Proiectul vizând pensiile speciale, adoptat în Senat

Senatul a votat, miercuri, în calitate de primă Cameră sesizată, proiectul de lege al Guvernului privind pensiile speciale, cu amendamentele agreate în cadrul coaliţiei. Proiectul de lege a fost votat cu 79 de voturi pentru şi 37 împotrivă şi merge la Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Printre amendamentele propuse de senatori PNL şi PSD şi admise la comisii figurează eliminarea textului prin care magistraţii din CSM beneficiau de pensie de serviciu după un singur mandat, aplicarea unui impozit de 15% pentru partea de necontributivitate a pensiilor de serviciu, opţiunea pentru o singură pensie de serviciu, eliminarea a cinci sporuri din pensiile de serviciu ale militarilor, indexarea pensiilor de serviciu cu rata medie anuală a inflaţiei.

Adoptarea proiectului a stârnit contre în Senat.

Guvernul arată în expunerea de motive că, în prezent, prin actele normative care reglementează pensiile de serviciu „s-a creat un regim special de pensionare pentru anumite categorii socio-profesionale, derogatoriu de la Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, de natură să creeze avantaje în favoarea acestora, în unele cazuri fără o justificare obiectivă şi rezonabilă, încălcându-se principiul egalităţii de tratament între asiguraţii sistemului public de pensii”.

Potrivit documentului, „conform jalonului 215, până la sfârşitul trimestrului IV 2022 trebuie întreprinse demersurile necesare pentru intrarea în vigoare a cadrului legislativ pentru reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale. Astfel, se face referire la o serie de categorii de indemnizaţii/pensii reglementate prin acte normative individuale cu caracter special, aplicabil pentru şase categorii: corpul diplomatic şi consular, funcţionarii publici parlamentari, personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă, procurori şi judecători, personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor, personalul Curţii de Conturi”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

14 Comentarii

  1. Astazi se implinesc 100 de ani de la adoptarea Constituției Regatului României din 29 martie 1923, care a fost constituția României Mari adoptată după Marea Unire. După ce a fost adoptată de Parlament, constituția a fost sancționată și promulgată de regele Ferdinand I la data de 28 martie 1923 și publicată în Monitorul Oficial nr. 282 din 29 martie 1923, dată la care a intrat în vigoare.
    Astazi la 100 de ani sistanta, senatorii și deputații USR din parlament au protestat, față de menținerea sistemului de pensii speciale, prin proiectul de lege inițiat de guvernul PSD-PNL și aflat la vot, în Senat, in loc să se ocupe de o reformă constituțională, atat de necesara si despre care se discută de multă vreme.

  2. Se pare ca inca nu suntem dumiriti ce inseamna pensii speciale si mai ales, alea nesimtite!. Deci din cele cca 200.00 bucati pensii sus-numite, 190.000 sunt ale militarilor de toate genurile!. Mai raman 10.000. Din astea, magistratii au vreo 4.500, iar personal auxiliar din instante inca vreo 1.800 . Acum daca stam stramb si judecam drept, nesimtite par a fi doar cele ale magistratilor care se ridica la o medie de cca 22.000 ron. Urmeaza un pic aproape si aviatorii cu o medie de peste 11.500 ron ( si sunt vreo 1500 pensionari). Exista sarituri peste cal si la alte categorii cu pensii de peste sau in jur de 20.000 ( gen Maciuca cu 18.000 ron!). Care ar fi solutia: o impozitare progresiva si chiar accentuata a celor a caror pensie depaseste salariul presedintelui tarii ( fie el dulap sau nu!). Ce realizeaza onor Senatul : o gluma sinistra – impozitarea cu 15% a pensiilor ce depasesc cca 7.000 ron!. Adica dl prim-ministru cu pensia de 18.000 ron lunar va pierde cca 600 lei!. Corect nu?. O masura eficienta care va bucura pe toata lumea, mai ales pe speciali. Marea majoritate a celor considerti speciali – adica 80% din militari si alti speciali – gen diplomati sau functionari parlamentari – se invart la 4.500 – 5.000 ron!. Asa ca sa dam cu barda mai departe intrucat privilegiile magistatilor si a barosanilor din celelalte domenii vor ramane in picioare!!.

