Privatizarea companiilor de stat agită apele în Polonia

Polonezii se vor pronunţa prin vot dacă sunt de acord cu privatizarea companiilor de stat, a anunţat vineri Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului conservator Lege şi Justiţie (PiS), cea mai importantă formaţiune din cadrul coaliţiei de guvernare din Polonia, transmite Reuters.

Iniţial, Partidul Lege şi Justiţie (PiS) a informat că va organiza un referendum pe tema acordului privind migraţia în UE. Analiştii au apreciat că intenţia PiS este aceea de a-şi mobiliza electoratul principal înainte de alegerile parlamentare din 15 octombrie, considerate de mulţi drept cele mai importante de la căderea comunismului în 1989.

„Pentru noi, vocea polonezilor obişnuiţi este întotdeauna decisivă”, a spus Jaroslaw Kaczynski, într-o postare video pe platforma media X. „Vocea politicienilor străini, inclusiv a celor germani, nu este importantă”, a adăugat liderul PiS.

Kaczynski a precizat că prima întrebare la referendum ar urma să fie: „Susţineţi vânzarea companiilor de stat?”.

Partidul Lege şi Justiţie (PiS) susţine că principala formaţiune de opoziţie, Platforma Civică (PO), condusă de fostul preşedinte al Consiliului European, Donald Tusk, reprezintă interesele străine, în special cele ale Germaniei. „Germanii vor să îl aducă la putere pe Tusk în Polonia pentru a vinde proprietatea publică”, susţine Kaczynski.

Platforma Civică a respins aceste critici şi la rândul său a acuzat Guvernul de numirea unor persoane în poziţii bine plătite la companiile de stat ca un instrument de recompensă pentru sprijinul lor. „Dacă PiS vrea să pună întrebări legate de companiile de stat la referendum, atunci Kaczynski ar trebui să îi întrebe pe polonezi dacă susţin nepotismul, clientelismul şi furtul care se petrec acum”, a declarat parlamentarul PO, Marcin Kierwinski.

Potrivit postului public de radio Polskie Radio 24, în total ar urma să fie puse patru întrebări la referendumul din luna octombrie.

Camera inferioară a Parlamentului polonez ar urma să abordeze aspectele legislative referitoare la organizarea referendumului cu prilejul sesiunii ce va fi organizată în 16-17 august.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

2 Comentarii

  1. o tara a carei suveranitate este luata prin corporatizare, va duce la controlul totalitarian asupra oamenilor de rand. repet pentru toti cei care incearca sa tina ochii larg inchisi:
    *** „Dr.” Meryl Nass: Trecem printr-o lovitura de stat ușoară…ideea e sa creăm un nou set de legi și sa ignoran legile existente ale umanității sub pretextul pregatirilor de pandemii și al agendei de biosecuritate .
    WHO prin toate națiunile dezvolta cu SUA la conducere tratate și amendamente tuturor legilor naționale existente care vor retrage drepturile oamenilor ,vor impune supravegherea și cenzura,se vor descotorosi de libertatea de exprimare, vor cere guvernelor sa cenzureze și sa împingă spre susținere un singur narativ ONE HEALTH …un concept care a fost creat sa permita WHO (Organizatiei mondiale a sanatatii) sa preia jurisdicția peste tot în lume spunând ca Schimbarea climatica, animalele,plantele ,sistemele de apa ,ecosistemele sunt toate vitale pentru sănătate.
    Deasemenea o notiune particulară, faptul ca specia umana nu are valoare mai mare decât animalele va fi incorporata în acest concept.
    https://t.me/wwwAurelianRO/13173 (media too long)
    Dr. Meryl Nass explains how the WHO’s proposed pandemic treaty will enable the WHO „to take over jurisdiction of everything in the world by saying that climate change, animals, plants, water systems [and] ecosystems are all central to health”.
    https://sovereigntycoalition.org/dr-meryl-nass-were-undergoing-a-soft-coup/

  2. Vinzarea activelor neperformante ce apartin statului este obligatorie .Statul si noi toti pierdem sume uriase de bani platind salarii unor cetateni ce nu produc decit paguba iar in acelasi timp Statul este obligat sa recapitalizeze aceste gauri negre economice spre a le tine functionale platind nu numai salarii ci si echipamente , chirii si tot felul de alte necesitati imediate .Legea ofera participarea la licitatii atit intreprinzatorilor din tarile de origine cit si celor ce sunt parte a UE. Totul are un termen clar stabilit .

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.