Proiect de țară: Ce ar trebui să facă România până în 2040

romania

România are nevoie de reforme în educație, de sprijinirea creșterii natalității, de armonizarea forței de muncă, de dezvoltarea unui spirit antreprenorial străin de banii de la stat, de de domnia legii, de scăderea dependenței populației de asistența socială, de conturarea mai precisă a puterilor în stat iar pe plan extern să ajungă membru în Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică. Acestea sunt câteva din ideile ce ar putea fi incluse într-un eventual proiect de țară până în 2040 desprinse dintr-o dezbatere organizată de Finmedia la care au participat avocați, experți în politici publice, consultanți, reprezentanți ai BNR, academicieni, oameni de afaceri. Discuția vine pe fondul apariției în spațiul public al unui proiect guvernamental de lege pentru ca preşedintele Camerei Deputaţilor, post ocupat acum de Liviu Dragnea, să poată decide soarta României în următorii 22 de ani. Textul, pus în dezbatere pe site-ul Secretariatului General al Guvernului, prevede înfiinţarea unei comisii condusă de şeful Camerei Deputaţilor care să elaboreze, până în iunie 2019, un document numit Strategia „România 2040”.

Potrivit propunerii formulate de Guvernul Viorica Dăncilă, obiectivele stabilite drept prioritare în acest document vor deveni obligatorii pentru toate guvernările, de acum înainte. Liberalii au cerut deja retragerea acestui proiect de lege. În cadrul dezbaterii Finmedia, Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, și-a construit discursul prin evidențierea lipsurilor României astfel încât să arate de ce e nevoie în următoarele două decenii. Conform acestuia, democrația noastră se sprijină pe o prea firavă domnie a legii. De asemenea, o foarte mare parte a populației se sprijină pe asistența socială, iar la nivel politic, în România separația de facto a puterilor în stat nu e suficient de conturată, față de alte state mai dezvoltate. Croitoru a criticat intenția Guvernului de a crea Fondul de Dezvoltare Naţională. Conform acestuia, acest organism va crea corupţie din cauza naturii lui şi nu o să ducă la nimic bun. „Noi acum ne pregătim să creăm o instituţie mamut care se numeşte Fondul de Dezvoltare Naţională. Asta este o intervenţie masivă a Guvernului în economie. Nu o să ducă la nimic bun, ştim din experienţa altor ţări. În jurul ei va crea corupţie, inevitabil, nu din cauza oamenilor care o vor conduce, nu din cauza celor care au conceput-o, ci din cauza naturii ei”, a spus Croitoru. Acesta a precizat că dacă vrei să utilizezi corect puterea publică, trebuie să ţii cont că intervenţiile guvernamentale în economie generează corupţie. „Dacă vrei să utilizezi corect puterea publică şi să nu obţii beneficii private cu ea, atunci trebuie să ţii cont că intervenţiile guvernamentale în economie generează corupţie, iar reglementările neinteligente creează arii de activitate în afara sferei reglementate”, a spus oficialul BNR. Concluzia lui Croitoru este că noi am construit niște zgârie-nori pe o fundație de chirpici. Și în acest sens a dat încă un exemplu și anume creșterea economică: România e ca un avion aflat la 5.000 de metri altitudine căruia i se spune de la sol că mai are combustibil or pentru a urca la 10.000 de metri or pentru a ateriza în siguranță. Iar pilotul decide să urce să vadă cum e pe la 10.000 de metri”. România a consemnat o creștere economică de 7% bazată în special pe consum în condițiile în care investițiile au atins un nivel minim. În plus, deficitele sunt în creștere permanentă iar inflația a atins zone nemaiatinse din 2013.