  3. Pai daca mie care depasesc 2000 de lei pensie imi iau impozit10% la cei ce au 40-50.000 le iau numai 15% ? Cum s-au facut calculele ?

  4. Iar se face coadă mare la cemejeuri. Pensionarii militari de toate vărstele, cu boli cronice în diferite stadii, deplasabili sau nu, cu ori fără baston, vor bate zeci de kilometri la celebrele cemejeuri pentru a alege perioada de 12 luni cea mai convenabilă pentru recalcularea pensiei așa cum au făcut și în urmă cu câțiva ani pentru a alege 6 luni convenabile. Acum e mai mare distracția pentru că au mai trecut niște ani peste ei.

  5. Deci daca pensiile speciale militare sunt de saracie, nu vor fi afectate daca vor fi platite pe principiul contributivitatii!
    Asa zice un gradat mai sus.
    Atunci de ce nu vreti contributivitate?!

  6. in primul rand pentru toate pensiile speciale ar trebui sa se retina 25% sanatatea pana cand posesorul acesteia implineste 60 de ani, varsta minima la care un muncitor de rand are dreptul sa se pensioneze, apoi pana la implinirea varstei de 65 pensia speciala ar trebui sa fie diminuata partial la fel ca unuia care se pensioneaza anticipat. spun asta pentru ca pensiile speciale nu au la baza de calcul contributivitatea deci sunt un venit care ar trebui numit altfel, exemplu ajutor de lux sau cam asa ceva. abia dupa aia discutam de impozitare! de exemplu nu e normal ca unul care la 60 ani munceste pe salariul minim 2500 ron si statul sa-i retina 25 la suta sanatatea iar specialul sa nu mai plateasca nimic de la 50 de ani!!!

    • Varsta minima la care un muncitor de rand se poate pensiona este varsta de 52 de ani(65 de ani-13 ani spor penstru 26 de ani de grupa I=52 de ani).Acelasi spor se acorda tituror pensionarilor,inclusiv militarilor,numai ca in cazul acestora limita de varsta este 60 de ani(deci 60-13=47).A compara limita de varsta a unui muncitor,cu varsta de pensionare a unui militar cu 26 de ani de grupa I,este ca si cum ai compara mere cu pere,evident tendentios,pt a arata cat de favorizati ar fi doar unii.Toate cele bune si nu va obositi sa raspundeti,ca nu mai intru pe site,asa ca mai bine cititi ce scrie la lege,in timpul asta!

  7. Dacă situația politica in 1948 nu a permis ca țările aflate in ,,lagărul socialist “, printre care si România , sa aiba acces ca si țările din Occident la finanțările din SUA de care beneficiau in cadrul ,,Planului Marshall” pentru a- si reface economiile distruse in WWII, fiindcă Stalin a spus Aliaților, USA si Marea Britanie ca URSS se va ocupa de ,,propasirea” acestor tari in care se aflau 3 milioane de soldați sovietici. Azi in secXXI , România , prin politica perdanta a clasei conducătoare grupata in FSN , platforma rusesca care a pus mana pe putere in 22.12. 1989 , este pe cale sa piardă 3 miliarde de US dolari . De ce? Fiindcă peste 200.000 de protejați : magistrații, Curtea de conturi, parlamentarii, Diplomații, piloții, Armata , polițiștii , jandarmii beneficiază de pensii speciale fara a contribui cu ceva la aceste pensii, sfidând pe cei 4.081.124 de pensionari care au cotizat zeci de ani. Acești bani vor lipsi romanilor si țării in care trăiesc iar urmările se vor regăsi in scăderea nivelul de trai al populației. Oare UE si SUA nu au nimic de spus ?

  8. Ma gandesc ca nu va asteptati sa fie constitutionala o lege,care in 2023 raporteaza o pensie actualizata la nivelul anului 2023 la un salariu din 2009,iar diferenta dintre pensie si salariu sa fie taiata…Actualizati si salariul la nivelul anului 2023 si apoi comparati pensia cu salariul,mai ales ca exista o lege a salarizarii din 2017,care nu a fost aplicata nici in prezent…poate tocmai ca pensiile sa fie mai mari decat salariile si astfel sa fie taiate!Pe de alta parte modificarile la Codul Fiscal intra in vigoare la 6 luni de la adoptarea lor,nu la data adoptarii lor,asa ca e inca un motiv de neconstitutionalitate!Legiferare usoara si constitutionala!

