Propagandă și contra-propagandă în vremea pandemiei

O știre îngrijorătoare din Cehia începe să facă înconjurul lumii. Un site de stiri ceh a publicat informația că 80% din kiturile de teste Covid-19 cumpărate din China dau rezultate eronate. Cehia a achiziționat 150.000 de teste chinezești. Știrea a fost preluată imediat de publicațiile taiwaneze și de Epoch Times, o publicație înființată de practicantii Falun Gong, iar apoi de mari ziare americane.

Site-urile cehe Irozhlas și Expats.cz arată că Ministerul Sănătății a comandat 100.000 de teste din China, în valoare de peste jumătate de milion de dolari. Ulterior, Ministerul de Interne a mai adăugat o comandă de 50.000 de teste. Site-urile menționate arată că presa din China a relatat despre livrarea acesor teste ca și cum ar fi fost un ajutor din partea Beijingului, nu onorarea unui contract. Însă informația cea mai importantă vine de la oficiali din regiunea Moravia-Silezia care susțin că 80% din rezultatele date de aceste teste sunt false, comparate fiind cu testele clasice de laborator. Prin urmare, Cehia ar trebui să se bazeze pe capacitatea laboratoarelor, care acum este asemănătoare cu cea din România – circa 900 de teste pe zi.

Imediat după publicarea informației a intrat în scenă ministrul de Interne Jan Hamacek, care a spus că rezultatele eronate vin din cauza unei metodologii greșite de testare. El spune că testele rapide se folosesc când epidemia durează de mai mult timp sau când cineva iese din carantină după 14 zile. Pentru depistarea bolii in primele zile, spune ministrul, cele mai indicate raman testele de laborator.

Desigur, China va ieși cu imaginea șifonată din această afacere, în cazul în care știrea va fi rostogolită în toată presa internațională. Dincolo de calitatea testelor din China, avem aici de-a face și cu o operațiune de propagandă și contra-propagandă.

În asemenea momente de criză, China se folosește de fiecare ajutor sau comandă pentru teste și echipamente medicale ca de o operațiune de PR. Livrarea produselor este însoțită de fotografii și mulțumiri care sunt publicate în presa apropiată comanditarului din Vest. Este și firesc, orice mare putere ar specula într-o anumită măsură această oportunitate, mai cu seama dacă ar fi angajată într-o luptă acerbă cu rivalii. În Cehia lucrurile sunt mai complicate. De ce?

Președintele Milos Zeman, un fost comunist cu state vechi în politică și administrație, este extrem de apropiat de China. Nici premierul Andrej Babis, liderul partidului populist ANO (Da), afacerist miliardar și fiul unui fost aparatcik, nu este departe de această orientare. Cehia a avut de pierdut și de câștigat deopotrivă: proiecte de infrastructură, finanțare chineză, însă și arestarea și dispariția efectivă în China a chinezului care conducea principala companie investitoare în Cehia. Afacerea i-a fost confiscată de stat, și astfel RP Chineză a ajuns să dețină o parte din economia cehă.

De cealaltă parte avem o opoziție fragmentată, însă foarte incisivă. Liderul cel mai activ al opoziției este primarul Pragăi – Zdenek Hrib. Hrib, 38 de ani, este ”tânărul frumos și liber” prin excelență: este liderul celui mai progresist partid din Cehia, Partidul Piraților (antisistem, ecologist, pro-european, toate la un loc). Dacă Hrib ar fi făcut studii în SUA, poate că ar fi acționat ușor diferit. Însă Hrib a studiat în Taiwan și, având în vedere apropierea puterii de pa la Praga de China, el ales să lovească în această relație pentru a câștiga capital politic.

Ce a făcut primarul din Praga. A arborat steagul Tibetului pe primărie, l-a invitat pe ambasadorul Taiwanului la o întâlnire la care era invitat și ambasadsorul Chinei, a incercat în toate chipurile să zădărnicească apropierea guvernului de Beijing. Și a reușit: Beijingul nu mai este oraș înfrățit cu Cehia, proiectul unei curse aeriene Praga-Shenzen a fost anulat, la fel si proiecte culturale, guvernul chinez a protestat pe lângă omologii de la Praga. Ultima inițiativă a primarului Hrib a vizat Rusia – a rebotezat o piață din Praga cu numele Boris Nemțov – opozantul anti-Putin, fost vicepremier, asasinat sub zidurile Kremlinului. Piața cu pricina se află chiar în fata Ambasadei Rusiei.

Alte inițiative ale Partidului Piraților din Cehia? La începutul lunii ianuarie, un deputat al partidului a propus legalizarea canabisului în scop recreativ, precum și posibilitatea ca medicii să precsrie substanțe psihotrope halucinogene precum LSD și extasy.

În ultimii ani, capitalele statelor Grupului de la Visegrad au fost câștigate de opoziția liberal-progresistă. În Varsovia avem un primar liberal, în Budapesta un primar liberal, iar în Bratislva este un primar independent susținut de Partidul Slovacia Progresistă, al președintei ONG-iste Zuzana Caputowa. Primarul Hrib din Praga a venit cu inițiativa unui ”Pact al orașelor libere” împreună cu acesta capitale.

