Promisiuni astronomice, realizări microscopice

Politicienii români se întrec şi de această dată, cu ocazia parlamentarelor, în promisiuni electorale care, odată aplicate, ar trebui să ne facă viaţa un adevărat paradis. Imprimate pe milioane de pliante şi afişe, aceste promisiuni au proprietatea magică de a se evapora, în mare parte, după finalizarea alegerilor, când unele partide se văd cu sacii în căruţă şi ajung, în sfârşit, „la butoane“.

PNL, apendicele lui Cioloş

Principalii rivali ai socialiştilor, cei de la PNL, merg în aceste alegeri cocoţaţi pe spinarea puternică a lui Dacian Cioloş, iar programul electoral al celui mai vechi partid românesc este, de această dată, doar o completare la platforma prim-ministrului, „România 100“.

Printre cele 100 de măsuri suplimentare se regăseşte alocarea unui miliard de euro în ajutoare de stat, despre care politicienii de la PNL ne promit că „se vor traduce în cel puţin două“, în 4 ani. În plus, se prevăd măsuri de debirocratizare, relaxare fiscală, transparenţă bugetară, reducerea cu 50% a impozitelor şi taxelor, comasarea terenurilor agricole, reabilitarea sistemului naţional de irigaţii, construcţia a 900 de cabinete medicale în mediul rural şi a 8 spitale regionale, dublarea salariilor medicilor din iulie 2017, creşterea cu 20 la sută, apoi dublarea salariilor profesorilor.

PSD, fără fundament bugetar

PSD le promite românilor, pentru următorii 4 ani, 850.000 de locuri de muncă, creşterea salariului mediu brut de la 2.815 la 3.950 lei, a celui minim brut de la 1.250 la 1.750, creşterea cu 56% a salariilor bugetarilor, scutirea de impozit a tuturor veniturilor brute mai mici de 2.000 de lei pe lună, creşterea punctului de pensie cu 60%, la 1.400 de lei în 2020 şi 1.775 de lei din 2021, scutirea pensionarilor de plata CASS, reducerea TVA de la 20% la18% şi eliminarea TVA la vânzarea de locuinţe, scutirea medicilor de plata impozitului pe venit.
PSD nu ne spune şi cum va face aceste lucruri, de unde va lua bani pentru toate aceste scutiri, facilităţi şi creşteri, evită să comunice costul total cumulat al acestor măsuri. Iar pe noi ne lasă să ne întrebăm cu ce deficit bugetar vom intra în 2021, ca urmare a măsurilor propuse de PSD, dacă vor fi implementate.

Celelalte partide: sute de miliarde imaginare şi noi „reorganizări“

„Tânăra speranţă“ a politicii româneşti, Uniunea Salvaţi România, are un program mai scurt, însă prea puţin diferit de cel al altor partide. Creşterea finanţării în sistemul sanitar la minimum 6% din PIB, eliminarea risipei din banul public, reorganizarea cadrului de susţinere a antreprenoriatului, promovarea grupurilor de acţiune locală pentru ridicarea satului românesc, crearea unui fond naţional de reabilitare a clădirilor cu risc seismic şi a fondului „Libertatea“ pentru „deoligarhizarea“ Republicii Moldova sunt cele mai importante promisiuni ale USR. Alianţa Liberalilor şi Democraţilor, ALDE, promite românilor 500.000 de locuri de muncă, înfiinţarea unui minister care se va ocupa cu repatrierea românilor care muncesc peste hotare, 100 de miliarde de euro în investiţii, 20.000 de locuinţe noi până în 2020. Rămâne de văzut de unde va lua ALDE 100 de miliarde de euro, adică de vreo 3 ori mai mult decât valoarea totală a fondurilor structurale care pot fi accesate până în 2021. De asemenea, ALDE promite un salariu mediu net de 3.000 de lei în 2020 şi o pensie medie de 1.500 de lei în acelaşi an. Partidul Mişcarea Populară (PMP), condus de fostul preşedinte Traian Băsescu, propune din nou reducerea numărului de parlamentari la 300. Câte dintre aceste propuneri vor ajunge şi în programul de guvernare al unui eventual guvern de coaliţie, aceasta e o enigmă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Dan Nicu 44 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.