Procesul lui Vadim, noi detalii: „Aveţi remuşcări?”

Parchetul ucrainean a cerut joi închisoare pe viaţă împotriva unui soldat rus, la primul proces pentru crimă de război care se desfăşoară în Ucraina, proces în timpul căruia tânărul sergent de 21 de ani a cerut iertare pentru uciderea unui civil în primele zile ale invaziei militare, informează AFP.

În a doua zi de audieri, Parchetul a cerut pedeapsa maximă pentru Vadim Şişimarin, acuzat că, pe 28 februarie, l-a ucis pe Oleksandr Şelipov, un bărbat de 62 de ani, în nord-estul Ucrainei.

Acuzatul, care a recunoscut faptele şi a declarat că a îndeplinit ordinul unui alt militar rus, nu a reacţionat la acest rechizitoriu. Audierile au fost apoi suspendate şi vor fi reluate vineri cu pledoaria avocatului său.

Înainte de aceasta, tânărul soldat s-a aflat faţă în faţă cu văduva victimei sale. „Aveţi remuşcări pentru crima pe care aţi comis-o?”, l-a întrebat Katerina Şelipova. „Ştiu că nu puteţi să mă iertaţi, însă eu vă cer totuşi iertare”, a răspuns soldatul cu faţa încă juvenilă.

În ziua crimei, Vadim Şişimarin se afla în regiunea Sumî cu o coloană de blindate. După ce a fost atacat de forţele ucrainene, el a furat o maşină împreună cu alţi patru soldaţi. „Voiam să ne întoarcem acolo unde era poziţionată armata noastră, în Rusia”, a explicat el.

„În timp ce mergeam cu maşina, am văzut un bărbat care vorbea la telefon”, a continuat Şişimarin. Potrivit lui, unul dintre soldaţii aflaţi la bordul maşinii i-a cerut să tragă pentru a evita să fie denunţat. Vadim Şişimarin a susţinut că a refuzat iniţial.

Însă un alt militar a insistat, potrivit lui: „El mi-a spus pe un ton ferm să trag, că dacă eu nu voi trage noi vom fi în pericol”.

Presat de procuror, Vadim Şişimarin a admis cu toate acestea că acel militar nu avea un rang superior şi că el nu era obligat să-i respecte ordinele.

Împușcătura a avut loc la doi paşi de locuinţa lui Şelipov, iar soţia lui a fost martoră. Când a ieşit din casă, ea l-a descoperit pe soţul său cu capul însângerat. „Am început să strig foarte tare”, a povestit ea la proces. Vocea ei, fermă până atunci, s-a frânt atunci când şi-a descris soţul. „El era protectorul meu. Era foarte bun, toţi vecinii îl respectau”, a povestit ea.

În pofida tristeţii sale, Şelipova a precizat că nu se opune unui eventual schimb între ucigaşul soţului său şi prizonieri ucraineni, referindu-se la militarii ucraineni care s-au aflat mult timp în combinatul siderurgic din Mariupol şi care în final s-au predat zilele acestea.

Potrivit Parchetului ucrainean, Ucraina a declanşat peste 12.000 de anchete pentru crime de război după 24 februarie, data declanşării invaziei ruse.

În afară de Vadim Şişimarin, alţi doi militari ruşi vor fi judecaţi începând de joi pentru că au tras cu rachete asupra unor infrastructuri civile lângă Harkov, în nord-estul Ucrainei.

Curtea Penală Internaţională a trimis la rândul său 45 de experţi pe teren pentru a aduna dovezi.

Kremlinul a susţinut miercuri că nu are nicio informaţie despre cazul soldatului rus judecat începând de miercuri pentru crime de război în Ucraina, acuzând Kievul că fabrică acuzaţii de acest tip ce vizează Rusia.

„Nu avem până acum niciun fel de informaţii (despre proces), iar posibilităţile de a-l ajuta (pe arestat) sunt foarte limitate în absenţa unei reprezentări diplomatice”, a spus Dmitri Peskov, afirmând că numeroasele acuzaţii de crime de război aduse armatei ruse sunt „fake-uri sau înscenări”.

(VIDEO) El este Vadim, primul rus judecat pentru crime de război

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

20 de Comentarii

  1. Cand 3 criminali amerloci care bombardau SERBIA au cazut prizonieri la sarbi,au spus acelasi lucru ,,-am primit ordin !,, iar yankeii au amenintat sus si tare, sa li se dea drumul ,altfel va distruge nuklear SERBIA !
    no comment !

  2. Si daca civilul da coordonatele gps ale rusilor si in 30 secunde cadea o ploaie de bombe pe ei cum sa si intamplat. E razboi ori mori tu ori dusmanul. Daca nu tragea acum soldatul erea scrum.

  3. Am constatat cu surprindere că poți să omori câți oameni vrei la jocuri video și nu te arestează nimeni. comandantul mi-a spus că nu nicio diferență față de realiate.

  4. Daca securitatea soldatilor rusi ar fi fost desconspirata de acel civil care vorbea la telefon si respectivul transmitea ukrainienilor pozitia si traseul masinii se inversa rolul, in loc sa fie inpuscat civilul, ar fi fost inpuscati soldatii rusi care se gaseau in masina respectiva ,cum ar fi fost judecat cazul asta ? Intr-un razboi asta este regula ,daca nu omori tu ,te omoara el pe tine,sau acum au fost schimbate regulile astea si noi inca nu stim ? De fapt am vazut la Eurovizion ca toate regulile se pot si schimba atunci cind vine vorba de Ukraina.

