Procesul ultimului șef al serviciilor secrete

Pe 1 martie 1945, Eugen Cristescu era eliberat de jure din funcția de șef al Serviciului Special de Informații al României. Admirat de unii, și hulit de alții, Cristescu a fost totuși șeful Serviciului Special de Informații al României în perioada celui de Al Doilea Război Mondial. Se spune chiar că a reușit performanța de a nu-și politiza instituția căreia i-ar fi asigurat chiar o ordine financiară strictă.

Cu toate acestea, dat fiind că era cunoscut drept Omul de taină al mareșalului, Cristescu a fost condamnat la moarte în lotul Antonescu. El a fost acuzat de crime împotriva umanității și executat. În procesul lui, Cristescu s-a apărat singur, susținând că tot ce i s-a imputat nu este decît rodul unui proces politic. Cu această ocazie, el devoalează numeroase informații legate de regimul Antonescu. Eugen Cristescu declară, în depoziția sa, că întreaga acuzare se bazează pe declarațiile unor agenți ai SSI care au fost pedepsiți pentru trădare națională și pentru delapidarea fondurilor publice.

Mai multe informații despre procesul ultimului șef al serviciilor secrete aflați în filmul de mai jos realizat de Costel Oprea la Noua Tv.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 8
Author

9 Comentarii

  1. Eugen Cristescu este considerat un patriot de către istoricii favorabili dictaturii antonesciene și un șef de serviciu secret represiv de către istoricii comunismului sau de către istoricii evrei. Adevărul că el și de fapt Moruzov înaintea lui au creat serviciul modern de informații al României. Împletindu-și destinul cu cel al mareșalului Antonescu, considerat pe bună dreptate criminal de război pentru crimele împotriva populației civile, mai ales evreiești, din Basarabia, Transnistria și Odessa, ba chiar și la Sevastopol sub patronajul lui Von Manstein, Cristescu nu avea altă finalitate în procesul judecat de Tribunalul Poporului decât plutonul de execuție. Înaltul Comandament Aliat stabilise clar că orice criminal de război împreună cu camarilele lor vor fi condamnați indiferent de probele din dosar, suficiente sau nu. Nurnbergul românesc a fost un proces politic, deja România era bolșevizată, dar în fapt era unul militar cu un singur deznodământ.

  2. Pentru autorul articolului…..
    In primul rand Eugen Cristescu nu a fost executat……mai cercetati…
    In al doilea rand era „omul de taina” al lui Antonescu, dar nu l-a informat si avertizat despre ce pregatise regele Mihai ……

  3. Cine câștigă războiul, ăla scrie istoria. Sunt multe basme cu privire al cel de-al II-lea război mondial care li se bagă în cap copiiilor în școli.

  4. „Dezvăluiri”?! Desigur, ni se dezvăluie un „comentator” (care i-o fi pregătirea profesională, ce-i dă dreptul să se amestece în chestiuni de istorie?) poticnit la vorbă, cu mari dificultăți în a citi ce are sub ochi, care debitează lucruri de mult știute, pe care, din păcate, el le compromite. Episoadele anterioare au fost, la fel, penibile, doldora de „informații” prost asimilate din cărți arhistiute. A se slabi, stimabile!

  5. Tov LiB(v)yu, ca care Nurenberg in Romania, ala al bolshevicilor khazarii lui Stalin, ce era singurul Comandant shi nu aliat, in tzara? Se pare ca vre-tzi sa rastalmaci-tzi istoria cu fake news, ca asha este la bolshevicii de azi. Vorbeshte, te rog cu shoimul patriei tov. Preda, de la Universitate, sa mai cerceteze el sa gaseasca shi lui Cristescu ca shi lui Antonescu al nostru, vre-o hirtie ka kamunizst ca el nu are cu ce sa se shtearga…Ca asha se face istoria bolshevica, dat cu stingul in dreptul, dar aceste precedente se vor plati acushi, acushi shi de kamunizshitii khazarului Putin, cu un tribunal internatzional mai ceva ca la judecata Alo!geniului Hitler. Se pare ca eshti un mare admirator a lui Brucan cu Tribunalele lui Populare, valabile shi astazi cu spalatul goymiilor pe creier.
    Doresc sa ai parte de un milion de ori de binele pe care il vrei tu Romaniei, shi sa nu scapi de judecata voita.
    O zi buna.
    Con
    P.S. Romania a fost a 4-a fortza armata contra lui Hitler, care impreuna cu Stalin au atacat-o, fiind tzara NEUTRA. Khazarii au vrut atunci ca shi acum sa fie doar o tzara infrinta cf.Marelui Macel Pobeda=kacialma de poker mondial, cu invingatori stabili-tzi din start prin tratate secrete Teheran, Yalta,samd. Antonescu ca militar, nu shtia ce au copt pooliticienii, ca sa faca Revolutzia Mondialu. Macar Tzara shi onoarea de militar a respectat-o…

  6. Totusi exista inca carti de istorie.
    Sefu asta de servicii si-a meritat soarta, erea un fel de ciyca sau ciolacu….ce a colaborat cu Dracu.

  7. D-l Troscota nu se dezminte, delecteaza cititorii cu noi dezvaluiri din arhive, culese cu grija ca sa iasa ce trebuie.
    Cand de fapt de cand lumea securistii s-au dat dupa vremuri, cu noul regim, intorcandu-si doar vesta. Uitati-va la Fouché, cel mai bun exemplu.
    Sau cum spunea Talleyrand, intrebat fiind cum de s-a imbogatit atat sub atatea regimuri: „I-am vandut pe cei care m-au cumparat”…
    Cameleonii supravietuiesc…

  8. srie ba la magazin Istroic sau la Istoria..nu la cotidian.
    te bagi in seama singur cu povesti fara sens la ora asta

  9. Cristescu NU a fost executat ! A fost condamnat la moarte dar i s-a comutat pedeapsa la inchisoare pe viata.
    PS: jurnalism de doi lei.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.