Pro și contra unui articol controversat din Codul Silvic

Puterea nu este dispusă să renunțe la articolul 20 din Codul Silvic care ar permite defrișări la bunul plac pe suprafețe mai mici de zece hectare. Articolul 20 oferă posibilitatea exploatării suprafețelor de pădure mai mici de 10 hectare fără amenajament silvic, respectiv fără obligația reîmpăduririi, în opinia Opoziției. Când face amenajamentul silvic, specialistul spune câți copaci poți tăia astfel încât pădurea să se poata regenera.

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Grațiela Gavrilescu (PLR), a declarat luni seară însă că articolul nu trebuie scos din Codul Silvic, susținând că de fapt reglementarea ar veni în ajutorul proprietarilor care nu au suprafețe mari de pădure.

„Acest articol 20 nu trebuie scos din Codul Silvic și am demonstrat asta cu ajutorul specialiștilor din Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. Așa cum a fost introdus în Codul Silvic și votat anterior de către Parlamentul României trebuie să rămână în forma aceasta. Dimineață am văzut cum doamna deputat Lucia Varga, într-o conferință de presă, a susținut vehement că acest articol 20 ar duce de fapt la tăieri ilegale și că sub acest articol s-ar ascunde unele nereguli sau că dânsa are suspiciuni că tocmai sub acoperământul acestui articol 20 s-ar tăia aproape un milion de hectare de pădure. Vrem să explicăm tuturor românilor, tuturor iubitorilor de pădure și tuturor celor care doresc să trăiască într-un mediu sănătos în România că articolul 20 a fost scris tocmai ca să ajute proprietatea privată, să ajute proprietarii care nu au suprafețe mari de pădure și care sunt proprietari de suprafețe până în 10 hectare. Cu ajutorul acestui articol, persoana respectivă intră într-o normalitate pentru că în România, la ora actuală, sunt aproximativ 450.000 de hectare neadministrate, care sunt lăsate la voia întâmplării”, a spus Gavrilescu la Digi 24, citată de Agerpres.

Ministrul Mediului a susținut, totodată, că suprafața de 1,2 milioane de hectare care ar intra sub incidența exploatării fără amenajament silvic nu este reală, aceasta situându-se, de fapt, la 700.000 de hectare, din care mai mult de jumătate sunt neadministrate.

„Am făcut calcule să vedem de unde au ieșit cele 1,2 milioane de hectare de pădure vehiculate. Prin comunicarea pe care dorește să o facă doamna Varga sau anumite persoane din Partidul Național Liberal se urmărește de fapt să nu se voteze Codul Silvic în forma precedentă. Suprafața de 1,2 milioane de hectare de pădure nu este reală. Vorbim doar de 700.000 de hectare de pădure, din care 420.000 de hectare reprezintă păduri neadministrate (…) punem la punct o legislație, îl respectăm pe proprietar, cel care are o suprafață mică de pădure, îi respectăm proprietatea și îi dăm drepturi egale și cu ceilalți care au suprafață mai mare de pădure. Reparăm o nedreptate și apărăm dreptul la proprietate în același timp și spunem clar la lege ce trebuie să fie făcut prin acel contract care se încheie cu Ocolul silvic privat sau de stat”, a afirmat Grațiela Gavrilescu.

Luni, fostul ministru al Mediului, Lucia Varga, a declarat că PNL ar putea vota proiectul Codului silvic dacă din text va fi eliminat articolul 20, altfel, liberalii vor vota împotriva proiectului inițiat de PSD.

„Am să vă explic ce se întâmplă în fond. În România există peste 200.000 de hectare de păduri situate în zone de strictă protecție, păduri situate în zonele lacurilor de acumulare, în jurul barajelor, în jurul zonelor de captare a alimentărilor cu apă, pe pante mai mari de 30%, zone în care prin amenajamentul silvic sunt interzise orice fel de tăieri. Aceste păduri au rol de protecție în cazul viiturilor și tăierea lor ar duce în cazul unor viituri la colmatarea cursurilor de apă, colmatarea zonelor de captare a alimentărilor cu apă, alunecări de teren, inundații, care ar afecta în aval viața și siguranța cetățenilor”, a spus Varga, citată de Agerpres.

Ce spune Iohannis referitor la acest articol

Articolul 20 din Codul Silvic este pus sub semnul întrebării și de președintele Klaus Iohannis.

”Nu s-a discutat însă decât foarte puţin despre un alt lucru sesizat, şi care se găseşte la articolul 20, care practic deschide posibilitatea defrişărilor absolut necontrolate, pe suprafeţe mai mici de 10 hectare. Mi se pare foarte periculos pentru că, dacă acceptăm această chestiune, adunând toate pădurile cu suprafeţele sunt 10 hectare, şi se ajunge la concluzia că sunt peste un milion de hectare care pot fi defrişate fără niciun fel de analiză prealabilă. Mi se pare că aici este nevoie de o analiză aprofundată”, a declarat Iohannis luni la Cotroceni făcând referire la articolul 20 din Codul Silvic.

Klaus Iohannis criticase și în cererea sa de reexaminare prevederea privind obligativitatea întocmirii amenajamentelor silvice doar pentru proprietăţile de fond forestier mai mari de 10 ha.”Această reglementare se constituie într-o premisă a unei măsuri legislative discriminatorii între diferite categorii de proprietari. Totodată, aplicarea acestei dispoziţii care, la prima vedere poate avea drept efect flexibilizarea gestiunii pădurilor, ar putea antrena accelerarea tăierii pădurilor din fondul forestier dincolo de principiile continuităţii, eficacităţii funcţionării şi conservării pădurilor”, se menţionează în cererea de reexaminare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8516 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.