Programe IN MEMORIAM Vladimir Găitan, la TVR

În semn de omagiu adus actorului Vladimir Găitan care ne-a părăsit în această săptămână, Televiziunea Română schimbă grila de programe a posturilor sale pentru a difuza două filme artistice şi un spectacol de teatru reprezentative pentru Vladimir Găitan, precum şi două emisiuni dedicate lui, despre personalitatea şi activitatea sa profesională.

Astfel, sâmbătă, 14 noiembrie, de la 21.10, TVR 1 a programat filmul Reconstituirea, în regia lui Lucian Pintilie, cu: Vladimir Găitan, George Constantin, şi George Mihăiţă în rolurile principale.

În 2008, Asociația Criticilor Români de Film a desemnat „Reconstituirea” drept cel mai bun film românesc din toate timpurile.

Reconstituirea are la bază nuvela omonimă a lui Horia Pătraşcu, pornind de la un fapt real petrecut în anii ’50 pe malul Timişului. Vuică şi Ripu, doi elevi de la „seral”, și-au sărbătorit absolvirea printr-o beție de pomină, după care s-au încăierat și au spart capul ospătarului care încerca să-i despartă, dărâmând și un șopron. Dacă s-ar da curs plângerii, tinerii ar risca doi-trei ani de închisoare. Procurorul preferă o altă pedeapsă: vinovaţii vor reconstitui evenimentele, într-un film educativ, pentru ca publicul să tragă învățăturile necesare. În loc de asta, „publicul” prezent la reconstituire va fi martorul unui tragic şi stupid accident.

Tot la TVR 1, duminică, 15 noiembrie, de la ora 18.00, descoperim la Dosar Romania detaliile realizării filmului Reconstituirea – cel mai bun film românesc din toate timpurile. Urmăriţi un documentar road-movie cu întoarcere la locul naşterii unui mare film românesc, filmul fără interioare. Cornel Mihalache a realizat dosarul Reconstituirii într-un document de televiziune care ne dezvăluie câteva din culisele filmării desfășurate într-un singur loc, la Sinaia, la intersecţia Valea Prahovei cu Valea Rea. Vladimir Găitan, George Mihăiţă, Ileana Popovici, George Constantin, Ernest Maftei ne fac din nou să râdem cu o lacrimă în colţul ochilor. Producător Răzvan Butaru.

TVR 2 vă invită să revedeţi duminică, 15 noiembrie, de la ora 11.00 o ediţie a emisiunii Destine ca-n filme în care Iuliana Marciuc a stat de vorbă cu regretatul actor.

A fost pentru prima dată când Vladimir Găitan a povestit despre boala teribilă de care a suferit încă de când avea 38 de ani, despre tratamentul urmat de-a lungul zecilor de ani, dar şi despre felul în care a fost privit când afecţiunea sa a devenit publică. „A fost o întâlnire emoționantă, la el acasă, unde a primit ehipa „Destine ca-n filme”, dar şi la Teatrul de Comedie, unde a slujit foarte mulți ani și de unde a ieșit la pensie” îşi aminteşte Iuliana Marciuc.

Tot la TVR 2, de la 20.10, la Duminica filmului românesc, urmăriţi filmul Ultima noapte de dragoste, drama în regia lui Sergiu Nicolaescu inspirată de romanul lui Camil Petrescu, film ce îl are în rolul principal pe Vladimir Găitan.

Duminică, de la ora 16.00, TVR 3 a programat spectacolul de teatru Poker, de Adrian Lustig, în regia lui Alexandru Tocilescu, o piesă cu Vladimir Găitan, George Mihăiță, Valentin Teodosiu şi Simona Stoicescu – care s-a jucat ani la rând, seară de seară, cu casa închisă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

3 Comentarii

  1. Nu-l uitați pe inegalabilul actor care a fost Emil Botta cu rugaminea lui din film catre procuror: “-De ce nu le spuneți că sunt liberi. Altfel lucrezi când știi că esti liber.” Sau “-Oriental Cremă de mandarine; mai toarnă.” Oriental Cremă de mandarine era un lichior foarte bun. Ca toate lichiorurile de atunci. Ca și Triple sec sau Lichior de ouă. Sau cubanezul Lichior de banane. Privirea lui Vladimir Găitan care a înghețat pe ecran față de “opinie publică” ce admonestează “tineretul” a fost pentru generația noastră un reper. Filmul l-am vazut student fiind în 1969 sau 1970 la cinematograful de ceva fimul nu a avut personaje negative. Marele regizor Lucian Pintilie avea plăcerea de a tușa spre urât, spre mizerabil, dar în acest film are atitudinea lui Caragiale față de personaje, îi este drag de ele. Filmul l-am vazut student fiind în 1970 cred la cinematograful de Artă din Cluj. Trebuia să ruleze toată sâptămâna. Joi nu mai era pe afiș.

  2. L-am Vazut pe Domnul Ion Lucian , dupa Anii 1990 , cand venea de la Oficiul Postal Nr. 31 , din Bucuresti , probabil sa-si Plateasca Abonamentul la Telefon , iar intr-o Emisiune la PRO TV , mi-am dat seama , ca la Telefon nu mai Raspunde Nimeni , am fost pur si simplu Bulversat , sa-i vad Numele , pe o Cruce , la Cimitirul Bellu din Bucuresti .

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.