Avocatul Gabriel Biriș, fost secretar de stat în Ministerul Finanțelor, susține că România are nevoie de educație, creșterea natalității și armonizarea forței de muncă. „România are o problemă cu creşele, care afectează ţara pe palierele natalităţii şi pieţei muncii, iar PSD are în Programul de guvernare crearea a 3.000 de creşe, dar a făcut doar 3, în Bucureşti”. „Sunt importante primele 1.000 de zile în viitorul copilului. Are sens, pentru că sinapsele în creier se fac la începutul vieţii şi în timp nu se mai fac atât de multe. Un copil care este bine îngrijit şi bine educat prin metode specifice din primele luni are un risc mai mic să ajungă analfabet funcţional, decât unul îngrijit de bunici care sunt semi-analfabeţi. 75% din nou intraţii pe piaţa forţei de muncă în 50 de ani vor avea profesii care azi nu există. Asta pune presiune pe sistemele educaţionale. Este important să adaptăm aceste sisteme”, a spus Biriş.

Ioan Iacob: Tehnologia e singurul mod in care Romania poate deveni lider regional. „Pentru a ridica România, fiecare dintre noi trebuie să contribuim cu ceva și să ne coalizăm eforturile”. La rândul său, Sebastian Burduja, președintele Platformei Acțiunea Civică a Tinerilor (PACT), spune că proiectul său de țară e o „Românie europeană care să arate ca vestul într-o singură generație. „Romania 3D presupune: micșorarea distanțelor între centrele economice, ceea ce presupune infrastructura; o diviziune redusă, diminuarea obstacolelor de a face schimburi de bunuri, de idei etc.”, a spus acesta. Felix Pătrășcanu, CEO Fan Courier, afirmă că elaborarea unui proiect de țară presupune un dialog între parteneri care împărtășesc aceleași valori și țintesc aceleași obiective. „În momentul de față nu văd aceste lucruri”, este de părere șeful Fan Courier.

În următorii ani, România ar trebui să intre într-un club select și pentru asta trebuie să știe ce oportunități aduce statutul de membru. „Vrem să intrăm în OECD pentru că ne place eticheta. Nu știm însă exact ceea ce am putea avea de câștigat din această apartenență. Nu cunoaștem prea bine ce oportunități ne poate aduce statutul de membru. Că așa a fost și cu intrarea în Uniunea Europeană”, este de părere academicianul Ionuț Purică. România trebuie să îndeplinească mai mulți factori pentru a adera la OCDE: existenţa unei economii de piaţă şi a unei democraţii funcţionale; dimensiunea şi importanţa economică a statului candidat; principiul beneficiului reciproc pentru OCDE şi statul candidat, beneficiu rezultat din aderarea acestuia la organizaţie; consideraţii globale, referitoare la asigurarea echilibrului geografic între membrii organizaţiei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4576 Articole
Author

15 Comentarii

  1. E simplu, SA NU-I MAI VOTEZE NICIODATA PE PROSTOVANII DE LA PSD/ALDE! Rapid, or sa apara si rezultatele, in bine!

    • Nu mai trăim noi până în douăzeci patruzeci, să vedem țara scăpată de ciuma roșie bolșevică. Poate că nici în UE-NATO nu vom mai fi, ci în uniunea eurasiatică a lui putin. Bleah!

    • De parcă usr (partidul corporațiilor devalizat oare) sau pnl/pmp (dovediți hoți și antiromani sunt mai buni. Înțelegeți odată că rezolvările nu stau in partide ci în calitatea oamenilor care conduc! Cei mai buni ar fi unii români care au performant afară și sunt bine intenționați. Dar a reveni înseamnă a concura pentru posturile mafioților din instituții iar asta nu poate accepta nici un partid.

    • @Ion
      Nu sunt corporatiile usi de biserica, dar totusi ele mai dau ceva de lucru si mai aduc tehnologie moderna sa o vedem si noi. Dar PSD ce da Romaniei? As vrea raspunsuri concrete; nu minciuni, promisiuni si lozinci. Dupa aproape 30 de ani de dominatie PSD in politica, ar trebui sa vina cu exemple din realizarile trecute, nu cu minciuni despre viitor. PSD a avut zeci de ani la putere, timp suficient ca sa demonstreze ce este in stare. Din pacate a produs doar dezastre!