Profesia lui Hrib este un element important. Este medic, a studiat la Parga și a făcut parte dintr-un schimb de studenți cu Taiwanul. Important este că Hrib are și un ONG specializat pe controlul de calitate al produselor medicale. Sunt două elemente care îl por ajuta să câștige capital politic în această criză, iar scandalul testelor din China poate avea legătură cu trecutul profesional al lui Hrib.

Următoarele alegeri legislative vor avea loc în 2021. Partidul Piraților este a treia forță din Parlament acum și poate trece peste principala forță de opoziție – Partidul Civic Democrat – dar poate și peste ANO, care va fi lovit de criza pandemiei. ”Pirații” nu sunt foarte curtați de partidele din opoziție: alegerile pentru primăria Pragăi nu sunt directe, primarul este ales de consilieri, iar consilierii civic-democrați au votat împotriva lui Hrib. Partidul Piraților este un partid de tineri, însă nu orice fel de tineri, ca mai peste tot la progresiștii din Europa Centrală și de Est. Liderul partidului este fiul unui fost senator socialist cu afaceri bănoase în Cehia.

Acesta este unul din contextele în care poate fi pus scandalul testelor chinezești din Cehia, alături de politica Beijingului de a transforma orice sprijin, inclusiv contra cost, într-un eveniment de PR.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

10 Comentarii

  1. Chinezii copiaza tot daca gasesc primari ca Firea amabila de statistici electorale.

  2. He he ! Ce chestie ! Pai tocmai acum citeva zile un avion cu echipament medical venind din China cu destinatia anuntata Italia, unde era asteptat ca Mesia, a aterizat la Praga (?). Unde a fost practic devalizat de personalul de pe aeroport ! Chinezii au trimis un alt avion cu echipament medical, care de data asta a aterizat unde trebuia, in Italia. Simpla coincidenta ? O fi vorba ca vulpea, despre strugurii de furat, zice ca sint acri ?

  3. S-au coalizat toti dusmanii Chinei si,acum,au sarit pe kiturile de teste!Bineinteles ca nici unul din „capabilii”respectivi nu sunt in stare sa le fabrice!Respect China!

  4. Chinezarii si testele ca orice chinezarie…..[Leo]

  5. Hotelierii din mai multe zone din Italia au arborat steagul Chinei!E cam aiurea, dar oamenii la nevoie apreciaza ajutoarele!Tot sunt amanate cu anii finalizarea autostrazilor si alte lucrari de infrastructura in Romania,datorita lentoarei executantilor,cel putin anul asta banii trebuie dirijati spre sustinere IMM urilor si a celor in suferinta financiara.

  6. Hotelierii din mai multe zone din Italia au arborat steagul Chinei!E cam aiurea, dar oamenii la nevoie apreciaza ajutoarele!Tot sunt amanate cu anii finalizarea autostrazilor si alte lucrari de infrastructura in Romania,datorita lentoarei executantilor,cel putin anul asta banii trebuie dirijati spre sustinere IMM urilor si a celor in suferinta financiara.Romanii vor aprecia mult mai multa ajutoarele directe,decat 10-15 km de autostrada!

  7. @Leo
    Arunca-ti bai toate electronicele la gunoi, ca sunt toate made in China. Si calculatorul ala cu care scrii si chilotii pe care-i porti si si si toate alea pe care le ai in casa. Fii patriot si pro american si scrie de la calculatorul proiectat in Romania si produs in State. Hai ca se poate. Dar nu pe acest pamant!

  8. Va amintiti cand exportase grau Romania in egipt si spuneau ca nu corespunde calitatii, dar cand au vociferat, tocmai cand ajunsese pe teritoriul egiptului! De fapt, a fost o gogorita/mincini crase ca in multe afaceri! De ce nu am lua in considerare aceasta ipostaza mai ales ca „dusmanul de moarte” isi arunca propriile porcarii si la momentul actual, china nu isi poate permite asemenea magarii! O intrebare la care nu vreau raspuns:
    – Cumva china urla in gura mare acum cativa ani ca sunt prea multi vii pe planeta si trebuiesc redusi la maxim???!

  9. O daaaaa … dupa ce China, Rusia si Cuba au dat o palma capitalistilor … hop si propaganda gen Voca Americi sau Europa Libera: ajutorul este inutil, nimic nu este bun din ce au dat ei.
    Vai de capul vostru de capitalisti, v-au dat lectii comunistii.
    Apropo … sa va vad cum gestionati voi criza asta (vad ca americanii i-au depasit deja pe chinezi la numarul de infectati, astept sa-i depaseasca si la morti).

  10. PS 2 A fost o vreme când tare mult mi-aş fi dorit să aflu rolul Puterilor Reale din fostele ţări comuniste europene în prăbuşirea sistemului comunist. Nu credeam că ar fi fost un rol negativ, sistemul trebuia să dispară, doar că pericolul intrinsec îmi dădea frisoane şi am avut dreptate.
    La un moment dat tare aş fi vrut să aflu rolul Cehiei. Desigur, fără succes. Dar nici nu mai contează, faţă de amploarea propagandei la vedere de după Războiul Rece. Pentru cei care mai au neuronii necesari.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.