Procurorul Lazăr și povestea aurului dintr-un tezaur

Brăţările sunt cea mai spectaculoasă categorie de obiecte care ne-au parvenit din sfera civilizației dace“, declara, prin luna mai 2011, directorul Muzeului Național de Istorie a României.

Cînd domnul director Oberländer-Târnoveanu spunea aceste cuvinte cu voce tare la o conferință de presă, eu conduceam autoturismul spre Orăștie, avînd alături o femeie în vîrstă, luată la ocazie de pe marginea drumului dintr-unul din satele de pe Valea Grădiștei. Mărturisesc că nu mie mi-a atras atenția informația despre descoperirea istorică, atît de faimoasă, care avea să devină, peste ani, cea mai mare reușită profesională a procurorului Augustin Lazăr. Dosarul tezaurului din Munții Orăștiei, astăzi clasat, împreună cu relația strînsă cu procurorul Lascu, tatăl Codruței Kovesi, aveau să devină argumente importante pentru numirea sa în înalta funcție din fruntea Parchetului General.

Dar pînă atunci avea să mai curgă niște apă pe rîul ce curge din Munții Orăștiei. Femeia a exclamat atunci doar atît:

– Mare curvăsărie, domnu’ Cornel, și cu brățările astea!

Orice om normal ar fi pus o întrebare lămuritoare.

– Cum adică? am zis eu.

– Ăștia au zis că îs de la daci, da’ le-o făcut unu’ de la Călan!

– Cum adică? am repetat eu.

– Era un bijutier mare la Călan, unu’ Gabi. Și s-au dus la el și i-au zis dacă poate să le facă o brățară din niște aur. Și ăla le-o făcut un șerpe încolăcit de-or rămas cu gura căscată. Și ce le-o trăsnit lor prin cap?Decît să dea kosoni la politicieni și la polițiști, cică aurul era la gram, ce-ar fi să dea șpagă la polițai și la politicieni cîte o brățară dacică. Băieți deștepți! Aurul în formă de brățară era de zece ori mai scump decît în kosoni. Așa a început afacerea cu brățările. I-au dus și lui Dan Iosif și acela s-o lăudat cu bijuteria lui istorică. Am auzit că au dat la Guvern și pe la miniștri. Și se bucurau toți nevoie mare de cadou. Că de le dădeai un zece kosoni, ziceau că-i puțin și se uitau la tine și te întrebau: alții nu mai ai? Cum vă spuneam, le-o făcut unu’ Gabi de la Călan. Era ăla un bijutier al dracului de bun.

– Știi unde stătea bijutierul Gabi din Călan?

– Sigur că da!

– Și mă poți duce la el?

– Vă pot, domnu’ Cornel, da’ Gabi o murit.

– De ce-o murit?

– Nu știu, păcatele mele!

Cam asta a fost toată discuția noastră. Am ajuns în Orăștie, am lăsat-o în centru și asta a fost tot.

Tot atunci, prin luna mai 2011, am auzit și apoi am citit știrea de pe Mediafax, cum că procurorul Augustin Lazăr (dirijorul acestui mare succes al Parchetului) a spus că „există probe clare privind existența a 24 de brățări dacice“.

Au fost recuperate 13 sau 14 și nu mai rămîne decît să căutăm și, mai apoi, să plătim sume enorme pentru răscumpărarea brățărilor de tezaur.

De atunci m-am tot învîrtit cu gîndul la cele 24 de brățări din aur, din care cel puțin 13 noi-nouțe și ganț-ghibir au fost prezentate publicului. Așa au fost găsite? Nu erau rupte? Nu erau deteriorate? Totuși, brățările sub formă de șarpe nu sunt lingouri. Se deteriorează foarte ușor. Cum au stat 2000 de ani sub pămînt? Dacă au avut mici strîmbături, cine le-a restaurat? Un alt Gabi de la Călan? Unde sunt fotografiile cu brățările în forma lor inițială? Adică deteriorate. Ce restaurator le-a adus în acestă fază de expoziție?

De multe ori m-am gîndit la afacerea brățărilor. Nu doar la obiectul de podoabă cu poveste istorică, oferit politicienilor de la București, ci și la sumele uriașe plătite pentru recuperarea și repatrierea lor. O brățară de aur poate conține metal de 15-20.000 euro. Pînă la 50.000-60.000, chiar 100.000, cît s-a plătit pentru recuperare, este o diferență frumușică.