  2. Romania are nevoie de oameni de valoare in fruntea partidelor mari si pe posturile de ministri. Oameni culti, cu orizont umanist, profesional si statura morala. Atunci vor apare solutiile si programele viabile de revitalizare nationala, nu … „proiecte de tara”.

  3. Ce tara?! Doar marsam cu voiosie spre Statele unite ale Europei condusa de la Berlin. O sa ne spuna Merkel (apoi urmasii ei) ce proiecte ne rezerva. Romania de mult nu se mai comporta ca o tara ci ca un teritoriu condus de prin alte parti.
    @Lamuritorul, si PDL a condus la fel, si PNL pana in 2008. Tara asta NICIODATA nu a mers bine.

  4. Pt ca Romania sa supravietuiasca trebuie sa scapam de centrul colonial al neoliberalismului. Altfel ne iluzionam cu o democratie, un parlament, cu niste partide infiltrate de servicii interne/externe ce ne perpetueaza un model de regim pseudo-reprezentativ, in care misiunea statului e lasata pe seama unor oportunisti “alesi” de softuri specializate. Acesti “alesi” par a fi dirijati de interese straine de nevoile sociale , mimeaza ca ne reprezinta, ca iubesc România si se sacrifica pt viitorul ei… Dar “regimurile reprezentative” si parvenitii lor ne-au taiat pădurile, ne-au poluat apele, ne-au desfiintat industria, ne-au exportat tinerii ca resurse umane, ne vând aurul,petrolul, ne vand pământul strainilor, ne “privatizeaza” istoria si geografia, ne listeaza sufletele la bursa… Mi-as dori niste lideri politici si economici ca Iorga , ca Tutea, ca Vulcanescu, ca Pr.Staniloae… OAMENI cu viziune patriotica, verticali care sa nu își bată joc de societate, de valorile neamului romanesc… Insa demagogia, interesele oculte, lasitatea si neputinta au cam distrus izvoarele de OMENIE , de respect si solidaritate față de oameni…Deficitul de reprezentare a ajuns la fel de mare ca deficitul economic; capitalul si autoritatea, legea si puterea sunt concentrate in mainile oligarhilor cosmopoliti ce nu pun pret pe viata, libertatea si continuitatea unui popor…

  5. Pai, PSD nu a facut mai nimic din celebrul Program de guvernare plimbat de Dragnea pe la TOATE TVurile in campania electorala din 2016, mai NIMIC, cine ar mai crede ca PSD va face ceva pana in 2040, adica balivernele din Romania 2040?!

    Uite NIMICUL PSDist promis in campania electorala din 2016, analizat la ZI:
    http://partidulpromite.ro/category/promisiuni-electorale/partidul-social-democrat/

    Uite si celebrul Program de guvernare complet, postat pe Site-ul Camerei deputatilor, plin de vorbe goale, gasiti acolo Viziune(merita un mic Efort sa cititi capitolul!), Strategii(!), Politici macroeconomice(!), Stabilitate si Predictibilitate(in 2017 PSD a facut 261 modificari la Codul Fiscal, curata Predictibilitate!)), Respect(!), PROFESIONALISM(a-propos de Semianalfabetii din Guvern in frunte cu Vasilica!), Performanta(!), Incredere(a-propos de protestele Romanilor impotriva guvernarii PSD-ALDE!), Solidaritate si Echitate(a-propos de Salariile si Pensiile lor Speciale crescute din 1 Iulie 2017, in timp ce ale Romanilor abia din 2018!), Încurajare -Începând cu 2018 propunem extinderea NEImpozitarii Venitului și pentru medici(Nerealizat!!)… si multe-multe alte abureli!
    http://www.cdep.ro/pdfs/guv201706/Program_de_Guvernare.pdf
    Cititi-l, merita, e fabulos!

