Un judecător american a clasat fără urmări marţi un proces intentat în Statele Unite împotriva prinţului moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman (MBS), acuzat că a ordonat uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi, transmite AFP.
Fără a decide asupra fondului cazului, magistratul John Bates a subliniat că a avut în vedere poziţia recent adoptată de guvernul american, potrivit căreia MBS se bucură de imunitate judiciară în calitate de şef al guvernului în exerciţiu.
Jamal Khashoggi, un fost apropiat al puterii saudite devenit critic al acesteia, a fost ucis şi dezmembrat în 2018 în consulatul regatului la Istanbul, în Turcia. Crima a stârnit proteste internaţionale şi a făcut din prinţul Mohammed bin Salman un paria în Occident.
Autorităţile saudite au negat întotdeauna responsabilitatea sa, dar serviciile secrete americane consideră că el a ordonat asasinatul.
Logodnica turcă a jurnalistului, Hatice Cengiz, şi asociaţia Democracy for the Arab World Now (DAWN), pe care o fondase în Statele Unite, au depus o plângere civilă în 2020 în faţa tribunalelor americane împotriva prinţului moştenitor şi altor responsabili saudiţi.
Acest recurs a fost clasat de judecătorul Bates care, în acelaşi timp, şi-a exprimat „disconfortul în faţa circumstanţelor numirii prinţului Mohammed bin Salman şi afirmaţiilor credibile ale implicării sale în moartea lui Khashoggi”.
La sfârşitul lui septembrie, MBS, care de facto conduce regatul de ani de zile, a fost numit prim-ministru prin decret regal. Numeroşi comentatori au subliniat că el încearcă astfel să evite riscurile judiciare care ar rezulta din plângerile depuse la tribunale din străinătate.
Luând act de această numire, guvernul preşedintelui Joe Biden a estimat la mijlocul lui noiembrie că el se bucură de imunitate judiciară.
Această declaraţie a stârnit critici puternice. Jurnalul Washington Post, la care Khashoggi colaborase, l-a acuzat pe preşedintele SUA că „a întors spatele principiilor fundamentale ale libertăţii presei şi egalităţii”.
Casa Albă a replicat că această recomandare juridică „nu are nimic de-a face cu relaţia bilaterală” dintre cele două ţări.
Preşedintele Biden a vizitat Arabia Saudită în iulie. Cu această ocazie, cei doi s-au salutat printr-o strângere de mână, dar preşedintele Statelor Unite a declarat ulterior că a discutat problema Khashoggi cu gazda sa.
Pentru America, conteaZâ NUMAI INTERESUL AMERICAN !
Cuvintele frumoase sau ideile nobile sunt și ele bune. Atâta timp cât nu dăunează INTERESULUI AMERICAN !?
@ Eduard , acum „interesul american”este petrolul saudit . Sau mai bine zis influenta saudita in OPEC .Iar amerlocii aici aplica : „fa-te frate cu dracul pina treci puntea” .Si uite asa ajung „imperiile”la mina fostelor colonii….Se pare ca se ingroasa treaba ….Nu mai este in prim plan „servilismul”.
De cand Arabia Saudita a declarat oficial ca va incepe procedurile de alaturare la BRICS tonul Americii s-a schimbat. Achitarea baiatului face parte din noua politica americana de refacere a bunelor relatii cu mostenitorul tronului. Dar dupa cat de perfid decurg evenimentele mondiale se pare ca Arabia Saudita si multe alte tari nu vor renunta la alipirea lor la BRICS. La adapostul BRICS, ministra de externe a Africii de Sud i-a dat o scatoalca diplomatica omologului american acum cateva luni pe care acesta nu o va uita niciodata. O parte din lume se schimba in bine.
„MBS se bucură de imunitate judiciară în calitate de şef al guvernului în exerciţiu.”
Inseamna ca e valabil ptr. toti prim ministrii?
in iunie a fost 122 $ asta inseamna ca economiile nu mai au „dorinte” de a cumpara petrol, in timpul crizei din 2009 petrolul a ajuns sub 30 $ barilul…
Cum se știe, licuriciul hotărăște cine e dictator bun si cine este rău, în funcție interesele sale, nicio legătură cu democrația pe care chipurile o apără in lume.
Doar IMBECILII care sunt obligatoriu rusofobi nu pricep ca Lumea multipolara pe care o vor Rusia si China este in interesul Romaniei. Aceeasi IMBECILI care sunt obligatoriu rusofobi nu pricep ca Romania va fi distrusa de Dictatura Planetara Ameticana.
De unde pina unde jurisdictie mericana pentru o fapta penala comisa intr-un stat tert de catre un cetatean strain? Are USA jurisdictie universala? Chiar daca victima era cetatean american( era doar agent CIA), competenta revine statului pe teritoriul caruia a avut loc crima, adica Turcia! Turcii au fost foarte entuziasmati la inceput( furnizind informatii si americanilor), dar relatia cu sauditii find in ameliorare, au lasat-o mai incet, poate gandindu-se si ei la operatiuni similare turce, impotriva dusmanilor turci din exterior!!
Pe americani cine îi judecă? ! Crimele lor sunt nenumărate ,îmi amintesc numai uciderea generalului Iranian la ordinul lui Trump si multa alte inscenări .Faptul că au arme sofisticate nu le dă si dreptul să facă legea în lume,se va găsi odată și nașul lor …
Pai cu Putin cum ramine?Ca el e sef de sef de guvern de 20 de anisori.De ce il boicoreaza America si EU?Da pe Sadam ,dar pe Gadafi ,dar pe Asad?Dar vreo 5,6 Safi de state Africane ?Dar Bush si cu Blair?(ca astia doi sunt declarati cu crime de razbel de comisioara aia pt drepturile Homului.