  5. Fantoma 2
    (vezi filmu gratis daca ti-ai platit abonamentu la tembelizator)

  6. Le Figaro (19.05.2022): Francezii au remarcat în discursul lui Vladimir Zelensky la Festivalul de Film de la Cannes o asemănare periculoasă cu Adolf Hitler.

  7. 12000 de anchete; 12000 de procurori; 25000 de judecatori – 70% femei, mame care vor teroriza copiii altor mame cu rechizitorii dupa ureche,din context si fara principiu beligerant. Ucraina e un matriarhat politienesc obscur.

  8. Nu numai că-i un război atipic, dar are și niște faze parcă scrise de un regizor ….

  9. Cum sa aiba remuscari niste criminali care ucid din placere, cand mai sunt incurajati si de ordinele comandantilor lor?
    Am citit in Le Figaro interceptari ale discutiilor telefonice dintre comandantii rusi si sefii unitatilor din zonele ocupate de trupele rusesti. Le ordonau in mod direct sa-i omoare imediat pe toti locuitorii ucraineni din acele localitati si sa distruga toate casele.
    Ce va mai mirati de ceea ce s-a petrecut la Bucha si in alte locuri?
    Criminalii astia ar trebui pusi la zid……[Rumburak]

  10. „În afară de Vadim Şişimarin, alţi doi militari ruşi vor fi judecaţi începând de joi pentru că au tras cu rachete asupra unor infrastructuri civile lângă Harkov, în nord-estul Ucrainei.” !! Porcarie criminala ucrainiana ! In afara faptului ca probabil au facut prizonieri doi soldati rusi care nu au nimic de-a face cu bombardamentul in cauza de care-i acuza acum, chiar daca ar fi fost ei cei care au declansat tirul NU ar fi avut cum sa stie ce distrug tachetele lansate de ei ! Bateriei de rachete i se dau niste repere, niste coordonate, dar nu li se spune niciodata daca e vorba de o unitate militara, de o coloana de tancuri, de o primarie sau de o gradinita ! Soldatul executa un ordin, nu incepe sa(-si) puna intrebari pe cine bombardeaza !

  11. Jegule, despre psihopatii neo-nazisti de la Azov nu zici nimic?

    Toate fake newsurile tale nu mai conving pe nimeni.

  12. Eu sunt linistit in cazul lui Vadim cel mic! Mai ales dupa ce am auzit ca americanii au pus mana pe telefon si i-au propus capeteniei militare ruse Gherasinov, sa il dea la schimb pe genoicidaru pusti rus cu batranul genoicitar amiral american -sef al laboratoarelor secrete de producere de virusi- din ukra,extras de rusi recent din subsolurile Azovstalului Pt detalii despre convorbireea ruso-amerloca ,adresati-va renumitului specualist in convorbiri militare secrete si #cititor de necsta-figaro ,binecunoscutul rumburak clona

  13. Cati ukrani vor fi executati pentru fiecare rus judecat, 10, 20,30, … 100 ? Pe cine sperie inscenarile astea ?

  14. Din nefericire atrocitati se intampla in fiecare conflict armat. Acesta este doar un alt exemplu. Nici o armata din lume nu este scutita de aceste tragedii. Se intampla si la case mai mari. Sa va dau cateva exemple mai cunoscute sau mai putin cunoscute. In Australia exista o ancheta privitoare la executii sumare si alte crime comise de membrii fortelor SAS in Afganistan. Wikileaks a adus in atentia noastra mii de rapoarte ale armatei si imagini video care arata lucruri nu tocmai conforme cu „arta” razboiului petrecute in Afganistan si Irak. Putini stiu ca in urma faptelor de „vitejie” din Somalia singurul regiment de parasutisti canadian a fost desfiintat. Acestea sunt doar cateva episoade. Se pot adauga Algeria, Vietnam, Orientul Mijlociu….si cate si mai cate. Eu sunt din generatia – Make love not war.

  15. Si cum de s-au prins ucrainenii ca acest soldat luat prizonier e implicat/vinovat? Au video cu soldatul rus impuscand si i se vede fata? Ca asta cu „si-a recunoscut fapta”…recunosti orice daca te fac un waterboarding sau te ameninta ca iti baga niste gloante in genunchi!

  16. Si comuna unde s-a intimplat asta cum se numea ? Cumva My Lai, ca satul din Vietnam unde in 1968 in jur de 500 de civili au fost masacrati de catre „armata eliberatoare americana” ?

  17. Propaganda NATO. adevarul este ca drogatul ovreu Jeglensky trebuie condamnat

  18. Asta nu-i crima, ci un soi de instinct de conservare! In Vietnam americanii au ars mii de oameni de vii si nu s-a mai strofocat nici o Curte Penală Internaţională .

  19. „He was captured member of a tank unit is accused of shooting a 62-year-old Ukrainian man in the head through an open car window in the northeastern village of Chupakhivka during the war’s first week.”
    „În timp ce mergeam cu maşina, am văzut un bărbat care vorbea la telefon”
    Deci masina nu a fost furata de la familia victimei ca sa poti sustine ca vaduva/sotia a vazut cine l-a impuscat pe sotul ei. Femeia era in casa si a vazut cine era in masina?
    „Când a ieşit din casă, ea l-a descoperit pe soţul său cu capul însângerat.”
    Hai, ce minciuna. Sa fimi seriosi. Sotia, ascunsa in casa, nu putea vedea cine l-a ucis pe sotul ei.
    Cred ca ne aflam in fata unui proces aranjat. Prizonierul rus a acceptat sa se declare vinovat avand probabil alte motivatii. Poate ca are familie in Ucraina si este santajat. Probabil va fi eliberat dupa cativa ani sau schimbat cu prizonieri ucrainieni.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.