Vă reproduc știrea Mediafax despre marele succes care l-a făcut mare pe procurorul-șef de la Alba Iulia: „Lazăr, care a condus ancheta pentru recuperarea ansamblului de piese dacice care fuseseră scoase ilegal din ţară şi răscumpărate de statul român în Germania, cu suma de 302.000 euro, a declarat că există probe clare privind existenţa a 24 de brăţări dacice şi a deplâns lipsa ofiţerilor specializaţi în patrimoniu“.

Lazăr a spus că, ajungându-se la brăţara cu numărul 13, s-a trecut de jumătatea drumului. Dar trebuie „să ne gândim că mai avem până la piesa cu numărul 24, referindu-ne numai la brăţări“.

Editorialul complet în ziarul Cotidianul de luni versiunea tipărită – disponibilă la toate chioşcurile – sau varianta digitală.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 13

27 de Comentarii

  1. Dupa privirea sa inteligenta caracteristica, nu m-ar mira daca badea Augustin ar cumpara de la targ un tap raios drept o capra cu lapte !

  2. He he ! Da’ eu, cind am spus intr-o postare anterioara ca avem de-a fake (face) cu escrocheria secolului, s-a gasit unu’ destept sa-mi sara in cap ca insult istoria Romaniei ! (?!?)

  3. De exemplu dl.Spanu mai vorbeste si pe acte,pe „docomente”…
    Se puteau cere de la Min Culturii certificate de autencitate, arheologice, ati cerut poze cu sapaturile si descoperirea lor, ma rog tot istoricul probabil ar trbeui sa existe o arhiva mare,mare…Sa se vada in poze cum si cand dadeau cu pensula pe ele arheologii, daca se spune ca a dat cu pensula pe ele Lazarica …si bijutierul Gabi cu lucrarea lui masluita, intrebarea este unde sunt dovezile si daca sunt cum restituie Lazarica „rascumpararile”false de la nemti el si intreaga grupare de la Cultura,secu ,guvern?
    caci nu trebuie „ofiteri specializati in patrimoniu” sunt si asa multi abonati la jaf,ci arheologi, certiciate de autenticitate etc.etc.Asadar lazarica-dupa spusele acelei localnice -apare ca samsar de aur si bratari neistorice, neautentice,nedacice ,simplu samsar ce a urcat spre cariera prin inselaciune, specula, delapidare de la stat prin plata,confirmarea unor „rescumparair”etc.
    Ce fac colegii sai procurori, militari sau politisti de cercetari penale ne intrebam in van, probabil joaca leapsa in cerc,facand cu totii afaceri cu aur,gunoaie, mistreti si ursi, cu berze si cucuvele ,lilieci si agatati de crengile functiilor isi tes panza de coconi ,pana ies ca larvele si apoi fluturi pana rod tot si lasa republica romana ca o sahara pustiita de ei si stapanii lor -matca,regina ,uratenia pustiirii ce a venit peste noi.

    • Toti se dau stiutori, sau se baga in seama scriind bazaconii. Nici un procuror, indiferent de cat de destept sau inteligent este nu poate face diferenta intre un fals sau autentic in arta, nici nu este datoria lui. Pentru asta sunt specialistii, pe domenii: pictura, manuscrise, arheologie, schelete, etc. Dumneata poti deosebi un Monet fals de un autentic? Pentru asta apelezi la un specialist, la testarea vechimii, etc., la fel si procurorii. Daca un specialist care a depus la dosar o expertiza din care rezulta ca erau autentice, desi erau falsuri nu este vina procurorului, este a specialistului, a tehnicii folosite pentru dovedirea vechimii, etc. In toate tarile civilizate sunt cooptati in echipa de procurori si specialisti in arta, escrocheriile cu falsuri sunt cel mai greu de dovedit si sunt si cele mai costisitoare.

  4. procurorul lazar avea desigur expertiza unor specialisti, dar mare placere aveti sa-i mai dati cate un sut. si dnei kovesi. nu-i indeajuns cate incaseaza dela a3/psd?

  5. Domnule Nistorescu ,in articol sustineti varianta borfasilor care au traficat aceste bratari si care au sustinut ulterior ca sunt falsuri inspirate din arhelologia dacica !Acum sa iti spun in doua cucinte : am locuit in zona Calanului si am lucrat la Combinat timp de 15 ani ,pana in 1991 si nu am auzit de bijutierul Gabi,care ar fi murit prin 2005 dupa cum sustin traficantii de bratari si kosoni!Iar daca te dai ca esti din jud Hunedoara si cunosti Calanul,cred ca esti convins ca nu avea nici un bijutier pe vremea lui Ceausescu!M-ai distrat cu povestea cu femeia luata la autostop!Editat
    Si doi,retine pentru onoarea dumitale: Potrivit specialistilor care au confirmat autenticitatea tezaurelor dacice, brăţările au fost realizate de meşterii din vremea dacilor într-o manieră rar întâlnită, de ştanţare şi batere la rece.In nici un caz „bijutierul Gabi”nu putea stapani „tehnologia „:)))Hai pa !

