Producătorii de mașini resping măsurile fiscale ale Guvernului

ACAROM, organizația reprezentativă a industriei auto din România care generează peste 200,000 de locuri de muncă directe, o cifră de afaceri cumulată de 31 miliarde de euro și 29% din exporturi, a luat act cu îngrijorare de intenția Guvernului României de a introduce măsuri fiscale menite să reducă deficitul bugetar.

Conform organizației, sectorul auto a întâmpinat numeroase provocări pe parcursul ultimelor ani: mai întâi pandemia cu un efect imediat de încetinire a businessului, apoi criză semiconductorilor, conflictul din Ucraina, creșterea prețurilor utilităților, mărfurilor și muncii adăugând o povara imensă asupra bugetelor companiilor. În plus, industria noastră se află în centrul unei profunde transformări, toate vehiculele electrice, conectate și autonome urmând să fie produse în facilități de producție neutre din perspectiva emisiilor de carbon.

”Considerăm că această revoluție tehnologică este o mare șansă pentru România de a-și reconfirmă poziția în industria auto europeană, în special în competiția cu Ungaria, Polonia, Republica Cehă și Slovacia. Acest moment reprezintă o oportunitate pentru România de a reduce decalajul și a-și consolida poziția la nivel european.

Desigur, această revoluție de mari dimensiuni necesită un parteneriat puternic între companii, autorități și asociații și eforturi comune din partea tuturor și, mai important, necesită investiții mari care pot fi susținute doar prin stabilitate și predictibilitate pe termen lung”, susțin oficialii ACAROM.

Lipsa de predictibilitate fiscală sau legislativă, a dialogului cu mediul de afaceri, lipsa unor studii de impact pe termen scurt, mediu și lung înainte de luarea unor asemenea decizii, va avea un impact negativ asupra sectorului auto național, ducând la renunțarea la planurile de investiții în curs, la scăderea atractivității României că posibilă destinație pentru proiecte noi și implicit la pierderea unui număr important de locuri de muncă.

”Trebuie să reamintim că ne aflăm într-un mediu economic volatil atât la nivel European cât și la nivel național, și orice schimbare neprevăzută în legislația fiscală, va conduce automat la dezechilibre macroeconomice iar un tratament fiscal aplicat diferit companiilor va genera cu siguranță efecte negative asupra planurilor de afaceri și de dezvioltare a companiilor impactate.

Considerăm că numai având un dialog deschis, corect cu autoritățile naționale, putem contribui efectiv și eficient la creșterea economică, la creșterea gradului de competitivitate și la dezvoltarea durabilă a României și rămânem deschiși participării în cadrul unui astfel de dialog”, au încheiat reprezentanții ACAROM.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Cosmin Pam Matei 4595 Articole
Author

6 Comentarii

  1. Ce interesant! Organizația asta se laudă cu cifra de afaceri, cu exporturile, dar nu spune nimic despre profituri și impozite plătite. Căci astea n-au predictibilitate (Nu?). Ar trebui să aibe consecvență și continuitate (Nuuuuu!).
    Dar ei sunt trup și suflet pentru România. Concurează cu Republica Cehă, adică Skoda (adică Volkswagen), cu Polonia (adică Volkswagen, Fiat, GM, PSA, MAN, Volvo și Solaris), cu Ungaria (adică Mercedes și BMW) și probabil că de-aia sunt și pe pierdere și ar trebui ajutați de Statul Român.
    Și-n ăștia s-a trezit brusc patriotismu’.

  2. „a luat act cu îngrijorare de intenția Guvernului României de a introduce măsuri fiscale menite să reducă deficitul bugetar.”

    de ani de zile producatorii de masini cu componente cumparate pe euro si apoi vandute pe lei creaza tot felul de deficite. Bogatii refuza sa plateasca, ei au nevoie de suptventii de la buget ! Decand lumea si Pamantul … duamne ajuta !

  3. Nimeni nu vrea să plătească impozite în această țară, industria auto din Romania este de fapt multinaționalele care nu plătesc absolut un cent din profit.
    Urmează să iasă și Kaufland, Ikea,etc.
    Un produs online este de exemplu 30 de lei și același produs in supermarket, farmacie etc..este dublu.
    Unde se duc banii ăștia mă frate,de toți declarați pierderi.
    Ai pierderi.. du-te acasă la tine mă

  4. Nimeni nu vrea sa plateasca, e adevarat! dar principiul este urmatorul: daca voi furati (pensii speciale, preturi mari, accize taxe aiurea, afaceri dubioase si averi nejustificate) noi de ce sa nu furam (adica sa nu platim impozite)? Cel o trage si supota (pana cand oare) este cetateanul de rand!

  5. ca sa fie totul predictibil, Guvernul trebuie sa anunte ca impozitul de 1% pe cifra de afaceri ramane pentru totdeauna! cu asta, problema e rezolvata

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.