  9. @vasi nu stiu ce ai priceput din comentariul meu dar uite ca ma obosesc sa-ti raspund, grupa 1 la muncitorii de rand nu o prea mai gasesti, mai ales 26 de ani cu 2-3 exceptii pentru ca specialii s-au straduit sa desfiinteze grupele pe cat le-a fost posibil si apoi sa spui ce fac militarii de sunt incadrati la grupa 1? sa fim seriosi!!! atunci te intreb de ce nu se pune si stagiul militar tot la grupa I? de ce acest stagiu nu e luat in considerare ca ani de contributie maxima sau la pensionarea anticipata? sa te pensionezi din armata la 47 de ani ca apoi prostimea care munceste pana la 60-65 sa-ti plateasca sanatatea 25 % din salariu e un mare abuz!

  10. Susțin anularea pensiilor nesimțite ale specialilor!!!
    Cred că este un moment zero al națiunii !
    Politicieni corupți!lacomi și trădători!

  11. Vezi tu goguta cum suntem noi romanii? Am trait ani si ani nazuind ca vom ajunge si noi sa traim ca cei din occident nestiind ca propaganda acestui occident ascundea un mare rahat. Dupa 1989 cand occidentalii au venit peste noi ca niste ulii si s-au infruptat au solicitat trogloditilor care s-au aciuat la conducere sa desfiinteze armata si tot ce tinea de aparare si siguranta creiand posibilitatea iesirii la pensie inainte de vreme si mai primind si ceva bani doar sa acepte lucratorii din acest domeniu. Au pus mana pe economie,au terminat sistemul de aparare si siguranta nationala si am ajuns acum sa condamnam pe fostii lucratori care nu au nici o vina,au fost momiti sa plece. De ce nu va indreptati impotriva politicului aservit care a creat cadrul pt aceasta situatie? Se intampla ca si dupa 1989 cand oricine era vinovat dar nu fostii comunisti{cei din conducere}. Suntem usor de manipulat.Am vazut si problema cu unirea Moldovei cu Romania si ma gandesc ca iar o incasam. Daca se infatuieste unirea acelasi occident castiga o mai mare apropiere de Rusia dar plata intra in seama Romaniei. Ma refer la faptul ca va trebui ca Ro sa asigure sanatatea,invatamantul,salarii,pensii si toate celelalte cheltuieli. Romania va putea oare,cu ce cost pt restul populatiei? Cand a vrut Ro am fost neglijati.

  12. Problema acestor pensii și salarii speciale se poate rezolva pe imediat daca Iohanis și cei care conduc Romania ar decide aplicarea Legii publice de pensii bazată pe principiul contributivității (Legea nr.263/2010 ,modif.prin L127/2019 ) și pentru ceste categorii profesionale influente ce beneficiază acum de pensii și salarii nedrepte , neconstituționale ,astfel NU SE VOR MAI INGHESUI LA PENSIONARE !!!!!
    Dar pentru aceasta trebuie neapărat să se trezească românii și să manifeste la Cotroceni cu zecile de mii pentru a -l „SPRIJINI” pe Iohanis și pe guvernanții săi SA HOTARASCA APLICAREA LEGII PUBLICE UNiCE DE PESIONARE (L 263/2010), respectiv a legii unice de salarizare SI PT. ACESTE CATEGORIi PROFESIONALE !!!!!
    Fara presiunea populara prin manifestații stradale democratice ,Iohanis și guvernanții săi vor menține pensiile și salariile speciale CHIAR DACA UE NE VA BLOCA fondurile europene ce ni se cuvin din PNRR !!!!

  13. @john adevarat dar de ce oare atunci cand se incearca sa se ia o masura pentru indreptarea lucrurilor toti acei beneficiari ai legilor strambe se opun? ce conteaza pentru ei ca fraierii muncesc pana la 65 de ani daca ei o duc bine si au niste avantaje nedrepte chiar daca sunt conform legii, cam asta este explicatia!! iar cu unirea moldoveai stai linistit va fi compensata de ruperea transilvaniei, prima data independenta iar apoi om vedea. boc si vede presedinte acolo!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.