    • Numai un needucat crede ca un proces penal este despre variante. Un om trecut prin putina scoala intelege ca procesul penal este despre adevar. De aceea organele de cercetare penala au obligatia sa verifice temeinic orice pista si sa tina cont de orice declaratie sau opinie de expert. Falsificarea adevarului ar putea avea, in aceasta speta, efecte greu de cuantificat. Cine plateste umele platite pentru rascumparare dace se va stabili, finalmente, ca sunt falsuri contemporane? Cine isi asuma laturile care se vor deversa asupra tarii asteia, care s-ar putea trezi acuzata ca a incercata sa falsifice istoria? Aici nu e loc pentru diletanti si veleitari. Numai inconstientii cred altfel.

    • @XXL: scrii doua vorbe ,trei prostii si te culci multumit!In primul rand borfasii (romani si straini) au avut parte de prescriere!Laboratoarele Muzeului Louvre din Paris au expertizat bratarile si au demonstrat originalitatea !Si ,pentru alt „Specialist” de pe forum,bratari identice,dar din argint au fost descoperite si in alte parti din Transilvania! Nu mai luati partea hotilor,e prea pe fata !In democratie nimeni nu va cauta acasa de kosoni si alte artifacte !Linistiti-va,nu sunteti in pericol!

    • Gyuri… tu si ai tai aveti interesul sa jucati la doua capete.
      Uite cam ce retine wikipedia, in rezumat:
      ”The studies of the teams concluded that the gold multi-spiral bracelets found between 1999–2001 at Sarmizegethusa had been made of native Transylvanian gold and not refined gold.
      Because of the adverse conditions surrounding the hoard’s discovery, their origins may never be authenticated to the full satisfaction of archaeologists and scientists. Sceptics suggest that the bracelets could have been produced in modern times from metal obtained by melting ancient gold coins, Dacian coins of the KOSON type or Greek Lysimachus coins; however, the analyses performed so far do not confirm the use of gold from these coins in the bracelets’ manufacture.”
      Adica sunt facute din aur nativ (ceea ce ar fi adevarat si daca ar fi obtinute din kosoni reciclati), dar nu s-a stabilit originea, prin urmare nu se stie ccand si unde au fost produse (pentru ca nu s-au facut analizele necesare.)

    • Cum e Gyuri? Esti un expert mai mare decat belgianul? Sau esti un grobian care isi jigneste preopinentii?
      Redăm mai jos concluziile raportului de expertiză semnat de Laycock. „Subsemnatul, P.H.Laycock, expert în artă și specialist în tehnici de laborator, autorizat de Camera belgiană a Experților în opere de artă și de camera experților belgieni privind chestiuni legale și de arbitraj, declar că am examinat cu ajutorul unui microscop binocular brățara de aur, a cărei fotografie este atașată mai sus, și dimensiunile precise ale acesteia sunt: diametru 120 mm, înălțime 99 mm. Pe baza examinării microscopice a suprafeței acesteia, certific că această bijuterie este de dată recentă, așa cum este atestat de caracteristicile depunerilor, absența coroziunilor, regularitatea manufacturii și descoperirea unor urme lăsate de unelte moderne”. Faptul ca exista bratari de argint asemanatoare ar putea fi chiar un indiciu ca bijutierul s-a inspirat de acolo. Cunosc situatii in care custozi din muzee sau de la BNR sa se cam lauda la apropiati cu ce au in paza.

    • XXL:Bati campii cu belgianul tau, expert de doi bani !Citez:”Barbara Deppert-Lippitz la Tribunalul Hunedoara: Pentru mine a fost important ca cerceii şi colierul cu pandantive dacice din aur să se întoarcă în România – Drumul tezaurului dacic către casă” Barbara Deppert-Lippitz e cea mai mare specialista in aur antic din Europa ,fraiere!Probabil ai si tu o contributie la disparitia tezaurelor altfel nu imi explic patima ta sa prostesi lumea…

