANESC IN UNGARIA SI AUSTRIA.RESTUL ESTE VRAJALA.DIN ACEASTA CAUZA NU SE PRIMESC BANI UE PENTRU DEZVOLTAREA RETELEI DE GAZE PENTRU ALIMENTARE POPULATIA ROMANEASCA.CINE SPUNE ALTFEL ESTE HOT SI ARE INTERESE.

  3. Se pare ca in Emisfera Nordica gazele naturale sunt politice .
    Intra si Romania in acest joc si bine face …

  4. Genul acesta de proiecte trebuiau gândite și implementate încă de acum 20 de ani…Poate că s-a schimbat ceva acum, totuși, om fi luat toți suplimente nutritive și ne-au crescut exponențial BOAȘELE. Poate că nu mai suntem așa proști. Sună bine, hai să vedem acum implementarea. Mâna care va scrie prețul la gaze în Europa de Est și Centrală va fi O MÂNĂ ROMÂNEASCĂ, fie că asta place sau nu place unora. Romgaz să nu dea drumul din ghiară la ce este al nostru de drept în Marea Neagră și să continue reccuperarea de active și zăcăminte din restul României. Cred că aici vrem să ajungem prin mega proiecte centrale geo-strategice cum este acest HUB ROMÂNESC, la o peradigmă de tipul, „scoateți voi din România, că așa a fost viața în anii 2000, am fost proști și ticăloși și v-am vândut aiurea, pe nimic, resurse imense, dar azi, o să ne dați nouă, în hub, tot ce sugeți din patria noastră și las’ că vindem noi”, chestie care trebuie spusă foarte clar și răspicat, sau, ceea ce trebuie să facem, de fapt, „scoatem noi și vindem tot noi”. Și mama Rusia trebuie atrasă în mega-jocul României, în condiții de reciprocitate și de mega-profituri cum n-au visat, dar nu pe de-a moaca. Avem și noi, o mică dorință, LEGITIMĂ, dacă o să vrea frații noștri ruși să vândă gaz sau hidrogen de zeci de miliarde de euro, prin infrastructura românească, dorință care se rezumă printr-un singur cuvânt, sfânt pentru noi: BASARABIA. Fără supărare, frate. Ce a fost a fost, acum a venit timpul să ne împăcăm.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.