    Cotidianul, va rog sa dati comentariul!

    • M-am uitat si eu pe celebrul program de guvernare. Greseli si minciuni inca de la primele pagini. De exemplu tilul principal e scris PROGRAMUL DEGUVERNARE, fara pauza intre cuvinte si a fost scris in 2017!!! de gura lumii. Apoi capitolul 1 este scris 1. Viziunea, in loc de vizuine. Toata lumea stie ca PSD nu are viziune ci vizuina de talhari si graieste pe la televizuini. Ar mai fi multe, dar timpul e pretios. Cine vrea n-are decat sa citeasca cele 188 de pagini umplute cu minciuni si aberatii scoase din intestinul gros de Dragnea si Valcov.

    • Luati de la LIVIU si DARIUS inca una gogonata , pentru ca suntem ptactic in luna mai 2018, citez: „Cel tarziu la 1 ianuarie 2018 vom infiinta o Bancă de Dezvoltare și Investiții.” Va place? Vedeti dv: „Cel tarziu la 1 ianuarie 2018…” Unde sunt banii?

  6. Dl. Croitoru ar face bine sa isi publice declaratia de avere asa cum il obliga legea!De ani de zile, BNR sfideaza legea si nu publica salariile angajatilor, iar draga de ANI si DNA se fac ca nu vad!Asta, a propos de „domnia legii”!In rest, in afara de ideea lui Biris cu cresele, e o colectie de truisme si tampenii.Nu se poate „reforma” invatamantul atata timp cat se tolereaza fabrici de diplome si liceee fara un absolvent cu bacalaureat, nu putem stimula natalitatea doar prin masuri sociale gen „doi ani concediu pentru mamici”, etc.Daca vrem dezvoltare, trebuie sa urmam un model mai apropiat de cel american:birocratie minima, protectie sociala limitata, justitie sociala (fara pensii de serviciu, etc), salarii bugetare corelate cu productivitatea, etc..

  7. Proiecte pana in 2040 ! Vrajala ! Cum se schimba puterea, cum se schimba proiectele si prioritatile ! Am avut mari proiecte de autostrazi ! Si unde sunt ? Cucu ! Pai , cand va spun eu ca-i vrajala ! Singurul proiect care ar trebui sa fie inainte de orisice altceva , ar fi un proiect care sa lichideze coruptia , jaful si hotia si legile care-i protejeaza pe infractori , un proiect care sa aduca la conducerea tarii , oameni absolut competenti, patrioti , cinstiti , sinceri iubitori de tara si neam , in locul actualilor „competenti ” de partid imbarligati in neamuri , gasti , prieteni , pile si relatii ! De aici incolo , orisice proiect de tara , devine realizabil , fara sa imbrace vesnica masca a minciuni politice , a minciunii de partid ! Eh , dragilor , ce spun eu este o utopie , cel putin , in tara noastra trista . In alte tari se poate , la noi ba !

  8. Hahahaaaaaa, pai, romanii sa se pregateasca sa astepte ce asteapta „teleormaneni lui Dragnea din 2011 incoace : aeroport, autostrada … etc, etc. Cand or vedea teleormaneni aeroportul si autostrada lui Dragnea, or vedea siromanii luminita de la capatul tunelului de pe planeta „Marte !!!, hahahaaaa, cata prostie, sa-i furi inca 24 de ani cu primisiunea ca le „mai dai ceva „scula-n mana” in 2040 , oare cat prosti pricep cacealmaua aceasta, afacere de tip Bechtel ?.

  9. Romania are nevoie de reforme in educatie? Pai timp de aproape treizeci de ani PSD a facut o gramada de reforme in educatie. Ar mai reforma el dar nu mai avem noi educatie. Si atunci ce sa mai reformeze?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.