Procesele care lungeau achizițiile publice, scurtate

Procesele care lungeau achizițiile publice au fost scurtate. O autoritate este acum obligată să semneze contract cu firma declarată câștigătoare a unei licitații publice după prima decizie la CNSC și/sau în primă instanță. Prevederea se regăsește într-o OUG adoptată recent și care modifică Legea 2016 privind remediile și căile de atac. Este o schimbare radicală în domeniul achizițiilor publice pentru că, până acum, licitațiile puteau fiind întârziate cu anii, până se finalizau toate procesele în justitție pe care perdanții le înaintau autorității contractante: apel, recurs, apoi, funcție de sentință, chiar reluarea întregii proceduri de achiziție.
De acum înainte, procedura se derulează astfel: autoritatea declară un câștigător, conform cerințelor din caietul de sarcini, perdanții pot contesta la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor/  o instanță judecătorească. Aici, crește și valoarea taxei de timbru.  După prima pronunțare, dacă soluția este de respingere, contractul se semnează imediat cu câștigătorul licitației.
Decizia în primă instanță este executorie și nu se poate dispune suspendarea punerii în executare a acesteia. Această măsură vizează eficientizarea procesului de achiziție publică și asigurarea derulării investițiilor în graficul estimat permițând semnarea contractului fără a mai aștepta o eventuală soluționare în instanță a plângerii/ recursului„, se arată în comunicarea Guvernului.
 În plus, a fost eliminată din sarcina operatorului economic declarat câștigător obligația de a prezenta certificate fiscale pentru toate sediile secundare/ punctele de lucru, aceasta fiind înlocuită cu o declarație pe proprie răspundere din care să reiasă că nu și-a încălcat obligațiile privind plata impozitelor sau cele privind contribuțiile la asigurările sociale, fără alte documente suplimentare. În practică, obținerea certificatelor fiscale s-a dovedit a fi o povară administrativă excesivă, mai ales în cazul operatorilor economici cu sute sau chiar mii de sedii secundare.
Alte modificări legislative importante vizează reducerea duratei întregului proces de achiziție publică, de la peste 2 ani (durata medie actuală) până la 6 luni, printr-o serie de măsuri cum ar fi: diminuarea perioadei maxime de prelungire a termenului de întocmire a raportului procedurii sau a raportului intermediar (spre exemplu în cazul licitației deschise și al licitației restrânse, perioada de prelungire se reduce de la 80 la 30 de zile), reducerea la jumătate a termenului de publicare a deciziei de anulare a procedurii și, respectiv, eliminarea posibilității de prelungire a termenului stabilit pentru depunerea documentelor în susținerea DUAE, în cazul procedurii simplificate.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Mihai Soare 1073 Articole
Author

1 Comentariu

  1. sintem „tara frinarilor” si acum in ceasul al 12-lea pare-se ca bunul simt isi face loc in viata noastra cu aceasta prevedere legislativa….. si ma intreb cit mai asteptam sa se deschida tronsonul de autostrada Margina-Holdea? autostrada e gata dar nu se poate circula pe ea din cauza ca ursii nu au pe unde sa treaca…..bunul simt blocat cu acte in regula!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.