    • Pentru GYURI: Domnule Hai Pa! nu stiu ce pregatire sau ce cunostiinte ai si ce te recomanda, dar afla ca stantarea care-i tot o batere, cat si laminarea la rece(pe care nu o pomenesti, dar care se aplica atat la lantisoare facute din sarme, cat si la bratari, o sarma mai groasa), sunt operatiuni curente, alaturi de lipire si turnare pentru orice meserias bijutier.
      Pentru NISTORESCU: De acord ca domnul Lazar nu are ce cauta pe functia care este, din aceleasi motive de incalcare si nesocotire a Constitutiei. Despre daci si bratarile dacice, daca v-ati informa, ati afla ca lumea dacica nu se rezuma la judetul Hunedoara, cum nici Romania actuala nu se rezuma la Bucuresti. Aflati ca bratari dacice s-au gasit si se afla in muzee locale din tari precum Bulgaria, Cehia, Polonia, Danemarca, Suedia, cele 3 tari baltice. Despre ele in fiecare tara s-a spus ca-s tracice in Bulgaria, celtice in Cehia, gotice in Scandinavia si tarile baltice. Abia in ultimii 15 ani, dupa descoperirea celor de la noi, conjugat cu alte descoperiri arheologice si fapte istorice, in toate aceste tari curentul ca toate aceste artefracte sunt dacice devine tot mai acceptat.Cercetatorii din acele tari se intreaba daca populatii dacice au trait in zonele lor, adica de la Marea Neagra pana la Marea Baltica, sau e vorba doar de comercializarea produselor dacice in tot acest teritoriu. Ei revad scrieri istorice locale, vechi de secole, reconsiderand pe Jordanes (got),Carolius Lundius (suedez), Carlo Troya (italian) si multi altii, autori accesibili acum si-n Romania, in care se explica cine-s geto-dacii si gotii. Numai noi enuntam solemn ca ne-am nascut din doi barbati Traian si Decebal!?! Stintificii nostri nici biserica de la Densus nu au inteles-o, apropo de Hatzeg, biserica care-i poate cel mai important monument istoric din intreaga Romanie. Eram de mult crestini ! Suntem aceiasi de mii de ani si de mii de ani sangeram si ne tot pierdem ca neam.

    • DE LA DACI..ETC: Nu e de mirare că brățări și alte obiecte de aur dacice se găsesc prin toată Europa: Nu numai că dacii făceau un comerț masiv cu aur contra mărfuri, iar deseori armate de jefuitorri șterpeleau și aur ori argint, dar se pare că dacii considerau aurul drept un metal aducător de ghinion, deci încercau să scape de el cît se putea.Doar familiile regale și marii preoți purtau podoabe de aur, restul nobililor purtînd de obicei argintării.
      Dar faza cu creștinismul implicit al dacoromanilor, eu nu o cred. Faptul că s-au găsit unele artefacte creștine sau chiar necropole nu înseamnă că populația de pe teritoriul Daciei trecuse în bloc la creștinism, ci doar că exista ȘI creștinism pe ici-pe colo. Dacă un arheolog din viitor ar face săpături la București și ar descoperi doar o geamie rămasă în picioare din intîmplare, el ar putea conchide că vechea Românie era mahomedană, avînd în vedere DOVADA exprimată de acea construcție musulmană!
      Din cîte am priceput eu, se pare că la noi creștinismul (ca religie lărgită) a fost introdus de bulkgari, în timpul domniei fraților Asan și Petru,prin secolul IX, pe cînd Valahia făcea parte din Țaratul Bulgaro-Român. Așa se explică numărul imens de cuvinte slavonești din jargonul bisericesc de azi (ex: BLAGOVEȘTENIE,BOGDAPROSTE, SPOVEDANIE, etc..)și apartenența la ortodoxie, care, pentru un popor de origine latină, nu este naturală. Sfîntul Andrei o fi creștinat el Dobroga (în parte!), dar asta nu înseamnă că TOȚI l0cuitorii au trecut la noua religie, atît de ciudată!
      stî

    • @De la Daci la etc..:Iti recomand ” Manualul Bijutierului” de Guy Ionescu pentru tehnologii si „Studii de arheometalurgie” de Bogdan Constantinescu pentru bratari,sa te mai destepti!In rest nimic de zis ,toti incercam sa parem inteligenti pe forumul asta !

    • Gyuri ciuri-buri. Te dai expert, Editat? O citezi pe barbara (nume predestinat), nu? Ai baut apa dupa comunistoidul lazarica? Numai javra asta comunistoida ameninta ”voalat” pe toti cei care nu dau credit pseudoinvestigatiei lui. Nu mai cita din articole propagadistice, unguritza! Barbara e cea care le-a eliberat certificate de autenticitate alora care au vandut bratarile (adica si tu te bazezi pe chiar pe complicea infractorilor, escrocule). Prin urmare, barbaria voastra se cam antepronuntase. Daca scriaa in expertiza parchetului ca bratarile sunt contemporane o puteau inculpa pentru fals comis cu ocazia emiterii certificatelor de autenticitate. Ajuta-l, ungure, pe lazarica sa ne vanda niste facaturi ca antichitati. Am putea numi farsa asta – facatura ungureasca, nu?

  6. Dosarul a fost clasat de niste judecatori, care si-au batut joc de sentintele date de alti judecatori tergiversand pana la prescriere pronuntarea sentintei definitive! Procurorul Lazar nu mai are ce cauta in ciorba aceasta stricata dupa ce hotii de bratari dacice au fost condamnati la inchisoare in prima instanta pe baza rechizitorului procurorilor care astfel si-au facut datoria. Ar trebui, inainte de a va scrie editorialele, sa va cititi propriul ziar domnule Nistorescu pentru ca prezinta informatii bazate pe fapte, nu pe frustrari personale.

  7. Mare minune mare a la rRomanika-bramburica ca o duzina de arcuri de camion(de peste 1 kil de aur fiecare) sa stea ingropata–sub nisip si chetroaie de munte–taman 2.000 de ani si sa nu aiba nici macar o intepatura a vreunui bob de nisip…nu mai zic de vreo zgaraietura ca vorba aia aurul nu e asa de tare ca otelul !?!

    • ce-i drept, aurul nativ (pur) din care sînt făcute bijuteriile antice (anticii nu cunoșteau alierea aurului sau argintului) este la fel de moale ca plumbul, deci ar trebui să iasă serios degradat, DACĂ AR FI FOST DEZGROPAT DIRECT DIN PĂMÎNT! Dar nimeni nu știe cum erau depozitate brățările (dacă or fi originale), căci ele se puteau găsi în niște vase de lut sau cutii de metal!
      Pentru cei care cred că sînt prea părtinitor, le amintesc că eu m-am îndoit foarte mult la momentul descoperirii acestora că ar fi artefacte originale! Eram convins că sînt făcături! dar aici e vorba de Lazăr și ancheta lui, nu de originalitatea brățărilor!
      sIEă

  8. @Pkly. Dupa aventura cu bratari stantate din kile de aur,fara numar,hopa ca s-au ivit si Kokosonii de argint,cu sutele-de care numismati si istorici de pe Mapamond nu aveau habar ca exista-intrebarea e…cand vor aparea pe piata si Kokosoni de bronz ?!? Mda…mai greu cu astia, din bronz,musai sa aiba si patina timpului !
    Lume-lume…

  9. Daca 30 grame de aur de 24 de carate costa aprox. 1300 de $, iar o bratara are 1.000 de g dintr-un aliaj de 18 sau 14 carate asta inseamna cam 585 g sau 752 g de aur, deci ar costa 25350 sau 32587 de $ plus manopera, plus profit, deci cu 50.000 de $ ar fi o afacere excelenta pt. orice bijutir, mai ales ca nu sunt asa de migaloase ca si un inel, esentialul sa gaseasca lingouri din aur romanesc, dar cum Romania in secolul XX a vandut tone, sigur vor gasi, sincer oricat as iubi istoria nu pot crede ca acele bratari sunt antice, dar peste 3.000 de ani vor fi o dovada a ingeniozitatii unora de a inventa o poveste rentabila.

  10. Ce imaginatie bogata poti avea Nistorescule ! Ca sa nu zic altfel ! De minte nu mai vorbesc …… !

  11. PROCURORUL LAZAR ESTE UN OM CINSTIT , CU STUDII DE DREPT TEMENICE SI TRANSPARENTE , CU O CARIERA JURIDICA ADEVARATA…NU SE FACE PRES IN FATA PUTERNICILOR VREMELNICI AI ZILEI …ACEST LUCRU NU-L PUTETI SCHIMBA ! PACAT DE UNII DINTRE VOI , CA SUNTETI OAMENI IN VIRSTA , CU INTELIGENTA SI STUDII…MACAR ACUM SA SPUNETI CEEA CE GINDITI CU ADEVARAT …NU MAI TINETI PARTEA HOTILOR SI CORUPTILOR …

    • Asa este! Taica Lazar este o capacitate in domeniul aplicarii Legii, dar mai ales in domeniul aplicarii Regulamentelor mai tari decat Legea !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.